Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Tryckfriheten är en del av kulturarvet"

Jeanette Gustafsdotter.
Foto: Cornelia Nordström

Expressen portades från Sverigedemokraternas valvaka. Södermanlands Nyheter och P4 Sörmland portades från valvakan i Oxelösund. Norrländska Socialdemokraten nekades intervju med Sverigedemokraterna Norrbotten efter att ha avslöjat en kandidats kopplingar till Swedish Defence League. Dalarnas Tidningar förbjöds att livesända från Sverigedemokraternas valvaka. Sverigedemokraterna i Malmö förbjöd alla lokala medier att komma till valvakan där. Sverigedemokraterna i Lund stängde valvakan för alla journalister.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Sverigedemokraternas riksdagsledamot Kent Ekeroth skrev på Twitter att medierna på bred front skulle stoppas "i sinom tid". Kent Ekeroth vill stoppa medier, ”i sinom tid”. Kent Ekeroth är starkt engagerad i sajten Axpixlat. Kent Ekeroth visar stort intresse för alternativa medier. Bra, det visar att partiet tror på medier. Men, bara medier som inte granskar, de som inte skriver negativt om Sverigedemokraterna. Att stoppa Expressen från Sverigedemokraternas valvaka var inte ett hastigt beslut. Det var inte för att Expressen hade samarbetat med Researchgruppen och Expo. Sverigedemokraterna stoppade systematiskt journalister under valnatten.   Sverige var först i världen att lagstifta om tryckfrihet och det redan 1766. I Sverige har medier som radio, tv och tidningar rätt att framföra vilka åsikter de vill och publicera vilka nyheter de vill. Varför är det så viktigt att medier får skriva vad de vill? Jo, för i en demokrati är fri informationsspridning en av de viktigaste förutsättningarna. I ett demokratiskt samhälle har medierna tre centrala funktioner. Och en av dem är just att informera allmänheten, politikerna och näringslivet om vad som händer i samhället. Medierna står också som allmänhetens företrädare för granskning och kontroll av olika makthavare i samhället, dvs. rollen som tredje statsmakt.

Sverigedemokraterna säger sig värna det svenska kulturarvet. Den svenska tryckfrihetsförordningen är en del av det svenska kulturarvet. Det var något för den tiden helt unikt och i ett historiskt perspektiv närmast obegripligt. Här stadgade man, i det samhälle som då rådde, en tryckfrihet och en offentlighetsprincip som till exempel gav varje medborgare en rätt att läsa myndigheternas handlingar. 1766 års tryckfrihetsförordning fick ta mycket stryk de närmaste decennierna och någon egentlig tryckfrihet fanns från tid till annan inte, men genom modiga män som Lars Johan Hierta med tidningen Aftonbladet stod den till sist segrande. Det är utifrån detta som den i dag, i ett internationellt perspektiv, mycket starka tryck- och yttrandefriheten för såväl tryckta medier som radio, tv och digitala medier i Sverige vuxit fram. Det är något som vi har skäl att vara, och brukar vara, stolta över.

Vi som företräder svenska medieorganisationer, public service-företagen och ledande kommersiell tv – med andra ord en dominerande del av svenska medier – är djupt oroade över den utveckling vi ser från ett svenskt riksdagsparti. Därför fick Expressen ta del av övriga mediers material från Sverigedemokraternas valvaka. Vi lever och verkar i övertygelsen om att vi har en viktig uppgift för vår demokrati. Vi tror att den öppenhet, tryckfrihet och yttrandefrihet vi representerar, att den granskning vi utför i alla vårt samhälles skiktningar, har en avgörande betydelse för upplysningen och det demokratiska samtalet.

Sverigedemokraterna är nu Sveriges tredje största parti. Att få politisk makt innebär också att stå till svars även när det riktas kritik mot partiet och dess företrädare. Det är nu det visar sig om Sverigedemokraterna är mogen den roll som svenska folket gett dem. Jimmie Åkesson, Kent Ekeroth och andra Sverigedemokrater. Om ni är stolta över vårt kulturarv så borde ni vara stolta över att Sverige var först i världen med tryckfrihet. Ni borde vara stolta över journalistik och granskning som ytterst är för allmänheten. Att stoppa medier från insyn är att stoppa allmänheten från att veta.


Jeanette Gustafsdotter

Vd för organisationen Utgivarna som består av Sveriges Television, Sveriges Radio, Utbildningsradion, Sveriges Tidskrifter, Tidningsutgivarna och TV4-gruppen.