Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tre miljoner boende drabbas av Annie Lööfs extrema idéer

Annie Lööfs krav – som saknar folkligt stöd – kommer att påverka tre miljoner människor i hyresrätt, skriver Marie Linder.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL BILDBY/
Motståndet mot marknadshyror var en viktig orsak bakom Socialdemokraternas återhämtning i valspurten. När makten ska säkras tycks det vara glömt, skriver Marie Linder.Foto: ROBERT EKLUND/STELLA PICTURES
Marie Linder är förbundsordförande för Hyresgästföreningen.Foto: KRISTIAN POHL

I valrörelsen var S tydliga med sitt motstånd mot marknadshyror. Nu är det en av frågorna de förhandlar om med Centern. Är tre miljoner människors trygghet till salu för regeringsmakten, Löfven?

Och varför kräver du, Annie Lööf, extrema reformer som varken folket eller dina väljare vill ha? skriver Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | BOSTAD. I spelet om regeringsmakten kräver Annie Lööf reformer som äventyrar tre miljoner människors trygga boenden. Lööfs krav på friare hyressättning skulle leda till höjda hyror runt om i landet. Bostadsbristen är ett viktigt område som förtjänar sin plats högt på den politiska agendan, men fri hyressättning är inte vägen framåt. Man kan fråga sig varför Annie Lööf kräver reformer som varken folket eller hennes egna väljare vill ha?

När vi bad Novus ta reda på vad väljarna egentligen tycker om hyresmarknaden blev svaret tydligt. 75 procent, alltså tre av fyra, tycker att hyrorna för nybyggda hyresrätter redan är för dyra. Oavsett partisympati anser majoriteten att det är för dyrt. Endast fem procent anser att hyrorna i nyproduktion ligger på en lagom nivå. Sveriges nästa regering måste driva en bostadspolitik för fler än fem procent av befolkningen. Istället för krav på fri hyressättning borde Annie Lööfs politiska förslag fokusera på hur vi kan bygga mer och billigare.

 

LÄS MER: S uppges gå C till mötes om hyresregleringen 

 

Redan i dag är nyproduktion för dyrt

Redan i dag har majoriteten av hyreshushållen inte råd med en genomsnittligt prissatt hyresrätt i nyproduktion på 60 kvm, utifrån förutsättningen att de inte vill lägga mer än 40 procent av sin inkomst på boendet. Det visar statistik från SCB. Trots det behöver hyrorna enligt Centerpartiet bli ännu högre. Vilka ska bo i de bostäder som Annie Lööf kräver när hon förhandlar om makten?

Under den tid som regeringsförhandlingarna pågått har vi fått många samtal från människor som undrar om de kommer kunna bo kvar i sina hem, skriver Marie Linder.Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL

Oron för marknadshyror och de hyreshöjningar det skulle innebära är stor i landet. Tre av fyra tror att de som i dag bor i hyresrätt har anledning att oroa sig för att marknadshyror kan leda till så höga hyror att de måste flytta, enligt Novus. Den oron märker vi på Hyresgästföreningen. Under den tid som regeringsförhandlingarna pågått har vi fått många samtal från människor som undrar om de kommer kunna bo kvar i sina hem.

En destruktiv reform

Det är inte bara Annie Lööf som måste samla sig och tänka om. Nu måste samtliga partiledare inse allvaret och våga ta ett helhetsgrepp om bostadspolitiken. Sverige behöver verkningsfulla reformer som ökar produktionen av bostäder för alla. Vi behöver inte destruktiva reformer, som ingen dessutom efterfrågar, vilket är fallet med fri hyressättning. 

 

LÄS MER: Varför ska just hyresgäster bo utan ekonomisk risk?

LÄS MER: Jag vill kunna ha råd att bo kvar i mitt hem

 

I sin valrörelse var Socialdemokraterna tydliga med sitt motstånd mot marknadshyror. Det var också en viktig orsak bakom Socialdemokraternas återhämtning i slutspurten. Nu är det en av frågorna de förhandlar om med Centerpartiet och Liberalerna. Att Stefan Löfven och Socialdemokraterna förhandlar med övriga partier är bra och viktigt för att vi ska få en regering. Men tre miljoner människor ställer sig nu förmodligen, och med rätta, frågan om deras trygghet är till salu för regeringsmakten? Vad säger du till de som är oroliga, Stefan Löfven?

Ge fler chansen till en bostad i stället

Hyresgästföreningens medlemmar ställer sig också frågan varför självutnämnda mittenpartier ska få villkora landets nästa regeringskonstellation med extrema krav som så tydligt äventyrar tre miljoner människors hem och trygghet? Släpp krav som saknar stöd hos väljarna och rikta fokus på att lösa den riktiga utmaningen – att ge fler människor chansen till ett tryggt hem. 

Sverige behöver inte mer av ideologiska plåster på en redan dysfunktionell bostadspolitik utan modiga politiker som vågar skapa en ny bostadspolitik för samtiden och framtiden. 

 

Av Marie Linder

Förbundsordförande för Hyresgästföreningen