Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Uppfostra ditt eget barn – sluta skyll på lärarna

Grundläggande humana beteenden hos barnet är förälderns ansvar. Lägg inte över det på lärarna, skriver Maria Celin.
Foto: SHUTTERSTOCK
Maria Celin fick en chock under mötet på barnens skola: "Vilken förälder mobbar och hotar en lärare till sjukdom?".
Foto: OLA FREDHOLM

Skolan ska lära barnen geografi, matematik och språk. DU som förälder ska lära barnet empati, ordning och reda, respekt för andra, turordning, tacksamhet och att passa tider. 

Låter det jobbigt? Då ska du inte skaffa barn, skriver Maria Celin.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | SKOLA. Häromkvällen var jag på ett möte i barnens skola. De vanliga punkterna fanns med, maten, tryggheten, skolgården och vikarier. Och så punkten som beklämde mig så pass att jag ville ställa mig upp och skrika. Lärare som blivit sjukskrivna på grund av hot från föräldrar. Vilken förälder mobbar och hotar en lärare till sjukdom?

Jag har alltid varit otroligt tacksam för barnens skola. Att vi har ett skolsystem som gör att våra barn får kunskap, mat och trygghet, varje vardag. Att det finns människor där som tar ansvar för mina barns välbefinnande, säkerhet och nyfikenhet. Som kramar, lyssnar, lär ut och bryr sig.

Visst har det funnits tider med icke utbildade vikarier, strul och underbemanning men barnen har så klart klarat det. Vi har aldrig känt otrygghet och framför allt aldrig ilska.

Det finns en enorm rädsla från de vuxnas sida att säga ifrån till sina och andras barn. Som att man är rädd att barnen ska bli ledsna och sårade. Eller är det ren lättja?

Vi har det för bra i Sverige

Jag kan bara koka ned detta till att vi har det för bra. Det är enda anledningen till att någon kan skälla ut en lärare till sjukskrivning. Vi är så in i bänken bortskämda att vi inte ser allt det fantastiska vi har, att någon ens har mage att gnälla och än värre bli förbannad.

Men uppfostra våra egna barn det kan vi inte. Man gnäller på skolan att det är stökigt på lektionerna. Att barnen inte lyssnar, inte kommer i tid, är kaxiga mot lärare.Ta ditt eget ansvar för barnets uppfostran

Jag ska tala om en sak. Skolan ska lära barnen geografi, matematik, kemi och språk. DU som förälder ska lära barnet empati, ordning och reda, respekt för andra människor, turordning, tacksamhet och klockan. DU som förälder måste investera kraft, ork, tid och en massa innerlighet för att skapa en människa som kan vistas i möblerade rum. DU som förälder har satt en människa till världen och bär ansvaret att skapa en medborgare som kan fungera i ett samhälle. Om du har minsta lilla tvivel att kunna fullfölja detta livslånga åtagande, skaffa inte barn.


LÄS MER: Lärare misshandlas och dödshotas – varje dag

LÄS MER: Hur ska jag få er att förstå hur illa det är i skolorna?


Det finns en enorm rädsla från de vuxnas sida att säga ifrån till sina och andras barn. Som att man är rädd att barnen ska bli ledsna och sårade. Eller är det ren lättja? Att man inte orkar ta fajten? I vilket av fallen så leder det enbart till barn som inte får lära sig gränser. Och barn som inte får gränser uppsatta för sig söker dem. Bland annat i skolan. Föräldern har då lagt över gränsdragandet på läraren som övermäktigt försöker utöva sitt arbete samtidigt som hen ska lära barn grundläggande humana beteenden, ett arbete som är förälderns största och viktigaste uppgift.

Skolan är en fantastisk lyx

Skolan är grädden på moset, en lyx, något fantastiskt som vi ska vara tacksamma att få ha, inget man kastar skit på och framför allt mobbar man inte människor som varje dag går till sitt jobb för att se till att DITT barn blir klokare och får bättre förutsättningar till ett bra liv. 

Vi matas hela tiden med alarmerande nyheter om en skola i förfall och förändringen kan bara börja, och måste börja hos oss föräldrar. Jag manar till ett uppror där de vuxna faktiskt tar sitt vuxna ansvar och investerar envishet, tid och engagemang i det viktigaste vi har, våra barn. 

#uppfostradittegetbarn


Av Maria Celin

Mamma som har fått nog