Ungdomsförbunden kan skada ditt barn allvarligt

Publicerad
Uppdaterad
Det har länge talats om vikten av att unga engagerar sig och står för sina åsikter. Vår erfarenhet är dessvärre att livet i ungdomsförbundet mestadels präglas av en osund kultur där de unga lär sig odemokratiska metoder för att få makt, snarare än självständigt tänkande.
Det skriver i dag SAKINE MADON och FREDRIK R KROHNMAN, båda med ett förflutet i liberala ungdomsförbundet.
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Rättegången mot Anna Sjödin

, ordförande för SSU, gav en fällande dom. I Liberala ungdomsförbundet loggades det inför valet in hos socialdemokraterna, ivrigt påhejat från partikansliet. Även en ung tjej från kristdemokraternas ungdomsförbund var på väg in i spionbranschen, tills hon åkte fast. Sannolikheten är stor att vi får upprepade skandaler - då ungdomsförbunden blundar för den osunda kultur som frodas inom organisationerna. Året som har gått har vi fått se den ena skandalen efter den andra, där SSU-basen Anna Sjödins fylla fick agera startskott. Detta har rapporterats som nyheter, trots att skandaler kring ungdomsförbund är regel snarare än undantag. Det har länge talats om vikten av att unga engagerar sig och står för sina åsikter. Vår erfarenhet är dessvärre att livet i ungdomsförbundet mestadels präglas av en osund kultur där de unga lär sig odemokratiska metoder för att få makt, snarare än självständigt tänkande. Och när de vuxna partimedlemmarna beter sig lika - om inte ännu värre - blir de politiska ungdomsförbunden en sfär helt utan gränser. "Spionskandalen" med folkpartiet är ett bra exempel på det där självaste partisekreteraren visade sig vara en del i härvan.

SSU och Ung vänster

fick förra året dras med stora skandaler kring hanteringen av medlemssiffror. Snabbt visade det sig att korruption och fiffel inte är en begränsad företeelse. Förre SSU-ordföranden Ardalan fick lämna sin post efter att ha druckit bärs från sin kampanjkassa. Samtidigt åker andra ungdomsförbundstoppar på bjudresor till Bryssel för våra skattepengar. Ung Vänsters förre ordförande Ali Esbati fick valde att lämna sin post efter "sexkarteskandalen", medan vi vet att unga medlemmars relations- och sexliv är något som ligger dem till last eller kan användas som favör när skvallret och ryktesspridningen kommer i gång lagom till kongressdags. För varje gång en skandal rullas upp hörs försvarande röster om att det handlar om en par enskilda individer vid ett enskilt tillfälle och en isolerad händelse. Det blir nästan lite skrattretande att se den utbredda oviljan bland ungdomsförbundstoppar att rannsaka sig själva, sin egen organisation och att sopa rent framför det egna engagemangets ytterdörr. Skrattretande, men inte särskilt förvånande. När moraliska snedsteg tas blir avbön det nya svarta. Folk hyttar med näven samtidigt som de fortsätter att agera dunkelt vid sidan om. Det mesta är ju trots allt okey, så länge man inte blir avslöjad.

Du som är eller har varit aktiv

i ungdomsförbund känner till resan: först är du ung och engagerad. Men det ideella engagemanget och debatterandet övergår sakta men säkert i att du integreras i korridorsnacket om vem som skall sitta i vilken styrelse, vem som blir nästa herre på täppan. Människor med "kontroversiella åsikter" (läs: något avvikande från den stora rörelsemassan) sållas ut och marginaliseras, då de stör den homogena kulturen inom respektive politisk ungdomssekt. Idédebatt och politik försvinner snabbt i dimman av skvaller och maktspel. När kidsen har lärt sig sticka knivar i varandras ryggar och stampa på lik för att ta snabba kliv i karriärsstegen är det klart att hyckleriet ökar, att idéerna får stå åt sidan och att viljan att förändra organisationskulturen naggas i kanten. Varför förändra ett politiskt spel som man anser sig behärska och gynnas av?

Givetvis finns det goda

personer och gyllene undantag i alla led, men våra erfarenheter av organisationskulturer är att dessa inte verkar skilja ungdomsförbunden åt. Problematiken och metoderna är skrämmande snarlika och det är egentligen bara de påstådda visionerna som finns att läsa i pressmeddelanden, i utdelningsmaterialet och på webben drar skiljelinjen. Vi vill därför varna alla tonårsföräldrar som låter sina barn engagera sig i ungdomsförbunden, utan uppsikt. Ditt barns unga och ideella engagemang utlöper nämligen en stor risk för att skolas om till att blott handla om kamp för en betald plats i administrationen. Ditt barn kan förvandlas till ett skrupelfritt karriärmonster. Och tro oss, det sista du vill ha hemma vid middagsbordet är en ung politiker i karriären. SAKINE MADON FREDRIK R KROHNMAN Sakine Madon och Fredrik R Krohnman är frilansskribenter. De har båda haft förtroendeposter inom Liberala ungdomsförbundet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag