Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Under tiden ni grälar växer sig IS starkare

Jesper Söder har stridit på kurdernas sida mot Islamiska staten i Syrien och Irak.
Ulf Kristersson och M har inte fog för att låtsas som om det är motpartens fel. Båda sidor har varit handlingsförlamade i terrorfrågan, skriver Jesper Söder. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Vi kommer sannolikt att vara det sista landet i världen att sätta stopp för terrorister. Alltmedan svenska politiker kastar sand på varandra i sandlådan. Samtidigt passar terroristerna på att rekrytera, planera och finansiera. De växer sig starkare i detta nu.

Ulf Kristerssons hyckleri är pinsamt, skriver Jesper Söder, som stridit mot IS i Syrien och Irak. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Moderaternas Ulf Kristersson och Hans Wallmark skriver i en debattartikel utifrån frågeställningen om ”vad planen är för IS-terroristers barn?” med adress till statsminister Löfven och den rödgröna regeringen. 

I korthet så är bakgrunden den att barnen till IS-föräldrar planeras att tas hem till Sverige, men att man inte öppet vill diskutera vad som kommer hända med föräldrarna. Det är en fråga som regeringen själva inte vet hur man ska hantera. Det kan bli aktuellt att även ta hem föräldrarna om någon eller båda är kvar i livet. 

Detta vill Ulf Kristersson och Hans Wallmark att regeringen ska svara på. För att folket och oppositionen har ”rätt att veta detta”.

Alliansen agerade inte i tid

Faktum är att när Sverige leddes av alliansen så låg just detta ansvaret på den regeringen precis som på nuvarande. Frågan om militanta extremister och terrorister är på inget vis ny. 

Det är det ansvar som allianspartierna inte valde att ta itu med. Fastän man även som alliansregering, precis som nuvarande regering, har haft information från berörda myndigheter som jobbar mot terrorism, Säpo och terrorforskare med mera.

Inte heller under de första åren efter att kriget i Syrien bröt ut, tog man myndigheters och expertisens råd på allvar.

Detta är ett oerhört känsligt ämne att hantera oavsett vilken regering det är som är vid makten. Det har inte varit aktuellt för någon av dessa regeringar att agera. Det är när medierna aktivt började prata om ”kalifatets fall” som politikerna började prata om det offentligt för att spänna musklerna kring vilka som är bäst i att hantera dessa frågor. Muskler man spänt mer aktivt sedan terrordådet i Stockholm. Men muskler som inte lyft något reellt för att stoppa ytterligare terrordåd.

Varför lyssnade ni inte på experterna?

Väl i opposition tar man, som i Moderaternas fall här, tillfället i akt att söka pluspoäng, genom att klandra motparten för att de inte har infört lagar som gör det möjligt att fängsla och åtala terrorister på ett funktionellt sätt.

Inte heller under de första åren efter att kriget i Syrien bröt ut, tog man myndigheters och expertisens råd på allvar och genomdrev lagar mot terrorism. Alliansen hade alla möjligheter under regeringen Reinfeldt, från att det blev känt att ”svenskar” reste och började ansluta sig till IS (2012–2014). Man valde att se bort. Två år som kunde varit avgörande för nuvarande regering att fortsätta arbetet på för att få ordentliga lagar på plats.

Hade alliansen varit vid makten i dag, så hade den rödgröna regeringen högst sannolikt gjort samma sak, man hade klagat på varför alliansregeringen inte inför lagar och åtalar teorrister för de hemska brott som de begått.

Lag mot samröre dröjde för länge

Även om man inte detaljerat kan bevisa vad den enskilde misstänkte har gjort så hade en samröreslag varit på sin plats. Det kan nog de flesta hålla med om.

Man kritiserar varandra och skyller på varandra för att inget blivit gjort under deras mandatperioder, både förra och nuvarande regering. Så fort det pratas om att vara handlingskraftiga så blir det en genant sandlåda. ”Vad gjorde ni under er mandatperiod? Det är ert fel att det ser ut som det gör”.

Varken alliansen eller den rödgröna regeringen har fog för att låtsas som om det är motpartens fel. Båda sidor har varit handlingsförlamade.

Terroristerna rekryterar och planerar just nu

Att skylla på varandra när ingen har klarat uppgiften är ett hyckleri till skådespel och pinsamt för oss medborgare att läsa eller ta del av. För sanningens ord är att som regering åstadkom Moderaterna inget i ämnet. Den rödgröna regeringen har än så länge också misslyckats.

Vi var det sista landet i Europa att införa terrorreseförbud. Resor som pågått till olika organisationer sen 80-talet.

Vi kommer sannolikt att vara det sista landet i världen att sätta stopp för terrorister. Alltmedan svenska politiker kastar sand på varandra i sandlådan. Samtidigt passar terroristerna på att rekrytera, planera och finansiera. De växer sig starkare i nuet. Vi kan förstås alltid skylla på att vi varit ”naiva”.

 

Av Jesper Söder

Fd underrättelseofficer SDF som stridit mot IS i Syrien och Irak