Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ukrainska flyktingar kan inte leva på 71 kronor

Ukrainska flyktingar anländer med Kielfärjan i Göteborgshamn.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Maksym Girnyk, Nordic Ukraine Forum.
Foto: Privat
Kateryna Blagodyr, Help Ukraine Gothenburg
Foto: privat
Pavlo Melnyk, Ukrainska Föreningen Östergötland.
Foto: Privat
Ulrika Liljegren, Ukrainska föreningen i Vänersborg.
Foto: Privat

Dagersättningen för flyktingar har inte höjts sen 1994. 

Ska vi visa solidaritet med Ukraina måste krigets flyktingar behandlas med värdighet. 

Det är dags att höja nivån, skriver flera organisationer som arbetar med att hjälpa ukrainare i Sverige.  

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. En förnyad rysk mobilisering är ytterligare ett tecken på att Rysslands brutala invasionskrig mot Ukraina kommer att pågå länge. Ryssland fortsätter att terrorbomba ukrainska städer och civil infrastruktur. Det är otaliga krigsbrott i de ockuperade delarna av landet.

Ukrainare som har flytt till Sverige är mycket motiverade att jobba och bidra till både sitt uppehälle, det svenska samhället samt även till sitt hemland. Att bara invänta krigets utgång med väldigt få medel och utan någon sysselsättning tär hårt på människor.

Den ekonomiska hjälpen till ukrainare som fått en fristad i Sverige är alldeles för låg. 

Ukrainska flyktingar erbjuds en ersättning på upp till 71 kronor per dag, dvs 2 201 kronor per månad. Beloppet har inte ökat sedan 1994. 

Svårare när priserna stiger

Att klara av alla sina behov på 71 kronor per dag blir ännu svårare när priserna stiger under den pågående inflationen. De som erbjuds mat ska kunna klara sig med nitton kronor per dag för alla andra nödvändiga saker. Nitton kronor räcker inte ens för en enkel bussbiljett eller ett paket blöjor.

Hjälporganisationer, privatpersoner och volontärer ställer upp så gott de kan för att hjälpa till ur egen ficka men behovet är alldeles för stort. Många flyktingar tvingas därför att ta jobb med otrygga arbetsförhållanden och vissa utsätts för till och med människohandel. Vissa tvingas återvända till ett land i krig då de inte klarar av de höga kostnaderna i Sverige.

Ukrainska flyktingar på Stora Ekeberg i mars 2022.
Foto: HENRIK JANSSON

En del ukrainska flyktingar som lyckas ordna arbete i Sverige börjar ofta med en deltidsanställning och mycket låg ingångslön. När inkomsten överstiger det bidrag man får (högst 2 201 kronor per månad för en vuxen) så kan flyktingarna inte få bidrag.

Solidaritet med Ukraina måste innebära att flyktingarna behandlas med värdighet.

Möjligheten för flyktingar att behålla dagersättningen trots att de jobbar borde ses över. Åtminstone så länge lönen understiger Migrationsverkets krav för att någon ska anses vara självförsörjande. I dagsläget ligger den nivån på 5 157 kronor exklusive boendekostnader. 

Därför vädjar vi till den nya svenska regeringen att förbättra situationen för ukrainska flyktingar i Sverige. Vi ber er att ge ukrainare som har sökt skydd i Sverige en möjlighet att studera svenska språket genom Svenska för Invandrare (SFI), att erbjuda dem tillgång till flera av Arbetsförmedlingens insatser samt öka dagersättningen för dem som saknar arbete.

Erbjud hjälp på ukrainska

Tillgången till gedigna språkkurser som SFI är avgörande för att snabbt kunna lära sig svenska och därefter komma in på arbetsmarknaden och bidra till det svenska samhället under sin tid som flykting.

Det finns också behov av att Arbetsförmedlingen utökar sina väglednings-, utbildnings- och stödinsatser för ukrainare så att de kan hitta arbete och etablera sig på den svenska arbetsmarknaden. Tillgång till kurser för att utveckla, eller lära sig nya, arbetskunskaper kan vara till stor hjälp, särskilt inom yrken där det råder arbetskraftsbrist i Sverige.

Arbetsförmedlingen bör erbjuda alla tillgängliga verktyg – till exempel korta utbildningsseminarier på engelska eller ukrainska.

Ta tillvara arbetskraften

Solidaritet med Ukraina måste innebära att flyktingarna behandlas med värdighet. Det är en utmärkt chans för Sveriges nya regering att skapa tryggare förhållanden för ukrainare som sökt skydd i Sverige samt möjliggöra för dem att bidra till det svenska samhället. Särskilt nu med tanke på att massflyktsdirektivet har förlängts med ytterligare ett år. 

Det är också en möjlighet för Sverige att ta tillvara arbetskraften, kompetensen och arbetsviljan som ukrainarna besitter. När Ukraina har segrat kommer dessa flyktingars kunskaper och erfarenheter att vara ovärderliga för framtida handels- och kulturband mellan Sverige och Ukraina.

Avslutningsvis uppmanar vi den nya svenska regeringen att:

Ge tillgång till SFI för ukrainska flyktingar.

Höja dagersättningen utifrån den rekordhöga inflationstakten.

Utöka Arbetsförmedlingens väglednings–, utbildnings– och stödinsatser för ukrainare.


Av Maksym Girnyk

Nordic Ukraine Forum.

Kateryna Blagodyr

Help Ukraine Gothenburg.

Pavlo Melnyk

Ukrainska Föreningen Östergötland.

Ulrika Liljegren

Ukrainska föreningen i Vänersborg.Ukrainas hemliga rum – överlistar ryssarna

Tekniskt avancerade lösningar är en viktig del i den ukrainska krigföringen. Bland annat gör soldater militära vapen av vanliga drönare.