Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Unga killar vinner likes på att posera med vapen

Jag tror denna oreglerade masskonsumtionen av toxiska budskap uppmuntrar till beteenden som långsiktigt varken är bra för individen eller kollektivet, hindrar pojkar och unga män att delta i det bredare samhället, och fortsätter reproducera den skönhetshetsen som skapar kroppsångest och psykisk ohälsa hos unga tjejer, skriver Luay Mohageb.
Foto: Privat

Unga killar poserar med vapen och märkeskläder som inte ens deras föräldrar har råd med, samtidigt som tjejer lär sig i rekordtidig ålder att reducera sig själva till sin sexuella attraktion. Ungdomskulturen bidrar till våldsspiralen och måste granskas, skriver Luay Mohageb.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Jag häpnas varje gång jag stöter på vad som verkar dominera i den svenska ungdomskulturen, och kan inte begripa hur det är möjligt att det får fortgå utan att någon gör försök att stoppa utvecklingen. 

Den svenska ungdomskulturen i dag är kraftigt sammanvävd med användningen av sociala medier. En obegränsad tillgång till information, där ett kapitalistiskt maskineri ska mjölka ur så mycket konsumtion som möjligt, som vidare leder till att det skapas sofistikerade algoritmer som ska maximera interaktion. Och vad som fångar ungdomars uppmärksamhet kan man se i vad för typ av innehåll som dominerar algoritmerna, och föga förvånande är det bland annat våld och sex som masskonsumeras.

Tjejerna visar upp sin kropp

Det finns siffror som talar för att svenska ungdomar har 7-9 timmars skärmtid per dag, och mycket av skärmtiden går åt innehåll från Youtube, Instagram och TikTok. TikTok är enormt, och det finns humoristiska klipp, vardagsråd och annat nyttigt, men en stor del av TikTok är konkurrerande unga personer som försöker få uppmärksamhet genom att främst delta i olika trender och utmaningar, som ofta kommer i form av danser. Här kan man utan problem hitta svenska 12-åriga flickor dansa kraftigt sexuellt präglade danser i avslöjande kläder till kvinnoförnedrande amerikansk hip-hop eller svensk gangsterrapp. 

Det är en självklarhet att de ser upp till personerna som är på toppen av hierarkin och försöker härma framgångsreceptet. Det är bara mänskligt.

Det är en konstant upprepning av unga tjejer som uppvisar vad som liknar en besatthet av att visa upp sin kropp. Detta syns tydligt på Instagram också. Och när jag säger att det liknar en besatthet, så menar jag i ordets rätta bemärkelse. Detta är en observation från min sida, som är tuff i tonen känner jag i fingerspetsarna när jag skriver, så det är viktigt att jag samtidigt är tydlig med att dessa tjejer absolut inte ska klandras då de inte gör något fel. Det hör till saken att de själva är föremål för sexuellt präglat innehåll, där de får lära sig att de tjejerna som blir mest uppskattade, mest sedda, är tjejer som använder sin sexuella attraktion och skönhet som marknadsföringsverktyg på internet för att klättra i statushierarkin. Det är en självklarhet att de ser upp till personerna som är på toppen av hierarkin och försöker härma framgångsreceptet. Det är bara mänskligt. 

Killarna leker gangsters

De unga killarna på andra sidan börjar inte med sexuellt präglat innehåll för att få den uppmärksamheten som krävs för att klättra i sociala hierarkier, för det inte finns något som pekar på att det funkar (förutom när de använder sig av kvinnokroppen). Killar lär sig i stället att uppmärksamhet kommer genom att imitera gangsterism, visa upp symboler för social status i form av märkeskläder och smycken inte ens deras föräldrar har råd med, vårdslöshet, våldskapital, och innehåll som har shock value. 

Det är här gangsterrappen skapas, med 16-åriga pojkar som röker cannabis och poserar med vapen i kameran, det är här de filmade förnedringsrånen som läggs ut på internet får sitt bränsle, de eskalerande personrånen i jakt på materialism, och det är troligen här motståndet till majoritetssamhället delvis motiveras då pojkarna inte känner att det är värt att konkurrera inom legala hierarkier genom utbildning och ett bra jobb då det inte leder till den snabba sociala statusen som är så lättillgänglig på annat håll. 

Toxiska budskap

Jag tror denna oreglerade masskonsumtionen av toxiska budskap uppmuntrar till beteenden som långsiktigt varken är bra för individen eller kollektivet, hindrar pojkar och unga män att delta i det bredare samhället, och fortsätter reproducera den skönhetshetsen som skapar kroppsångest och psykisk ohälsa hos unga tjejer, som i rekordtidig ålder lär sig reducera sitt bidrag till omvärlden till sin sexuella attraktion. 

Jag tror att det i förlängningen, så länge unga personer fortsätter nås av signalerna att billig uppmärksamhet belönas mer än kompetens och integritet, kan komma att destabilisera delar av det svenska samhället, när färre pojkar och unga män vill konkurrera inom legala hierarkier, och fler unga tjejer mår sämre i sig själva.

Jag vill samtidigt inte vara för alarmistisk. Det var säkert någon i min nu 27-åriga sits som när jag var 15 år tittade på kulturen jag existerade i och tänkte samma sak som jag. Kanske var det så, men kanske också, sett till vår unika samhällsutveckling med ökat grovt våld bland killar och psykisk ohälsa bland unga tjejer, är det något fundamentalt som håller på förändras hos ungdomar i Sverige.


Av Luay Mohageb

Debattör