Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tycker folk att flygplan är något slags laglöst land?

Johannes Maxweller.

Tycker folk att flygplatser och flygplan är något slags laglöst land där man kan bli 4 år igen och göra precis vad man vill utan att det spelar någon roll? skriver Johannes Maxweller.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Beter sig passagerare på flygplan illa?

Vi reser en del i vår familj. Jag har många år i bagaget inom resebranschen och råkar även vara gift med en flygvärdinna så våra gemensamma flygtimmar i familjen skjuter i höjden. Jag gillar att flyga. Att studera. Analysera. I lovtider när affärsresenärer tar ledigt är det så makalöst spännande att studera det mer oresvana folket ta deras platser ombord.

Jag sitter ofta och iakttar passagerarna runtomkring mig. Det har blivit lite av en hobby. Vem behöver ens underhållningssystem ombord på ett flygplan? Allt spännande händer ju i stolsraderna bredvid. Varför är det ofta så att passagerare överlag checkar in bagaget och samtidigt checkar ut hjärnan? Som att så fort det blir semester tar man av sig ansvarsrocken och sätter på sig några färgglada, ansvarslösa ”I don´t give a shit-shorts”.

Ska vi rikta in oss på familjerna eller blir det för hårt i de lättkränktas land?

Jag brukar ju oftast när jag ser föräldrar med barn i sociala miljöer ändå tänka att alla gör så gott de kan. Vi har inte hela bilden och så vidare. Men sedan händer det något där i incheckningsdisken på flygplatsen.

Det där sunda förnuftet och viljan att vara en bra förälder åker i väg på bagagebandet lika snabbt som väskan skickas till rätt flygplan. För nu är det semester. Pressen och peppen blir för påtaglig och måste därför redan innan ombordstigning dövas med lite alkohol. Föräldrar som klockan 05.30 på morgonen ska ta en stor semesteröl på Arlanda för att börja fira medan barnen fortfarande gnuggar sömnen ur ögonen.


LÄS MER: Jobbet är inte viktigare än era barn

 

Flygningen närmar sig. Redan innan gatepersonalen ens har påbörjat sin arbetsdag ringlar kön sig lång för att få gå ombord. Rastlösa barn med trytande tålamod tvingas stå med småstressade föräldrar i en totalt meningslös kö. Väl ombord har barnen då redan börjat gnälla lite och föräldrarnas humör börjat svaja, lika snabbt som starkölens effekt avtar ur kroppen. Det börjar bli dags för påfyllning.

Att folk kan göra sig så hemmastadda på ett flygplan är nästan en konstform i sig. Packa upp, byta om, ta av skor, lägga upp fötter på de mest opassande ställen, öppna chipspåsar och tappa ut dem lika snabbt, skälla högt och tydligt på frugan som packade snusdosan i fel väska och sedan för tredje gången på fyra minuter fråga kabinpersonalen om när man kan köpa en öl och hur länge man faktiskt måste vänta på maten.

Den totala bristen på insikt att det faktiskt finns ungefär 250 andra personer som sitter i samma plåtrör cirka 10 000 meter upp i luften märks extra tydligt när yngsta familjemedlemmen gjort i blöjan och i stället för att gå cirka fyra meter till ett skötbord på toaletten bestämmer man sig för att byta blöjan i stolen utan att överhuvudtaget reflektera över att det 40 centimeter därifrån sitter främmande människor och äter.

Att barnen använder hela kabinen som lekplats är ju otroligt skönt för föräldrarna som då äntligen kan skåla i lugn och ro. Lagom till att pappa somnar vinlullig och snarkar högt pikar barnens energinivå och det hela slutar i totalt kaos.

 

Jag tror inte att folk beter sig så här hemma. Det kan omöjligt vara så. Jag menar, parmiddag med grannarna, barnen leker och en bajsblöja byts på köksbordet under middagen. Nej, förmodligen inte. Eller, du kommer hem till några vänner, slänger dig i soffan, tar av dig skor och strumpor och sätter upp dina halvsvettiga fötter på den nytapetserade väggen i vardagsrummet. Händer förhoppningsvis inte heller.

Inte heller låter du barnen hälla ut chips på grannens heltäckningsmatta för att sedan bara låta det vara och gå därifrån. Jag tror heller inte att du skulle kissa bredvid toalettstolen hemma hos dina vänner och sedan bara strunta i det.

Tycker folk att flygplatser och flygplan är något slags laglöst land där man kan bli 4 år igen och göra precis vad man vill utan att det spelar någon roll?

Vad hände egentligen med att stryka finskjortan, klä upp sig och bege sig ut på resa med en stor portion tålamod och respekt nedpackat i väskan i stället? Det går att resa med barn utan kaos och tro mig, det är fullt möjligt att faktiskt åka på semester som 40-årig man och fortsätta vara just 40 år under hela resan utan att det är det minsta tråkigt.

 

Johannes Maxweller

Driver Pappabloggen på Familjeliv

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!