DEBATT. Spel och betting är ett nöje för många, men en avgrund för andra. Det är i denna motsättning som regleringen av spelmarknaden behöver ta sin början. Under lång tid har denna marknad varit svagt reglerad, med otillräckligt konsumentskydd och för stora möjligheter för spelbolag att tjäna pengar på tveksamma sätt.
På senare år har flera förändringar gjorts, men det finns starka skäl att göra mer. Nu ger regeringen Spelinspektionen och Finansinspektionen i uppdrag att stärka sitt samarbete för att motverka olovlig spelverksamhet samt förebygga och förhindra penningtvätt.
Sedan år 2019 har Sverige en licensbaserad spelmarknad. Därmed ställs krav på bolag som erbjuder spel i Sverige att visa omsorg om spelarna, betala spelskatt och motverka brottslig verksamhet. Samtidigt riktar sig många bolag till svenska konsumenter trots att de saknar licens, i strid med lagen.
Spel ska få förekomma i en strikt reglerad form där konsumentens intressen alltid står i centrum.
Av flera skäl är det ett stort problem. Först och främst för att det drabbar de som spelar: olicensierade aktörer visar sällan någon större hänsyn om den enskilde konsumenten. Risker förknippade med spelande, såsom skuldsättning och missbruk, förvärras när spelbolag inte möts av krav och regleringar.
Olicensierat spel är också ett problem för de licensierade företagen då nya regler som införs för att stärka konsumentskyddet kan göra det svårare för den tillåtna marknaden att konkurrera med oseriösa aktörer. På sikt kan förtroendet för licenssystemet hotas.
Därutöver finns en koppling till organiserad brottslighet: olovlig spelverksamhet är en inkomstkälla för kriminella nätverk och ett vanligt sätt för dem att tvätta pengar. Brottslingar kan också utnyttja den licensierade marknaden, men här finns möjlighet att ställa krav på bolagen att rapportera oegentligheter.
Flera skärpningar
För att motverka att människor fastnar i skulder eller beroende till följd av spel och för att ge schysta villkor till bolagen med licens samt motverka brottslighet, behöver vi angripa hela ekosystemet runt de olicensierade spelaktörerna. Därför skärps nu reglerna på flera sätt:
Sedan årsskiftet har Spelinspektionen befogenhet att ingripa om någon främjar olovligt spelande, exempelvis att tillhandahålla betalningar till och från olicensierade företag. Det tidigare reklamförbudet har också skärpts så att det nu täcker marknadsföring även via utländska kanaler.
Den 1 juli införs regler som hindrar spelprogramutvecklare från att samarbeta med olicensierade spelbolag.
Regeringen har även föreslagit att Spelinspektionen ska ges bättre möjligheter att blockera betalningar till och från olovlig spelverksamhet. Vi vill också tillåta att Spelinspektionen gör dolda tester av olika speltjänster. Båda dessa ändringar föreslår vi ska träda i kraft i sommar.
Stärkt samarbete
Nästa steg är att säkerställa att dessa nya verktyg leder till konkreta resultat. Därför ger regeringen i dag i uppdrag till Spelinspektionen och Finansinspektionen att stärka sitt samarbete.
På så vis skärper vi statens samlade insatser på området och minskar risken för att någon del i den större kedjan av spelverksamhet och betalningar faller mellan stolarna. Regeringen har i vårbudgeten tillfört resurser till Spelinspektionen för att ta sig an det här arbetet.
För regeringen är vägen framåt tydlig: spel ska få förekomma i en strikt reglerad form där konsumentens intressen alltid står i centrum. Den olagliga spelverksamheten däremot gör stor skada och ska bort från den svenska spelmarknaden.
Av Niklas Wykman (M)
finansmarknadsminister