Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tunnelbanan är ingen alternativ socialtjänst

Kristoffer Tamsons (M).
Civilminister Ardalan Shekarabi (S).
Foto: Anders Ylander / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN
Tiggande kvinna.
Foto: Colourbox.

Kollektivtrafiken kan inte längre ta ansvar som en alternativ socialtjänst som ansvarar för uppehälle, bostad och fritidsgård för fattiga och utslagna människor, skriver trafiklandstingsråd Kristoffer Tamsons (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

På torsdagen öppnade civilminister Ardalan Shekarabi upp för en översyn av lagstiftningen i Sverige, i syfte att begränsa eller förbjuda tiggeri.

Det faller på ansvarstagande politiker att se samhällsproblemen som de är och föreslå åtgärder och reformer för att stävja dem.  

Det är utifrån detta öppnande dags att göra tunnelbanan i Stockholm till ett försöksområde för regeringens påtänkta tiggeriförbud. Vi står redan och stampar i väntan på att få samarbeta med berörda myndigheter i denna fråga. 

I våras föreslog jag förstärkta åtgärder för att öka tryggheten i kollektivtrafiken. Det gjorde jag i ljuset av de varningssignaler som kom från resenärer. Antalet inringningar till SL:s trygghetscentral som rörde tiggeri och upplevt ofredande har ökat med 435 procent sedan 2011. När det gäller olovlig försäljning i kollektivtrafiken har en dramatisk ökning skett på bara tre år: 712 procent. Det är sedan en tid inte längre tillåtet att i Stockholms kollektivtrafik ligga eller sitta på golvet, sälja eller dela ut skrifter innanför SL:s spärrlinje med mindre än att tillstånd för detta har givits eller framföra musik utan SL:s skriftliga tillstånd.


LÄS MER: Hjälp tiggarna på plats i deras hemländer


Kollektivtrafiken kan inte längre ta ansvar som en alternativ socialtjänst som ansvarar för uppehälle, bostad och fritidsgård för fattiga och utslagna människor.

Kollektivtrafiken ska finnas till för betalande resenärer och inte fungera som plattform för de utsatta människor som lever på samhällets skuggsida. Denna nya fattigdom, med symboler som handskrivna skyltar och pappmuggar, måste ytterst mötas av regeringen och inte av resenärerna i kollektivtrafiken. 

Människor som tigger behöver hjälp till egen försörjning och egen bostad. I förekommande fall behöver de vård och omsorg, inte ett uppehälle i tunnelbanan. Därför bör det heller inte vara tillåtet att tigga i kollektivtrafiken.

Lagen medger inte för SL eller Stockholms läns landsting att förbjuda tiggeriet i sin helhet, och i vårt arbete för att öka tryggheten och motverka störningar av ordningen har vi i dag använt nästan alla verktyg som vår gällande lagstiftning och våra regler medger.


LÄS MER: Bekämpa fattigdomen – inte tiggarna


Regeringen har till synes nu insett behovet av åtgärder inom området. Under lång tid har lokalpolitiker, civilsamhälle och medborgare lämnats ensamma i arbetet med att hjälpa och stötta de fattiga människor som tigger. 

Därför välkomnar jag nu att civilminister Shekarabi öppnar upp för ett förbud av tiggeri, och jag vill särskilt inbjuda honom till att använda kollektivtrafiken och tunnelbanan i Stockholm som ett första försöksområde.  Låt inte detta bli ytterligare en i raden av utredningar som aldrig blir till verklighet. Vi står redo att möta detta samhällsproblem redan i dag.


Kristoffer Tamsons

Trafiklandstingsråd, Stockholms läns landsting