Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tysta inte den starkaste rösten mot hedersvåld

Att Amineh Kakabaveh får sitta kvar i riksdagen är ett riksintresse för den breda vänstern i Sverige, skriver debattörerna.
Foto: SVEN LINDWALL
Johan Lönnroth var vice partiordförande för Vänsterpartiet 1993-2003.
Foto: KARIN MALMHAV

Vänsterns Amineh Kakabaveh får stöd långt in i de borgerliga leden för sin kamp mot hedersvåld och kvinnoförtryck.

Se till att vi får behålla henne i riksdagen, skriver Vänsterpartiets Hans Arvidsson och Johan Lönnroth i en uppmaning till helgens valmöte.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | VÄNSTERPARTIET. Vi minns misstänksamheten som riktades mot Vänsterpartiet i Fagersta när de hade tagit mer än hälften av rösterna i kommunalvalet, Det sas av flera partikamrater att Stig Henriksson och de andra i Fagersta kan ju inte vara "riktiga" vänsterpartister med tanke på att de fick många röster från dem som förr röstat socialdemokratiskt och till och med borgerligt. Tack och lov tystnade kritiken så småningom och Fagersta framhölls som belägg för att Vänsterpartiet kan utöva demokratisk makt.


LÄS MER: Amineh Kakabaveh petas från riksdagslistan


Samma fenomen som en gång drabbade Stig Henriksson har nu drabbat Amineh Kakabaveh. Högt uppsatta vänsterpartister pekar på att hon får stöd långt in i de socialdemokratiska och borgerliga leden för hennes kamp mot hedersvåld och kvinnoförtryck. 

Som grädde på moset utsågs Amineh också till Årets Svensk av tidningen Fokus.

Hon och den förening – Varken Hora Eller Kuvad – som hon är ordförande i har genom enkätundersökningar kartlagt hur starkt konservativa värderingar om flickors och kvinnors underordning som präglar särskilt pojkar mellan 12 och 18 i Stockholms och Göteborgs förortsskolor. Självklart har detta lett till starka negativa reaktioner från de män som hyllar denna hederskultur. Från det hållet har hon fått höra att hon är rasist.

Amineh far land och rike runt och talar på skolor och föreningar av olika slag och vi undrar ibland hur hon orkar. Vi som lyssnat på henne vet att hon inte är det minsta rasist. Som grädde på moset utsågs Amineh också till Årets Svensk av tidningen Fokus

V lider av mindervärdeskomplex

De misstänksamma som tydligen befolkar Storstockholms valberedning vill nu stryka henne helt från riksdagslistan inför risken att hon kan bli inkryssad. Så länge detta vänsterpartistiska mindervärdeskomplex lever tror vi att vårt parti har svårt att överträffa valresultat med ensiffriga procenttal (som vi gjorde 1998).

Amineh i riksdagen är ett riksintresse för den breda vänstern i Sverige. Vi manar våra partivänner som är ombud i Storstockholms valmöte i helgen: Se till att vi får behålla Amineh i riksdagen.


Av Johan Lönnroth (V)

Vice partiordförande  1993–2003


Hans Arvidsson (V)

Tidigare internationell sekreterare i V:s riksdagsgrupp