Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Unga afghaner får gräddfil – men kristna som flyr IS får avslag

En grupp yazidiska barn evakueras från Sinjarberget, som omringades av IS i augusti 2014.Foto: MARTIN VON KROGH/EXPRESSEN / MARTIN VON KROGH/EXPRESSEN
Robert Hannah, riksdagsledamot Liberalerna.Foto: / Magnus Fröderberg

Jag kräver att Annie Lööf, Stefan Löfven och Gustav Fridolin svarar på frågan: Är afghanska ungdomar mer skyddsvärda än folkmordsdrabbade yezidier och assyrier, skriver Robert Hannah, riksdagsledamot för Liberalerna. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | INVANDRING. "Du saknar skyddsskäl. Du måste återvända till Irak", så skriver Migrationsdomstolen i sina beslut till mina släktingar och andra kristna assyrier från Irak.

Det var en kall vinterdag för över 10 år sedan som jag för första gången tog emot en släkting på Arlanda. 

IS folkmord

Han hade flytt islamisters våld som redan då härjade i Irak i kölvattnet av den amerikanska invasionen. Många släktingar kom efter honom. De sökte skydd från det brutala sekteristiska våldet i Irak. Våldsspiralen ledde senare fram till IS folkmord mot kristna assyrier och yezidier i Irak.

Kristna assyrier får avslag i Sverige eftersom myndigheterna har funnit att det finns interna skyddsalternativ för irakiska medborgare inom det kurdiska självstyret KRG. Trots att assyrier och yezidier har utsatts för folkmord av ISIS - det värsta brottet mot människor kan tvingas utstå – så har de inte ansetts ha skyddsskäl. Jag har alltid respekterat myndigheternas beslut eftersom samma lagar gällt för alla - oavsett var man kommer ifrån är det skyddsskälen som Migrationsverket har bedömt.

Men med regeringens nya förslag om gymnasiestudier för ensamkommande, som i praktiken är en förtäckt amnesti för afghanska män och pojkar, så gäller inte likhet inför lagen längre. 

Regeringen skapar gräddfil för ensamkommande

Regeringens förslag ser ut att stöttas av Centerpartiet och Vänsterpartiet. De skapar gemensamt en gräddfil för ensamkommande från Afghanistan att få stanna i Sverige trots att de saknar skyddsskäl enligt svenska myndigheter. 

När Lagrådet bedömde den ursprungliga propositionen menade de att lagförslaget skulle leda till en kaotisk situation, att lagen skulle bli märklig och att förslaget var godtyckligt. Det är kritik som seriösa politiker måste ta åt sig av.

Det är inte värdigt Sverige att skapa godtyckliga förtäckta amnestier. De riksdagspartier som röstar för denna lag kommer gör det lättare för afghanska ungdomar att få stanna i Sverige än folkmordsutsatta yezidier och assyrier. Jag kräver att Annie Lööf, Stefan Löfven och Gustav Fridolin svarar på frågan: Är afghanska ungdomar mer skyddsvärda än folkmordsdrabbade yezidier och assyrier?

Det är helt uppenbart att regeringen, Vänsterpartiet och Centerpartiet stöttar en lag som är specialskriven för en särskild flyktinggrupp som saknar skyddsskäl. Det är inte värdigt Sverige att införa sådana lagar. Vi ska vara en demokratisk förebild som bygger på likhet inför lagen.

Det enda rättvisa hade varit om regeringen hade lyssnat på Liberalernas linje i asylpolitiken. Det betyder att vi återinför humanitära undantag för personer som har särskilt ömmande omständigheter och att vi jobbar för en gemensam migrationspolitik inom EU. Man kan inte som regeringen och Centerpartiet kräva att alla EU-länder tar ansvar för flyktingar men samtidigt ge förtäckta amnestier till personer som saknar skyddsskäl. Det skapar en ohållbar situation.

Stefan Löfven kovände

Ingen har sagt det bättre än Stefan Löfven själv sa innan regeringen kovände i frågan för att blidka Miljöpartiet: ”Man får söka asyl i Sverige, men är det så att man får ett nej så är det nej. Om vi inte har den ordningen, ja då har vi ingen ordnad migrationspolitik längre.”

Vi har inte längre någon ordnad migrationspolitik i Sverige.

 

Av Robert Hannah

Riksdagsledamot för Göteborg (L)