En grupp yazidiska barn evakueras från Sinjarberget, som omringades av IS i augusti 2014. Foto: MARTIN VON KROGH/EXPRESSEN / MARTIN VON KROGH/EXPRESSENEn grupp yazidiska barn evakueras från Sinjarberget, som omringades av IS i augusti 2014. Foto: MARTIN VON KROGH/EXPRESSEN / MARTIN VON KROGH/EXPRESSEN
En grupp yazidiska barn evakueras från Sinjarberget, som omringades av IS i augusti 2014. Foto: MARTIN VON KROGH/EXPRESSEN / MARTIN VON KROGH/EXPRESSEN
Robert Hannah, riksdagsledamot Liberalerna. Foto: / Magnus FröderbergRobert Hannah, riksdagsledamot Liberalerna. Foto: / Magnus Fröderberg
Robert Hannah, riksdagsledamot Liberalerna. Foto: / Magnus Fröderberg

Unga afghaner får gräddfil – men kristna som flyr IS får avslag

Publicerad

Jag kräver att Annie Lööf, Stefan Löfven och Gustav Fridolin svarar på frågan: Är afghanska ungdomar mer skyddsvärda än folkmordsdrabbade yezidier och assyrier, skriver Robert Hannah, riksdagsledamot för Liberalerna. 

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | INVANDRING. "Du saknar skyddsskäl. Du måste återvända till Irak", så skriver Migrationsdomstolen i sina beslut till mina släktingar och andra kristna assyrier från Irak.

Det var en kall vinterdag för över 10 år sedan som jag för första gången tog emot en släkting på Arlanda. 

IS folkmord

Han hade flytt islamisters våld som redan då härjade i Irak i kölvattnet av den amerikanska invasionen. Många släktingar kom efter honom. De sökte skydd från det brutala sekteristiska våldet i Irak. Våldsspiralen ledde senare fram till IS folkmord mot kristna assyrier och yezidier i Irak.

Kristna assyrier får avslag i Sverige eftersom myndigheterna har funnit att det finns interna skyddsalternativ för irakiska medborgare inom det kurdiska självstyret KRG. Trots att assyrier och yezidier har utsatts för folkmord av ISIS - det värsta brottet mot människor kan tvingas utstå – så har de inte ansetts ha skyddsskäl. Jag har alltid respekterat myndigheternas beslut eftersom samma lagar gällt för alla - oavsett var man kommer ifrån är det skyddsskälen som Migrationsverket har bedömt.

Men med regeringens nya förslag om gymnasiestudier för ensamkommande, som i praktiken är en förtäckt amnesti för afghanska män och pojkar, så gäller inte likhet inför lagen längre. 

Regeringen skapar gräddfil för ensamkommande

Regeringens förslag ser ut att stöttas av Centerpartiet och Vänsterpartiet. De skapar gemensamt en gräddfil för ensamkommande från Afghanistan att få stanna i Sverige trots att de saknar skyddsskäl enligt svenska myndigheter. 

När Lagrådet bedömde den ursprungliga propositionen menade de att lagförslaget skulle leda till en kaotisk situation, att lagen skulle bli märklig och att förslaget var godtyckligt. Det är kritik som seriösa politiker måste ta åt sig av.

Det är inte värdigt Sverige att skapa godtyckliga förtäckta amnestier. De riksdagspartier som röstar för denna lag kommer gör det lättare för afghanska ungdomar att få stanna i Sverige än folkmordsutsatta yezidier och assyrier. Jag kräver att Annie Lööf, Stefan Löfven och Gustav Fridolin svarar på frågan: Är afghanska ungdomar mer skyddsvärda än folkmordsdrabbade yezidier och assyrier?

Det är helt uppenbart att regeringen, Vänsterpartiet och Centerpartiet stöttar en lag som är specialskriven för en särskild flyktinggrupp som saknar skyddsskäl. Det är inte värdigt Sverige att införa sådana lagar. Vi ska vara en demokratisk förebild som bygger på likhet inför lagen.

Det enda rättvisa hade varit om regeringen hade lyssnat på Liberalernas linje i asylpolitiken. Det betyder att vi återinför humanitära undantag för personer som har särskilt ömmande omständigheter och att vi jobbar för en gemensam migrationspolitik inom EU. Man kan inte som regeringen och Centerpartiet kräva att alla EU-länder tar ansvar för flyktingar men samtidigt ge förtäckta amnestier till personer som saknar skyddsskäl. Det skapar en ohållbar situation.

Stefan Löfven kovände

Ingen har sagt det bättre än Stefan Löfven själv sa innan regeringen kovände i frågan för att blidka Miljöpartiet: ”Man får söka asyl i Sverige, men är det så att man får ett nej så är det nej. Om vi inte har den ordningen, ja då har vi ingen ordnad migrationspolitik längre.”

Vi har inte längre någon ordnad migrationspolitik i Sverige.

 

Av Robert Hannah

Riksdagsledamot för Göteborg (L)

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag