KRITISKA MOT SEXKÖPSLAGEN. Ulrika Westerlund och Emelie Mire Åsell från RFSL hävdar att sexköpslagen är ett hinder för hiv-prevention.
KRITISKA MOT SEXKÖPSLAGEN. Ulrika Westerlund och Emelie Mire Åsell från RFSL hävdar att sexköpslagen är ett hinder för hiv-prevention.

Ulrika Westerlund och Emelie Mire Åsell: Sexköpslagens osynliga gisslan

Publicerad
Uppdaterad
Den första svenska studien om hbt-personer som säljer sex avslöjar att sexköpslagen hotar arbetet med hiv-prevention, varnar Ulrika Westerlund och Emelie Mire Åsell.
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.
I över ett och ett halvt år har vi, inom
ramen för ett regeringsuppdrag, intervjuat köpare och säljare av sex. Samhällsåtgärderna mot prostitution fokuserar i hög grad på kvinnor i gatumiljö som säljer sex till män, men denna förenklade bild får allvarliga konsekvenser.

I alla utredningar och studier har hbt-personer hittills osynliggjorts. I Anna Skarheds utredning "Förbud mot köp av sexuell tjänst. En utvärdering 1999- 2008", nöjde hon sig med att konstatera att det i stor utsträckning saknas kunskap om män som säljer sex. Men det är inte svårt att få fram kunskap om hbt-personer som säljer sex - det är en fråga om kompetens, prioriteringar och metod.
Det är förmodligen långt fler som säljer sex i Sverige än vad som hittills antagits. I den färska studien European MSM Internet Survey uppger 4 procent av de homo- och bisexuella männen, som svarat på den svenska delen, att de under de senaste tolv månaderna har fått betalt av män för att ha sex.

Vi har intervjuat sexsäljande män men också transpersoner, unga hbt-personer och kvinnor som säljer sex till andra kvinnor. Det finns bisexuella och en del lesbiska kvinnor som säljer sex till i huvudsak män. Det finns heterosexuella män som säljer sex till män och det finns män som säljer sex till kvinnor. Kvinnor som köper sex har i väldigt liten utsträckning uppmärksammats tidigare. I en av våra studier uppgår andelen kvinnor som säljer sex till kvinnor till sex procent. Fem procent av männen har uppgett att de säljer sex till kvinnor.

Anna Skarhed menar att förbudet mot att köpa sexuella tjänster inte inneburit att gatuprostitutionen flyttat till internet, trots att inga återkommande kartläggningar har utförts. Enligt hennes utvärdering fanns det cirka 400 annonser (under perioden 2003- 2008) utlagda av personer som erbjuder sexuella tjänster på nätet. Våra undersökningar visar på ett avsevärt större antal - trots att vårt fokus enbart varit hbt-personer. Under en månad hittade vi sammanlagt 130 män och 60 man-till-kvinna-transpersoner på öppna nätforum.
Många uppger ekonomiska skäl som den huvudsakliga anledningen till att sälja sex. Men behovet av pengar kan se mycket olika ut. För några är sexsäljandet skillnaden mellan att bo kvar eller att bli vräkta. För andra ger pengarna en "guldkant på tillvaron".

Bland unga hbt-personer vet vi att fler än två procent någon gång tagit emot ersättning för sex. Det kan handla om att få pengar i handen, men också om att få till exempel ny telefon eller kanske droger och alkohol. Många unga hbt-personer upplever att hela samhället - inklusive den egna familjen - vänt dem ryggen och att deras enda sätt att klara sig har varit att sälja sexuella tjänster. Men det finns också de som uppger att sexsäljandet är ett val de gjort utan att vara tvungna till det.

Majoriteten av de unga hbt-personerna i vår undersökning har förgäves försökt ta upp sex mot ersättning med ungdoms- eller barn- och ungdomspsykiatriska mottagningar. Men ungdomsmottagningarna hänvisar vidare till civilsamhällets stödinsatser, och barn- och ungdomspsyk saknar kompetensen. Resultatet blir förstärkt utanförskap.

Vi har också fått ökad insyn
i behovet av hivpreventiva insatser riktade till hbt-personer som säljer och köper sexuella tjänster. Nio procent av de mellan 15- 20 år som säljer sex använder aldrig kondom vid anala samlag. Det måste finnas hbt-kompetens inom alla yrkesgrupper som möter sexsäljare. En person som säljer sex måste kunna vara öppen med sin sexuella identitet i till exempel mötet med socialtjänsten.

Lagstiftningen får inte
försvåra insatser som skyddar människors liv och hälsa. Men det finns exempel på att lagen stoppat hivpreventiva insatser. Kondomutdelning till sexköpare på Malmös gator har till exempel ansetts vara en uppmaning till brott.
Det behövs en opartisk utvärdering av lagen mot sexköp som bland annat tittar på hur lagen styr och påverkar stödinsatser.

Hälften av dem vi pratat med upplever lagen som ett stigma som hindrar dem från att söka stöd för att antingen få ett så tryggt liv som möjligt som sexsäljare, eller för att lämna sexsäljandet bakom sig. Ingen uppger att lagen har hindrat dem från att få tag i köpare.

Vi har nu lämnat över
våra resultat till ansvarig minister Erik Ullenhag. Det behövs nya uppsökande metoder, kompetenshöjande insatser, förbättrad hivprevention. Sexköpslagen får inte vara ett hinder.


ULRIKA WESTERLUND
EMELIE MIRE ÅSELL

Ulrika Westerlund och Emelie Mire Åsell är förbundsordförande för RFSL respektive
RFSL Ungdom.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag