Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ultrahögern står på Irans och Hamas sida

Irans president Mahmoud Ahmadinejad
Den yttersta högerns huvudfiende är inte muslimer och islam, utan Israel och USA. I den kampen har svenska högerextremister - både i östra Tyskland och på svenska Vikbolandet - och Iran hittat varandra.
Det anser journalisten CHRISTOPH ANDERSSON. Han skriver: Antijudisk karikatyr finns på högerextrema Info14:s hemsida. Där saknas emellertid varje spår av Muhammedkarikatyrer.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

27 augusti 2005.

På Häradshammars bygdegård utanför Norrköping samlas 300 högerextremister. Alla har kommit för att delta i en nordisk festival och lyssna på NPD-parlamentarikern Klaus Menzel från tyska Sachsen. Där har extremhögern erövrat 12 av 124 platser i delstatsparlamentet och fått en vågmästarroll. I sitt tal uppmanar NPD-politikern den svenska extremhögern att ge ökat stöd till Palestina. - Våra palestinska vänner har fått ett stor seger, säger Klaus Menzel med tysk-svensk brytning. Dom ska leva högt! Han syftar på att Palestina tar över Gazaremsan från Israel. I salen hörs kraftfulla applåder. Applåderna ökar i styrka när Klaus Menzel fortsätter tala. - Vi har bara en dödsfiende. Det är Amerika och deras förbannade multikulti! ropar han. Allt enligt en bandupptagning som arrangörerna har publicerat på den högerextrema hemsidan Info14. Hatet bygger på att USA är en mångkulturell nation. Men också på att det mångkulturella USA anses ockupera Tyskland. Likaså att samma USA hjälper Israel att ockupera Palestina. Som Palestina räknas hela Israel. Därför vill NPD-parlamentarikern Menzel att den judiska staten ska upplösas. Frågan är vad som då ska hända med israelerna. - Dom ska tillbaka till länderna dom kommit från, säger Klaus Menzel när jag några veckor senare intervjuar honom för en radiodokumentär om extremhögern.

Samma uppfattning har regimen

i mullornas Iran. Men den politiska samstämmigheten mellan NPD och Iran går längre. NPD:s partiordförande Udo Voigt hyllar Irans kärnkraftsprogram, oavsett om det leder till bygget av en atombomb eller inte. Dessutom ifrågasätter både regimen i Iran och NPD förintelsen av miljoner judar under andra världskriget. - Vi talar här om mytologi, säger svensken Per Lennart Aae som arbetar åt NPD. Han frågar sig om inte nazismens förintelseläger är gammal amerikansk krigspropaganda. I sin ungdom var han medlem i det svenska nazistpartiet NRP och försökte infiltrera kds, numera kristdemokraterna. I dag är Per Lennart Aae rådgivare åt Sachsens NPD-fraktion. Till partiets rådgivare hör även juristen Horst Mahler. Under en period var han NPD:s advokat. - Judarna ska fråntas sin ekonomiska makt och sin makt över media. Precis som på 30-talet, anser han.

Det är samme Horst Mahler

som på 70-talet var aktiv i vänsterextrema terrorgruppen RAF, Röda arméfraktionen. Till gruppen hörde också Ulrike Meinhof och Andreas Baader. Militär träning fick Horst Mahler och andra RAF-medlemmar i Palestina. RAF hade nämligen goda relationer med palestinska befrielserörelsen PLO. Samma goda förhållande har den numera högerextreme Horst Mahler till regimen i Iran. - Jag har blivit inbjuden till en konferens om förintelsen i Teheran, säger han. Konferensens syfte: Att visa att förintelsen aldrig ägt rum. Förnekandet av förintelsen är själva grundstenen i Irans och extremhögerns retorik att staten Israel inte har något existensberättigande. I Iran underbyggs retoriken med ett ökat antal antijudiska karikatyrer, ett svar på Jyllands-Postens publicering av Muhammedteckningarna i höstas. En liknande antijudisk karikatyr finns på info14:s hemsida. Där saknas emellertid varje spår av Muhammedkarikatyrer. De saknas också på NPD:s hemsidor. Här råder stor skillnad mellan NPD och exempelvis Sverigedemokraterna, som valde att publicera Muhammedbilder.

Faktum är att den yttersta högerns

huvudfiende inte är muslimer och islam, utan Israel och USA. I den kampen har NPD och Iran hittat varandra. På en NPD närstående hemsida varnas till och med för "dagen X", den dag då första USA-soldaten går över gränsen till Iran. "Den dagen kommer det nationella motståndet att starta", heter det hos "Freier Wiederstand" som kräver att den tyska extremhögern visar solidaritet med Iran. I förtäckta ordalag uppmanas ultrahögern att göra gemensam sak med islamiska jihad-krigare, men i Tyskland. Första steget är dock inte bombdåd, utan antisemitisk propaganda. Det var också vad som hände på Vikbolandet i augusti. Nordiska festivalen kröntes med ett gemensamt uppträdande av NPD-politikern Klaus Menzel och den högerextreme sångaren Michael Müller. I bästa iranska propagandastil valde de att likna alla judar vid demoner. Cirka tio östgötapoliser var på plats. Ingen ingrep.

Än i dag, sex månader senare,

är ingen förundersökning inledd för hets mot folkgrupp. Varken mot Müller och Menzel eller den ansvarige bakom info14, som spridit det antisemitiska uttalandet via nätet. Frågan är hur alla demokrater, oavsett religion och etnisk bakgrund, ska förhålla sig till en växande extremhöger med goda relationer till Iran. Likaså var gränsen ska dras. Polisen i Östergötland valde att blunda för ett antisemitiskt uttalande. Kanske förstod inte polisen att ett nedvärderande uttalande om judar ingår i en större och genomtänkt strategi. Det yttersta målet är att utplåna den judiska staten Israel. Vad ställer det för krav på oss demokrater - 61 år efter att allierade trupper öppnande porten till förintelselägret Auschwitz? CHRISTOPH ANDERSSON Christoph Andersson har nyligen gjort P1-dokumentärerna "Kampen om gatan, skallarna och parlamenten - om tysk och svensk extremhöger". Till vardags undervisar han i journalistik på Södertörns högskola.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!