Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tvinga oss inte att sprida SD-propaganda

Idag, måndag, var det tänkt att Sverigedemokraternas, (SD:s), kampanj skulle börja, och att bussar skulle rulla på bl.a. Stockholms gator med främlingsfientlig propaganda.

Men så blir det inte!

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

 Först var det Skånetrafiken som stoppade SD-propagandan. Sedan var det Kommunal i Södertälje som beslutade om skyddsstopp med att affischera bussar med SD-reklam, och att köra bussar med dessa främlingsfientliga budskap! Till sist har också skyddsombudet på Söderhallen i Stockholm beslutat om skyddsstopp!

Inga bussar med SD-reklam kommer idag på morgonen att lämna Söderhallen eller Södertäljegaraget!

Idag på förmiddagen, när Arbetsmiljöverket, (AMV), åter öppnat, finns däremot risken att AMV beslutar att avbryta skyddsstoppet.

I så fall förväntar jag mig att företaget, Keolis, gör vad som krävs för att vi skall slippa SD-smörjan.

 

Keolis värdegrund är:

"Säkerheten främst, resenären i fokus och vi tar ansvar och respekterar varandra".

Är det bara tomma ord, eller betyder de något?

Nej, det är inte bara tomma ord, och Keolis bör i det här ärendet ställa sig på Kommunals sida, visa civilkurage, och stå för sin åsikt!

Men är inte det att sätta demokratin ur spel?

Nej, inte riktigt. Demokratin innebär att vi har yttrandefrihet. Inom vissa gränser har vi alla rätt att uttrycka vår åsikt. Däremot innebär inte demokratin och yttrandefriheten att vi har rätt att bli lyssnade på. Ingen kan tvingas att lyssna på någon. Vi använder därför vår demokratiska rätt att vägra lyssna på SD.

 

Enligt mig och många andra är inte SD ett ”demokratiskt parti” som alla andra. Enligt oss är SD en ”odemokratisk organisation”, som har nazistiska rötter och som tar rasistiska ställningstaganden.

Vissa anser att man bör tillåta reklamen. Många andra anser att reklamen bör förbjudas. På Facebook finns en nyskapad sida ”Busschaufförer mot rasism” som efter blott ett dygn har över 1.500 gillanden. Vi anser att reklamen ska förbjudas, eftersom SD är en odemokratisk organisation, som inte alls tycker att alla människor har samma värde. En sådan åsikt hör, enligt oss, inte hemma i ett demokratiskt & solidariskt samhälle.

En stor del av såväl våra resenärer, som våra kollegor, är invandrare som tar mycket illa vid sig av den hets som SD bedriver mot dem. Att i det läget köra bussar med främlingsfientlig reklam, gör oss bussförare illamående och upprörda.

Vi måste vara rakryggade, och stå upp för våra åsikter. Vi kan inte ena veckan köra omkring med pride-flaggan, och visa att "vi gillar olika", för att nästa vecka köra omkring med budskap som säger raka motsatsen.

Så, snälla Keolis, stå upp för den vackra värdegrunden, och vägra sprida respektlös propaganda!

 

Anders Finström är busschaufför vid Söderhallen i Stockholm.