Sven Otto Littorin och Anders Borg anklagas av Muf:s ordförande Niklas Wykman för att förvärra ungdomsarbetslösheten. Foto: JAN DÜSING
Sven Otto Littorin och Anders Borg anklagas av Muf:s ordförande Niklas Wykman för att förvärra ungdomsarbetslösheten. Foto: JAN DÜSING

Unga får lida för Borgs Ams-trams

Publicerad
Uppdaterad
Ungdomarna drabbas värst av jobbkrisen - var femte 22-åring är nu arbetslös. Men i stället för att skrota LAS satsar nu Anders Borg och Sven Otto Littorin på meningslösa AMS-åtgärder, skriver Niklas Wykman, 28: "Vill alliansregeringen behålla trovärdigheten i jobbfrågan måste de sluta föra Göran Perssons arbetsmarknadspolitik."
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.
I dag träffas moderata kommun- och landstingspolitiker från hela landet för att diskutera moderat politik. Moderaterna är ett progressivt parti som vågar ompröva, argumentera och förbättra sin politik på nästan alla områden. Men i processen att bli nya moderaterna begick vi ett allvarligt misstag och slutade ompröva och argumentera. Vi gav upp kritiken mot de lagar och regleringar som diskriminerar ungdomar på arbetsmarknaden. Resultatet blev en politik som väljer att rädda opinionssiffror i stället för unga människor i utanförskap.
Moderata Ungdomsförbundet har hela tiden slagits för att Moderaterna ska fortsätta kritisera det system som skapar arbetslöshet bland ungdomar. Vi har påtalat att forskningen och empirin på området är entydig: Dagens LAS-MBL-LO-röra ställer ungdomar utanför arbetsmarknaden i högkonjunktur och skapar massarbetslöshet i lågkonjunktur.

Vår kritik har viftats bort och bemötts med floskler. Nu är det dags för Moderaterna att ompröva såväl politiken som retoriken för att kunna vara trovärdiga i kampen mot ungdomsarbetslösheten. Det är uppenbart att dagens arbetsmarknadsmodell diskriminerar ungdomar och försämrar Sveriges konkurrenskraft. Vi har nu en av Europas högsta ungdomsarbetslöshetssiffror och behovet att reformer är omfattande.
Döm då av min förvåning när finansminister Anders Borg och arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin gemensamt deklarerade att vi skulle möta den stigande arbetslösheten med fler AMS-åtgärder i stället för reformer. Socialdemokraterna storsatsade på AMS-åtgärder men lämnade en fjärdedel av landets ungdomar i arbetslöshet efter tolv år vid makten. Vill alliansregeringen behålla trovärdigheten i jobbfrågan måste de sluta föra Göran Perssons arbetsmarknadspolitik.

Regeringen driver på
område efter område en framtidsvänlig, frihetlig och ansvarsfull linje, men just när det kommer till ungdomars möjlighet att få ett jobb allierar de sig i stället med LO och Wanja Lundby-Wedin. Det är dags att sluta offra ungdomarna för att blidka LO!
Jag frågar mig vilken effekt regeringen tror att alla skattemiljarder de nu lägger på AMS-åtgärder ska ha; vilken idé eller forskning lutar de sitt miljardregn mot? Socialdemokraterna använde AMS-politiken som ett sätt att putsa på statistiken och förbereda människor för förtidspensionering. Inför valet 2006 beskrev Moderaterna i målande ordalag den mänskliga tragedin bakom LO:s och Socialdemokraternas AMS-Sverige. Det är djupt beklagligt att Moderaterna och alliansen väljer samma väg.
Det är givetvis viktigt att matchningen på arbetsmarknaden fungerar väl och att människor har rätt typ av utbildning. Tyvärr finns det inget som visar på att AMS-åtgärder skulle förbättra något på dessa områden.

För Sveriges skull måste Moderaterna nu byta fot i denna del av arbetsmarknadspolitiken. Hälften är redan rätt. Jobbskatteavdrag och tydligare regler kring bidrag och ersättningar har haft en god effekt. Varför ska det då vara så svårt att göra rätt på den andra halvan? Varför ska ungdomars anställningstrygghet urholkas bara för att LO vill ha det så? Varför ska vi förändra statistiken med AMS-utgifter i stället för att förändra verkligheten med reformer?
Om regeringen vågar reformera arbetsmarknaden och hålla ordning på statsfinanserna kommer Sverige att gå stärkta ur krisen. När andra länder kommer att behöva använda nästa högkonjunktur för att betala av den nuvarande krisen kommer Sverige och svenska företag kunna satsa på expansion, forskning och utveckling. Ju fler reformer vi orkar genomföra nu, desto större försprång kommer vi få när krisen vänder. Missar regeringen regelförenklingarna riskerar vi hela försprånget.

Avskaffandet av diskriminerande regler och lagstiftning på jobbmarknaden är avgörande för att komma till rätta med den höga ungdomsarbetslösheten. Annars riskerar vi inte bara fördjupa den ekonomiska krisen utan även förverka en hel generations framtidstro.


NIKLAS WYKMAN
Niklas Wykman är ordförande i Moderata Ungdomsförbundet,
MUF. Han bloggar på muf.se/niklas/

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag