Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Under radarn planeras en stenhård migrationslag

Många barn och föräldrar har hamnat i kläm i den svenska asylprocessen, skriver Helena Thybell.
Foto: JOHAN NILSSON/TT
Helena Thybell är generalsekreterare för Rädda barnen.
Foto: Hamid Ershad Sarabi

Coronakrisen överskuggar just nu allas vår vardag och påverkar hela samhället. Samtidigt, under radarn, pågår en politisk process som kan få omfattande konsekvenser, skriver Rädda Barnens generalsekreterare Helena Thybell.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Riksdagen arbetar just nu fram en ny migrationslagstiftning, som riskerar att kraftigt försämra förutsättningarna för de personer som söker skydd i Sverige. Barn riskerar att drabbas särskilt hårt.

Ett av barnen som riskerar att drabbas är en 11-årig flicka som är rullstolsburen. Hon lider av en allvarlig ryggmärgsskada och har problem med tal och motorik. Efter flera år i Sverige ska hon utvisas till en mycket svår livssituation i Azerbajdzjan. I Sverige har hon kunnat leva och utvecklas med hjälp och stöd, men på grund av Sveriges restriktiva migrationspolitik har hon nu fått avslag på sin asylansökan, och måste återvända till sitt hemland.

Ett annat exempel är en 13-årig pojke som är född i Irak. Sedan 10 år tillbaka bor han med sin mamma i Sverige. Han är som vilken annan tonåring som helst, går i skolan och har kompisar. Han har hela sin förankring i Sverige. Nu riskerar han utvisning. Pappan är död och Irak vill inte ta emot dem. Då de inte kan utvisas får de tillfälliga uppehållstillstånd, och befinner sig i en konstant ansökningsprocess. Det finns inga utsikter för en permanent lösning.

Riksdagen arbetar just nu fram en ny migrationslagstiftning.
Foto: Magnus Hallgren/TT

En annan flicka är 13 år och kommer från Afghanistan, ett av världens farligaste länder. Trots att hon riskerar att utsättas för allvarligt våld, tvångsgiftermål och kidnappning vid utvisning, anses hon inte ha skyddsbehov och har fått avslag. Detta beror både på nuvarande lagstiftning och strängare praxis från Migrationsverket. 

Sverige behöver visa att vi är ett land som inte utvisar barn i stor utsatthet

En mamma kom som flykting från Uganda år 2016. På grund av Sveriges begränsade rätt till familjeåterförening kan hon inte få hit sina tre minderåriga barn. Barnens pappa är död. De har alla papper som krävs, men mamman når inte upp till försörjningskraven som ställs, trots lägenhet och arbete. Kraven är orimliga.

Oroväckande förslag diskuteras

Det finns många liknande berättelser om barn och föräldrar som hamnat i kläm i den svenska asylprocessen. Många barn lever i limbo med konstant rädsla för att behöva återvända. Många föräldrar undrar om de någonsin kommer att få återse sina barn. Det självklara svaret från våra politiker borde vara att ge barnen en chans att växa upp i trygghet i Sverige. Tyvärr är vi rädda för att det i stället blir precis tvärtom.

Flera av förslagen som diskuteras är mycket oroväckande, till exempel inskränkt rätt till familjeåterförening och korta tillfälliga uppehållstillstånd som skapar stor osäkerhet.

De flesta svenskar vill att barn får stanna

I april lanserade Rädda Barnen ett upprop för att visa politikerna att det finns en opinion mot politiken. Uppropet kräver att Sverige skyddar barn på flykt och försvarar asylrätten. Över 4 000 personer har hittills skrivit under och över 300 brev har skickats till ledamöterna i den kommitté som arbetar fram den nya migrationslagstiftningen. 

Denna opinion stärks av den Novusundersökning som Rädda Barnen genomförde i slutet av februari. Den visar att 62 procent av svenska folket vill att svårt sjuka barn ska få stanna i Sverige, 59 procent vill att barn ska få återförenas med sin familj i Sverige och 73 procent vill att barn som rotat sig och pratar språket, ska få möjlighet att stanna.

Sverige kan bättre

Rädda Barnen kan inte acceptera att barns rätt till skydd sätts på undantag på det här viset. Sverige behöver visa att vi är ett land som inte utvisar barn i stor utsatthet, och inte låter barnfamiljer leva splittrade i många år. Vi kan bättre än så här.


Av Helena Thybell

Generalsekreterare Rädda Barnen