Tyckfel i Sveriges största tyckeri

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.
Det blir allt vanligare att tidningar publicerar vad som snarast liknar ledarartiklar, men rubricerar det som nyheter. Några utvalda krönikörer får allt större bildbyliner och allt större frihet att tycka till själva. DN har t o m bedrivit en reklamkampanj där de framställt sig som "Sveriges största tyckeri". Risken är bara att ivern att övertyga går ut över uppdraget att informera. Häromdagen (27/5) tog en av dessa bildbyliner, Henrik Brors, chef för DN:s politikredaktion, ställning för Reinfeldts omvandling av moderaterna och dömde ut kritikerna som "testuggande" nyliberaler med en "egen verklighetsbild". Bl a skrev han att det var total nyliberalism som ledde till m-valnederlaget 2002. Han försummade därmed att nämna det många analytiker hävdar var fiaskots främsta orsak - debatten efter rasistiska uttalanden som m-valarbetare fällde i SVT:s Uppdrag Granskning. Hade Brors glömt detta? Eller lät han bli att nämna det eftersom det inte passade hans tes? Det är inte riktigt vad man förväntar sig från en skarp analytiker i Sveriges största morgontidning. Henrik Brors tycker lite väl mycket i DN. Två dagar senare angrep Brors socialdemokraterna från vänster. Regeringens kritik mot EU:s beslut att återinföra fördyrande kvoter mot kinesiska kläder kallade Brors "hyckleri". Brors tycker inte att Kina ska få sälja fritt eftersom de inte följer samma handelsregler som andra länder. Man börjar undra vem det är som tycker till. Det är knappast Dagens Nyheters linje, eftersom tidningen alltid har företrätt frihandel och liberalism. Det låter mer som den radikala vänstertidningen ETC, där Brors var politisk nyhetschef vid starten. En sådan politisk bakgrund ska inte diskvalificera någon journalist, men när de själva framhäver åsikter i stället för sakkunskap, så blir det plötsligt intressant som innehållsdeklaration. För sakkunskapen sätts på undantag. Brors försvarade sin protektionism med att "Kina inte [ÄR] med i Världshandelsorganisationen WTO där alla länder åtagit sig att verka enligt gemensamma regler." Han visste alltså inte att Kina blev WTO-medlem 11 december 2001, den mest dramatiska och omdebatterade handelspolitiska händelsen de senaste tio åren. Att skriva om Kina och handel och missa detta är som att skriva om utmaningarna i Irak och tro att statschefen heter Saddam Hussein, eller som att skriva om telefonindustrin och tro att alla telefoner fortfarande sitter fast med sladdar i väggen. Den som hela tiden ska hitta nya festliga frågor att tycka till om och profilera sig i, får svårt att hinna sätta sig in i bakgrund och fakta. Var det inte för att förmedla sådant som journalistiken en gång skapades? JOHAN NORBERG

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag