Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Unga har all rätt att pensionsstrejka

Blir det pensionsstrejk efter skolstrejkerna?
Foto: BARBRO BERGFELDT/SHUTTERSTOCK
Erik Pihl, författare till 10 New Insights in Climate Science (2018–2021).

Vi vuxna vill inte ha politik som tvingar oss att ändra på våra slösaktiga och miljöförstörande livsstilar. Det är att bryta kontraktet med våra barn.

Om vi inte bättrar oss så borde de ha all rätt att ”pensionsstrejka” och kraftigt beskära våra pensioner genom exempelvis höjda skatter, skriver klimatanalytikern Erik Pihl.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Pensionssystemet har debatterats livligt nyligen men vi verkar ha glömt vilka som ska betala framtida pensioner: våra barn. Det finns ett outtalat kontrakt mellan generationer: vuxna ger sina barn kärlek och bästa möjliga förutsättningar för livet och barnen tar hand om sina föräldrar när de blir gamla. Vi vuxna gör dock inte det som krävs för att ge barnen ett bra liv. Världshälsoorganisationen varnade förra året för att inget land på jorden kan trygga barns hälsa och framtid, mycket på grund av miljöförstöring och klimatförändringar.

Inför kommande klimattoppmötet i Glasgow så har FN:s klimatpanel, IPCC, visat att värmeböljor, störtskurar, torka och annat extremväder har ökat. De som föds i dag kommer uppleva mångdubbelt mer extremväder än de som föddes för 60 år sedan om vi inte kraftigt minskar utsläppen. Enligt en rapport som jag lämnade till FN:s klimatchef i januari så underskattar ändå klimatmodellerna framtidens extrema torka och regnskurar. 

6 av 10 känner extrem oro

Tyvärr har fossila utsläpp ändå ökat med 60 procent sedan den första av IPCC:s rapporter släpptes 1990. Vi som tillhör den rikaste tiondelen av jordens befolkning står för över hälften av utsläppen och i Sverige missar vi 15 av våra 16 miljömål. Det är inte konstigt att nära 6 av 10 ungdomar känner hög eller extremt hög oro för klimatförändringar och ungefär lika många upplever att deras regeringar sviker, förråder och ljuger för dem.

Har kommande generationer en plikt att hålla sin del av kontraktet och betala för oss när vi blir gamla?

De har tyvärr helt rätt. De scenarier på vilka regeringar baserar sina klimatåtgärder förutsätter nästan alla att vi, i stället för att snabbt minska utsläppen, i framtiden ska dra koldioxid ur atmosfären och lagra den. Det skulle kräva enorma resurser, om det ens är möjligt. Priset per ton är i dag minst 10 gånger högre än EU:s utsläppshandel. Det är som att köpa på avbetalning och låta barnen betala räkningen med ränta.

Varför ska unga betala för klimatförstörarna?

Under pandemin uppmanades eller tvingades unga att ändra sina vanor för de äldres skull. Vi vuxna vill däremot inte ha politik som tvingar oss att ändra på våra slösaktiga och miljöförstörande livsstilar. Det är att bryta kontraktet med våra barn. Har då kommande generationer en plikt att hålla sin del av kontraktet och betala för oss när vi blir gamla? Om vi inte bättrar oss så borde de ha all rätt att ”pensionsstrejka” och kraftigt beskära våra pensioner genom exempelvis höjda skatter för pensionärer. 

Ledarna bakom skolstrejkerna för klimatet uttalar redan att de inte tänker glömma eller förlåta. De lägger nog på minnet att statliga AP-fonderna fick Svenska Greenwash-priset i år för sina smutsiga investeringar.

Även om våra barn vill fortsätta betala uppehället för äldre generationer så kan det i praktiken bli svårt. Det uppskattas att 55 procent av världens BNP är direkt beroende av biodiversitet och ekosystemtjänster, och att ett av fem länder är på väg mot ekosystemkollaps. Vid två graders global uppvärmning blir det vanligt med somrar som den vi såg i Sverige 2018, där bönderna förlorade 75 procent av sina intäkter efter torkan. De ekonomiska effekterna på kan bli mycket kännbara inom bara ett fåtal decennier och påverka framtida regeringars budgetar, liksom statliga och privata pensionsfonder.

Visa riktigt ledarskap

Vi i Sverige har rådighet över sådant som skogen men vi kan inte ensamma rädda klimatet. Däremot kan vi vara föregångare, som danskarna varit med vindkraft och holländarna med cykling. Vi är nästa år värdar för FN-mötet Stockholm+50 och kan inför världens ögon visa ledarskap i praktiken. 

De som föds i dag kan inte påverka om vi klarar klimatmålen men måste leva i den värld vi skapar. Om vi inte bryr oss tillräckligt om våra barn för att ens försöka klara klimat- och miljömålen, kan vi begära av dem att bry sig om oss i framtiden?


Av Erik Pihl

Klimatanalytiker och pappa

Författare till 10 New Insights in Climate Science (2018–2021)