Annie Billingsdal. Foto: Sofia Sabel / SOFIA SABELAnnie Billingsdal. Foto: Sofia Sabel / SOFIA SABEL
Annie Billingsdal.  Foto: Sofia Sabel / SOFIA SABEL
Nordstan i Göteborg. Foto: ArkivNordstan i Göteborg. Foto: Arkiv
Nordstan i Göteborg.  Foto: Arkiv

Ungdomarna har inte tagit över Nordstan

Publicerad

Ni kunde nyligen läsa hur ”gatans barn” tagit över Nordstan. Jag och mina kolleger arbetar sex kvällar i veckan i Nordstan. Ungdomarna har inte tagit över, skriver Annie Billingsdal.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Jag älskar att arbeta med ungdomarna i Nordstan. Det har nog många svårt att föreställa sig med tanke på vad som skrivs i tidningarna. Som fältarbetare vet jag aldrig vad Nordstan kommer bjuda på under kvällen. Jag styr inte den offentliga miljön. Däremot vet jag att jag kommer träffa 80-120 ungdomar (13-25 år).

De flesta känner vi men det finns alltid några nya att presentera sig för. Jag vet att vi kommer prata med ungdomar om svåra hemförhållanden, hög skolfrånvaro, mobbning och missbruk. Några kommer fråga efter kondomer och vi får chansen att prata sex och könssjukdomar. Vi kommer kanske ta med någon på en cheeseburgare på donken då hen rymt hemifrån.

 

LÄS MER: Droger och våldsbrott – ny vardag i Nordstan

 

Någon kanske kommer bli sur för att vi pratat med hens förälder. Vi kommer få frågor om migrationsprocessen. Ha samtal med flera som oroar sig för att få avslag på sin asylansökan, någon kommer redan ha fått avslag. Vi kanske kommer köra någon till BUP då hen vill ta sitt liv och någon kommer prata länge om sina svåra självskadebeteenden. Vi kommer bestämma att vi ska träffa någon på en fika för att försöka vara ett stöd. Några kommer vara påverkade av droger. Flera kommer skämta med oss, hålla för våra ögon och fråga om vi kan gissa vem det är.

 Någon kommer be om en kram och en annan om att vi ska prata med socialen då hen mår dåligt på sitt boende. Några kommer spela hög musik då de är på väg mot en fest. Flera kommer säga att de ska träffa sina kompisar, någon annan kommer säga att den inte har några kompisar. Några kommer berätta hur det gick på träningen och någon kommer visa upp en bild på senaste "haffet". Vi kommer skratta mycket, lyssna ännu mer, prata om vår oro med vissa, berätta om riskmiljön för andra, kanske ringa vakter då bråk uppstår, försöka få fatt på dem som slagits och motivera till polisanmälan.

 

Ni kunde nyligen läsa hur ”Gatans barn” tagit över Nordstan. Sensationsrubriker som skapar många klick. Jag och mina kolleger arbetar sex kvällar i veckan i Nordstan. Ungdomarna har inte tagit över. Det är dock många unga som vistas där. Att ungdomar vistas i Nordstan är ingen nyhet. Det är inte heller en nyhet att ungdomar i grupp skapar rädsla.

Men ja, det är mer utsatthet och därmed en hårdare miljö i Nordstan än vad det var när jag började som fältarbetare i city för fyra år sedan. Det är också en hårdare samhällsmiljö i Sverige för de som har det svårast.

Klyftorna ökar, asylpolitiken stramas åt och bostadsbristen är värre än någonsin. Det får konsekvenser. Som fältarbetare möter vi exempelvis betydligt fler 18-25 åringar som är bostadslösa. Ett liv utan bostad blir ofta ett liv med missbruk. De är en minoritet av dem vi möter men de är väldigt utsatta och riskerar att utsätta andra för att kunna finansiera sitt missbruk och uppehälle.

Och nej, det är inte mängder med ”gatubarn” i Nordstan. I dag träffar vi få ensamkommande minderåriga som lever ett gatuliv. Det handlar om enstaka individer där vi, socialtjänst och polis, gör det vi kan för att de ska få det stöd de behöver.

Jag förstår att det kan kännas skrämmande att gå genom Nordstan på kvällstid men det behövs vuxna där. Vuxna är inte de som lider störst risk att bli utsatta för brott, det är unga som vistas där över tid. Samma personer som många är rädda för. Kanske skulle det kännas tryggare för gemene man om Nordstan stängde kvällstid men ungdomarna kommer bara flytta på sig. De är där av en anledning och anledningen kommer inte försvinna.

Ja, Nordstan är en riskmiljö för unga men ungdomarna som vistas där är fortfarande ungdomar som vi ska värna om.

 

Annie Billingsdal

Fältgruppen City

Social resursförvaltning Göteborgs Stad

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag