Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Tullverkets agerande försvårar frihandeln"

Foto: Izabelle Nordfjell

Sverige har byggt sitt välstånd på frihandel. Frihandeln är en förutsättning för tillväxt och jobb och det borde vara självklart att ett land som Sverige, som är så beroende av handeln, har ett Tullverk som förenklar den legala handeln över gränserna.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Men det finns tyvärr många exempel på när Tullverket agerat precis tvärtom. Ett aktuellt exempel är Tullverkets hantering av de nya standardiserade mobilladdarna som finns på de flesta mobiltelefoner i dag. Tullverket måste backa från beslutet att ta ut extratullar på mobilladdare, när det faktiskt finns regler som säger att informationsteknik ska handlas tullfritt.

För fem år sedan gick de största mobiltillverkarna med på att använda sig av en och samma mobilladdare, efter att EU-kommissionen hotat med att lagstifta fram en standardisering. Att tvinga alla företag att använda samma standard kan ifrågasättas i sig, men nu är problemet hur Tullverket hanterar förändringen. Tullverkets agerande sätter nämligen käppar i hjulet både för tillverkare, handeln och konsumenterna.

Egentligen borde problemet aldrig ha uppstått. Sedan 1997 handlas all informationsteknik tullfritt i nästan hela världen. I dag täcks 97 procent av världshandeln med informationsteknik av WTO:s avtal om informationsteknik (ITA). Avtalet har varit en viktig del i de senaste årens teknikrevolution. Det är ett skolexempel på när frihandel leder till utveckling och tillväxt.

Men efter att EU tvingat fram den nya standarden för mobilladdare har Tullverket menat att mobilladdaren är en helt annan produkt, eftersom den nya laddaren har en USB-anslutning som teoretiskt sett även kan användas för andra saker än att ladda mobilen. Därför har Tullverket valt att belägga mobilladdarna med en importtull på 3,3 procent. Tullverkets klassificering leder till dyrare och krångligare handel helt i onödan och myndighetens agerande bryter mot andan i ITA-avtalet.

Det här är ett av många exempel på att endast Sverige svenska byråkrater har. För i andra länder har man insett att detta är en märklig tolkning av tullreglerna, och inte tagit ut någon extra tullavgift, just för att inte krångla till det i onödan och för att det inte ska bli dyrare för konsumenterna. Tullverkets generaldirektör borde förklara varför myndigheten håller byråkratiskt krångel högre än andan i de frihandelsavtal vi har ingått. Jag förutsätter att Tullverket inser orimligheten i sin tolkning och i stället gör som andra länder och slopar tullarna. Det är det enda rimliga i ett frihandelsvänligt land som Sverige.

Christofer Fjellner (M)

Europaparlamentariker

Ledamot av handelsutskottet

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!