Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Uppköp som hotar rikets säkerhet ska stoppas

Inrikesminister Mikael Damberg (S).Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT
Anna Hallberg (S), utrikeshandelsminister med ansvar för nordiska frågor.Foto: ALI LORESTANI/TT

Att Kina obehindrat kan köpa upp svenska företag är hål i huvudet, menar Fredrick Federley (C).

Nu svarar S-ministrarna Mikael Damberg och Anna Hallberg: ”Vi tar viktiga steg för att skydda det allra mest skyddsvärda.”

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Fredrick Federley skriver på Expressen Debatt den 1 september om säkerhetspolitiska risker som drivs av vissa utländska strategiska uppköp av svenska företag eller verksamheter. Regeringen tar sådana risker på största allvar och har kraftigt intensifierat arbetet för att öka säkerheten, förbättra analysen och stärka regelverket. Baserat på Federleys retorik i artikeln verkar han helt ha missat, eller aktivt blundat, för det arbetet. 

Så sent som i torsdags förra veckan (den 27 augusti) fattade regeringen beslut om en lagrådsremiss med förslag till ändringar i säkerhetsskyddslagen som gäller överlåtelser av säkerhetskänslig verksamhet. Arbetet har varit en del av ett snabbspår, för att skyndsamt få nya och skarpare regler på plats. 

Kritisk infrastruktur

Förslaget syftar till att förhindra uppköp som kan skada Sveriges säkerhet och innebär nya krav på den som planerar att överlåta hela eller någon del av en säkerhetskänslig verksamhet. Det kan exempelvis handla om viss kritisk infrastruktur, som vissa energisystem eller vissa system för elektroniska kommunikationer, till exempel 5G-infrastruktur. 

Med det nya förslaget på plats måste säljaren samråda med berörd myndighet, som kan besluta att överlåtelsen inte får genomföras. Om verksamhetsutövaren inte inleder något samråd så kan myndigheten själv ta initiativ till ett sådant förfarande. På så sätt tar vi ett viktigt steg för att skydda det allra mest skyddsvärda. Lagändringen är tänkt att träda i kraft redan den 1 januari 2021.

Möjlighet att helt stoppa vissa affärer

Förslaget är bara en del av det arbete som nu görs för att stärka säkerheten. I augusti 2019 tillsatte regeringen den så kallade Direktinvesteringsutredningen med uppdraget att ta fram förslag på hur ett bredare svenskt system för granskning av utländska direktinvesteringar inom skyddsvärda områden kan utformas. Genom ett sådant granskningssystem skapas möjligheter att helt stoppa utländska direktinvesteringar som innebär risker för Sveriges säkerhet. 

I oktober börjar dessutom EU:s förordning om utländska direktinvesteringar att tillämpas. Förordningen skapar en samarbetsstruktur mellan EU:s medlemsstater och kommissionen när det gäller utländska direktinvesteringar i unionen som kan påverka säkerhet eller allmän ordning. Regeringen har tidigare utsett Inspektionen för strategiska produkter, ISP, till Sveriges kontaktpunkt enligt förordningen. 

Inom ramen för det uppdraget ska ISP tillsammans med Försvarsmakten, Säkerhetspolisen, Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, och Försvarets materielverk, stärka arbetet mot utländska direktinvesteringar som kan få negativa effekter för säkerhet och allmän ordning.

Vi behöver utländska investerare

Att utländska företag investerar och etablerar sig i Sverige är avgörande för att skapa jobb och tillväxt i Sverige. Det kommer vara en central del av den ekonomiska återhämtningen efter pandemin. Därför är det särskilt viktigt att få ett robust och genomtänkt system på plats som balanserar Sveriges intressen. 

Att vissa främmande stater använder strategiska uppköp av skyddsvärda bolag som en strategi för att vinna säkerhetspolitiska fördelar är ingen nyhet. Säkerhetspolisen och flera andra myndigheter varnar sedan en tid tillbaka för att utländskt övertagande av känslig infrastruktur och teknologi i Sverige kan skada Sveriges säkerhet. Regeringen har utifrån det läget arbetat mycket aktivt med frågan. 

 

Av Mikael Damberg (S)

Inrikesminister

Anna Hallberg (S)

Utrikeshandelsminister med ansvar för nordiska frågor