Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trångboddhet dödar – låt förortens äldre bo på hotell

Coronakrisen ursäktar inte att hat riktas mot människor som insjuknar för deras ursprung eller för att de bor i ett utsatt område, skriver Nyamko Sabuni.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Nyamko Sabuni, partiledare för liberalerna.
Foto: OLLE SPORRONG

Under en viruspandemi är trångboddhet över generationsgränserna en enorm riskfaktor. Det krävs nu politiska åtgärder för att rädda äldre personer och begränsa smittspridningen i förorterna, skriver Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Minst tretton personer av de som dött till följd av coronaviruset uppges ha haft somalisk bakgrund, enligt uppgifter i media. Det har utnyttjats för att sprida hat mot svensksomalier. De som sprider detta hat försöker splittra Sverige och försvaga vår gemenskap. De ska inte lyckas.

Coronaviruset bryr sig inte om vem du är, rik eller fattig, vit eller svart. Alla kan drabbas. Framförallt de som är sköra – våra äldre och de multisjuka. Men det slår också mot småföretagaren och vårdpersonalen i främsta ledet. Det är i sådana lägen ett samhälle på riktigt prövas. Det är nu vi visar vilken kraft det finns i vår sammanhållning och beslutsamhet.

Vi ska göra allt i vår makt för att vården har förutsättningar att stoppa smittspridningen och ta hand om de sjuka. Företagen som nu blöder måste få stöd och människors jobb ska skyddas. Alla ska vara med och bidra till att Sverige klarar krisen – och alla ska kunna räkna med stöd om de drabbas.

Coronakrisen ursäktar inte att hat riktas mot människor som insjuknar för deras ursprung eller för att de bor i ett utsatt område. Istället måste vi se till samhällets insatser når ut till alla, inte minst för att minska smittspridning.

Omsorgen för de äldre blir dödlig

Trångboddheten skapar stora problem för många människor och för samhället. Ett av de problemen ser vi nu, när många familjemedlemmar bor tillsammans över generationer. Under en viruspandemi är trångboddheten en enorm riskfaktor. När de yngre generationerna går i skolan och till jobbet tar de med virussmittan hem till de äldre. Den goda intentionen är att äldre personer inte ska lämnas ensamma. Detta leder också till att smittan sprids. Lägg där till att ursprungshälsan generellt är sämre i förorter än i andra delar av samhället.

Det skulle också kunna gynna hotellföretag som i dagsläget har det mycket svårt.

Liberalerna har tidigare krävt insatser för att bekämpa trångboddheten. Det kommer vi att fortsätta göra men det krävs också åtgärder här och nu. Det krävs nu politiska åtgärder för att rädda äldre personer och begränsa smittspridningen i förorterna. 

Låt de äldre bo på hotell

Staten bör erbjuda ekonomiskt stöd så att kommuner kan upphandla tillfälliga boendeplatser för äldre personer som lever med familjemedlemmar i trångboddhet. Dessa personer behöver komma från trångboddheten i hemmet och isoleras från smittorisken. Förslagsvis kan hotellrum upphandlas om inte platser i äldreboenden finns tillgängliga. Det skulle också kunna gynna hotellföretag som i dagsläget har det mycket svårt.

Staten och dess myndigheter har ett stort ansvar i tider av kris att alla medborgare nås av samhällsviktig information. Vissa etniska grupper är svåra att nå, och det krävs ibland okonventionella metoder. Att använda sig av civilsamhället är en viktig del i detta arbete, men även att involvera fastighetsägare för att säkerställa att alla boende får information. MSB har fått i uppdrag att genomföra informationsinsatser. De måste anpassas utifrån de mest utsatta riskgruppernas behov.

Styrkorna kommer att hjälpa oss

Varken i den här krisen eller efteråt ska vi acceptera de som försöker begränsa människors rätt till frihet och delaktighet i samhället. Sverige är ett fantastiskt land tack vare engagemanget i det civila samhället, företagsamheten, den utbyggda välfärden och våra demokratiska fri- och rättigheter. Det är styrkor som kommer hjälpa oss i coronakrisen.


Av Nyamko Sabuni

Partiledare Liberalerna