Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Unicef måste bry sig om Syriens barn

Kurdo Baksi.<br>

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

FAKTA

Manifestation i dag

Klockan 17.00 i dag anordnas en manifestation på Medborgarplatsen i Stockholm till minne av de journalister som mördats i Syrien. Bland talarna finns Kurdo Baksi, Iman ­Al-Baghdady och Thomas Mattsson, Expressens chefredaktör.

Att Syriens krigsmakt lemlästar civila syrier vars enda brott är att de vill göra sina röster hörda, verkar inte skaka makthavarna i Moskva och Peking. FN:s beslutsapparat är så pass demokratisk att ett enda veto i Säkerhetsrådet kan förhindra allt! Det är därför som det internationella samfundet nöjer sig med att se på medan massmordet pågår framför våra ögon.

Enligt en sammanställning som nyhetstjänsten @SyrienNyheter mellan 15 mars 2011-12 mars 2012 har 10 709 invånare mördats av Al Assads säkerhetsstyrkor. 769 är barn - 444 av dessa har mördats under brutala tortyrmetoder. 652 av offren är kvinnor som i många fall tvingats klä av sig nakna och eller våldtagits innan de har slaktats inför sina anhöriga. Fler än 300 000 människor befinner sig på flykt. Fler än 40 000 saknas. I Amnesty Internationals rapport beskrivs Syrien som "en grym katalog över tortyr och andra illdåd."

Inte sällan mördas barnen inför ­ögonen på sina föräldrar. Bilderna och filmerna med torterade, våldtagna små barn etsar sig fast för alltid i våra minnen. Trots detta ofattbara lidande är barnrättsorganisationer så gott som handlingsförlamade. Bortsett några korta uttalanden på hem­sidor har man inte gjort något.

Mest är vi besvikna på FN-organet Unicef. Varför bedriver inte Svenska Unicef en insamlingskampanj för barnen i Syrien? Varför besöker inte Unicef den syriska ambassaden i Stockholm och kräver att Syrien ska respektera alla barnkonventioner som landet har undertecknat?

 

KURDO BAKSI, chefredaktör för Svartvitt

IMAN AL-BAGHDADY, redaktör för @SyrienNyheter