SÖKER BEVIS. Skribenterna vill att Maria Larsson, KD, ska visa att hon menar allvar med löftet om att ompröva politiken när den inte fungerar. Foto: Olle Sporrong
SÖKER BEVIS. Skribenterna vill att Maria Larsson, KD, ska visa att hon menar allvar med löftet om att ompröva politiken när den inte fungerar.  Foto: Olle Sporrong

Upp till bevis, Maria Larsson

Publicerad

Slopad spärrtidsregel minskar narkotika­dödsfallen visar ny forskning, skriver Bengt Svensson och Björn Fries.

I den pågående diskussionen om den höga nivån på narkotikadödsfallen har ministern Maria Larsson gjort ett utspel som förtjänar att tas på allvar. "Jag är beredd att ompröva snart sagt varje inslag i narkotikapolitiken, om det visar sig att vi på ett bättre sätt kan hjälpa människor och samhälle undan den misär och tragik som narkotikamissbruket innebär", har hon skrivit på debattsajten Newsmill.

Vi föreslår att Maria Larsson inleder sin omprövning genom att ta bort Socialstyrelsens krav att den heroinmissbrukare som har uteslutits från underhållsbehandling ska stängas av från sin medicinering i minst tre månader. Patienten får inte söka sig till någon annan mottagning under tiden.

Denna så kallad spärrtidsregel, är en ­skamfläck för svensk narkotika- politik.

Ingen annanstans i svensk sjukvård förekommer att patienter stängs av från livs­uppehållande behandling av ­disciplinära skäl. Konsekvenserna är förfärande. I en undersökning från Stockholm är överdödligheten 20 gånger jämfört med dem som är kvar i programmet (Fugelstad med flera 2007). Det finns naturligtvis inte någon forskning som stöder metoden att stänga av de svårast sjuka patienterna från behandling.

 

I nästa nummer av den vetenskapliga tidskriften "Nordic Studies on Alcohol and Drugs" presenteras en studie om vad som händer de patienter som blir uteslutna. Författare är en av oss - Bengt Svensson- tillsammans med Magnus Andersson, kurator på Sprutbytesprogrammet i Malmö. Artikeln bygger på intervjuer med 35 före detta patienter vid två behandlingsprogram i Malmö, men deras upp­levelser stämmer väl med vad utskrivna patienter från andra platser i Sverige har berättat.

I intervjuerna menar patienterna att utskrivningen var "för jävlig", "en chock", "djupt orättvis", "en dödsdom", "som att bli ställd framför en exekutionspatrull", "omänskligt", "sinnessjukt", "fullständigt vansinnigt", "en katastrof".

 

Det som hände vid utskrivningen var att nästan alla återgick till samma destruktiva heroin­missbruk som de hade haft tidigare. Några försökte skapa sina egna underhållsprogram genom att köpa metadon eller buprenorfin på den svarta marknaden. Utestängningen innebar stora påfrestningar för hälsan, en svår social situation som ofta innebar att de blev bostadslösa, stora problem i relation till närstående och för många en intensiv kriminalitet för att få pengar till heroinet. Många i undersökningen berättade om kamrater som hade dött i överdoser eller självmord efter att blivit ofrivilligt utskrivna.

 

För patienterna är det ofattbart att Socialstyrelsens säger sig "stå på medborgarnas sida och värna om den enskilda människans rätt till god hälsa, vård och omsorg". Socialstyrelsens utskrivningskrav blir såväl medicinskt som etiskt problematisk, eftersom patienterna har ställts in på en mycket beroendeframkallande medicin, som abrupt tas ifrån dem. Dessutom är underhållsbehandling den behandlings­metod som har den bästa evidensen och som patienterna själva ville ha. Medicinfri behandling ser dessa patienter inte som ett alternativ.

Självfallet har vi förståelse för att det behövs regler även för underhållsbehandling, precis som i andra former av medicinsk behandling.

Men lösningen för de patienter som slirar på ­regelverket är inte utskrivning utan lösningar, som ­bygger på den enskildes personliga förutsättningar.

Här finns goda exempel att hämta från våra nordiska grannländer. Så Maria Larsson, visa nu att du menar allvar med ditt löfte om att ompröva politiken när den inte fungerar. Se till att minska narkotikadödsfallen genom att undanröja spärregeln, något som din egen missbruksutredare Gerhard Larsson också föreslår!

 

BENGT SVENSSON
är professor i socialt arbete vid Malmö högskola.


BJÖRN FRIES
är regeringens tidigare narkotikasamordnare och numera verksam som kommunpolitiker för Socialdemokraterna i Karlskrona.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag