Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tror Google att det är mitt jobb att vara jude?

Willy Silberstein är tidigare ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism.
Foto: CHRISTER WAHLGREN
De svenska företrädarna för Google är förmodligen fjärrstyrda av huvudkontoret i USA, skriver Willy Silberstein.
Foto: KEN WOLTER / ALAMY/IBL

Google säger länge med bestämdhet att inget ska ändras. Vill judehatarna ha en lista över kända judar i Sverige ska de få det. Men plötsligt tvärvänder företaget – och orsaken stavas pengar. 

En slutsats är självklar: Vi måste fortsätta sätta press på Google, skriver Willy Silberstein.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | ANTISEMITISM. Googles agerande i diskussionen kring hatlistor mot judar påminner om Bagdad-Bob.

Under invasionen av Irak försäkrade Bagdad-Bob (Mohammad Saeed al-Sahhaf), att inte en amerikansk soldat fanns på irakisk mark. Samtidigt som man i stort sett kunde se amerikanska trupper i tv-bilden.

Lika verklighetsfrånvänt agerar nu de svenska företrädarna för Google, förmodligen fjärrstyrda av huvudkontoret i USA.

Bakgrunden är den här: Vi är ett antal svenska judar, som med hjälp av fantastiska Juridikfronten, försökt få Google att ta bort judehatarlistan från Googles sökningar.

Vi fick följande goddag-yxskaft-svar:

"I det här fallet verkar det som att de givna URL:erna relaterar till ert yrkesliv och därför är av allmänhetens intresse. Innehållet i URL:erna kan till exempel vara av intresse för nuvarande och potentiella framtida kunder, användare och konsumenter av era tjänster. Information om era tidigare åtagande och samarbeten kan också vara av möjligt intresse för nuvarande och potentiella framtida kunder, användare och konsumenter av era tjänster. I enlighet med det här så bedömer vi att de givna URL:erna ska kvarstå i våra sökresultat i relation till ditt namn motiverat av allmänhetens intresse. Google har beslutat att inte vidta någon åtgärd mot dessa webbadresser för närvarande.”

Hur kan Google bara sticka huvudet i sanden och prata om vårt yrkesliv när vi reagerar på att judehatare sätter ihop listor över svenska judar?

Judelistorna är ett antisemitiskt verktyg

Men… hallå. Tror Google att det är mitt jobb att vara jude?

Hur kan Google bara sticka huvudet i sanden och prata om vårt yrkesliv när vi reagerar på att judehatare sätter ihop listor över svenska judar? (När jag googlar den 10 mars finns den för övrigt kvar på nätet). 

Vi har invändningar därför att detta är ett antisemitiskt verktyg. Medan Google menar att det "relaterar till vårt yrkesliv…". Bagdad-Bob skulle vara imponerad.

Den typ av listor som vi diskuterar är precis som de listor som nazister satte samman före och under andra världskriget i en rad länder. Ni på Google kanske kan googla nazister och judehat. Det finns rätt mycket att hitta i en sådan sökning, kära Google. Jag får intrycket att ni inte är helt pålästa på detta ämne.

Bokförlagen lyssnar – men inte Google

Jag har länge varit aktiv i Svenska kommittén mot antisemitism, SKMA. Alltför många gånger har vi behövt påtala för förlag det olämpliga i att de säljer "Sion vises protokoll", som man kan kalla för judehatets bibel. Jag är djupt kritisk till att förlagen inte verkar bry sig mer än att böckerna kommer tillbaka med jämna mellanrum. Men likafullt, när vi har påpekat brukar vi ändå få svaret att titeln ska bort.

Google gör precis tvärtom. De säger länge med bestämdhet att inget ska ändras. Vill judehatarna ha en lista över kända judar i Sverige ska de få det.

En slutsats av de senaste dagarna är självklar. Vi måste fortsätta sätta press på Google. Om det berör ekonomin för företaget lyssnar de.

Men likafullt har vi de senaste dagarna sett en utveckling. Plötsligt ändrar sig Google. Det trista är att jag törs sätta min högra arm på att den nya linjen kommer, inte för att Google sett ljuset och förstår det olämpliga i att fortsätta en mörk, judehatande tradition med listor över judar.

Orsaken heter pengar.

Google inser att publicering av judelistorna kan få kunder att reagera negativt. Och då plötsligt kan namn plockas bort. Vilket, är jag helt säker på, är orsaken till att Google tvärvände sent i fredags.

Pressen mot Google måste fortsätta

En slutsats av de senaste dagarna är självklar. Vi måste fortsätta sätta press på Google. Om det berör ekonomin för företaget lyssnar de. Jag själv kan till exempel lova att alla annonsörer jag ser på rasistiska sajter kommer jag att bojkotta. Alla. Jag hoppas vi är fler som tycker så.

Då kanske vi kan få fågelholkar som Googles Sverigechef eller informationschefen, som helt världsfrånvänt likt Bagdad-Bob bara håller sig till förskrivna budskap, att rapportera till högkvarteret att det inte går att inte bry sig. Att historiens dom kan bli tung över företaget som 73 år efter Auschwitz fortsatte att publicera judehatarlistor.


Av Willy Silberstein

F d ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism


LÄS MER: Google börjar backa efter kritik mot hatlista 

LÄS MER: Google jämförs med listor som nazisterna använde