Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tvinga inte invandrare in i skuggsamhällen

Philip Botström, ordförande i SSU.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Ida Alterå, ordförande i Centerpartiets ungdomsförbund.

Jag skäms inte för att vi har utvecklat vår migrationspolitik de senaste åren.

Att ompröva otillräcklig politik är inte att vända kappan efter vinden, det är att ta ansvar, skriver SSU:s ordförande Philip Botström.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Ida Alterås och Centerpartiets ungdomsförbunds tonläge är ett exempel på hur svensk migrationsdebatt utvecklats till en tävling i posering och taktik snarare än konkret och långsiktig politik. 

Sedan hösten 2015 har SSU förespråkat ett solidariskt ansvarstagande i EU, ett utbyggt kvotsystem och utökat bistånd för att hjälpa fler människor på plats i krisernas närområden. Det gör vi fortfarande. 

I takt med att verkligheten har förändrats och nya utmaningar framträtt har vi dock omprövat andra delar av vår migrationspolitik. Ett exempel är vår syn på hur asylrätten fungerar i EU, som i praktiken missgynnat de mest utsatta människorna på flykt och gett flyktingsmugglare makt att bestämma vem som får möjlighet att söka asyl.

Jag skäms inte för att SSU utvecklat sin migrationspolitik de senaste åren

Det är dock tydligt att Cuf inte uppdaterar sina analyser alls. 

Drömmen om fri invandring lever kvar och ska finansieras genom att låta nyanlända ”kvalificera” sig till välfärden. Det framgår inte om det är barnens skolgång, primärvården, allmännyttan eller barnbidragen som ska villkoras, men att Cuf använder sin liberala migrationspolitik som slagträ mot Sveriges generella välfärdsmodell är uppenbart. 

Detta hyckleri måste belysas. Det finns inget medmänskligt i att stänga ute nyanlända från välfärden. Integrationen kommer inte förbättras av ökade ekonomiska klyftor och otrygghet. Cuf:s idéer skulle enbart förvärra segregationen och fattigdomen ännu mer.

Sänkt skatt för de rikaste

Att Ida Alterå vill prioritera sänkta skatter för Sveriges rikaste framför mer resurser till välfärden undergräver hennes trovärdighet i integrationsdebatten totalt.

SSU vill att Sverige ska vara ett öppet och jämlikt land som tar ansvar för alla människor som bor här. Får man uppehållstillstånd ska man få jämlika förutsättningar att bli en del av vårt samhälle fullt ut. Det förpliktigar. 

Sveriges mottagandenivå behöver överensstämma med vår förmåga att erbjuda en god och jämlik integration och staten måste ta sitt fulla ansvar och ge kommuner som Filipstad mer resurser för att klara behoven i välfärden. 

Jag skäms inte för att SSU utvecklat sin migrationspolitik de senaste åren. Tvärtom. Att ompröva sin politik när man inser att den är otillräcklig är inte att vända kappan efter vinden, utan att ta ansvar för hitta bättre svar på svåra problem. 

Där har Cuf och Ida Alterå något att lära.


Av Philip Botström

Ordförande i SSU