Karin Svenning Foto: PrivatKarin Svenning Foto: Privat
Karin Svenning Foto: Privat
Carina Bäck, ordförande för Polisförbundet Stockholm Syd Foto: PrivatCarina Bäck, ordförande för Polisförbundet Stockholm Syd Foto: Privat
Carina Bäck, ordförande för Polisförbundet Stockholm Syd Foto: Privat

Tråkigt att poliser lägger skuld på civila inom polisen

Publicerad

Våra medlemmars arbete frigör resurser så att poliser i högre utsträckning kan finnas ute på gator och torg, skriver Karin Svenning.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Carina Bäck, ordförande för Polisförbundet Stockholm Syd, skriver i Expressen 21/3, att hon är oroad för att ”fler civilanställda med ökade befogenheter inom polisen kommer att leda till att någon skadas allvarligt eller dör”. Det är tråkigt att Carina Bäck är så ivrig att lägga skuld på de civila inom polisen och pådrivande för att skapa ett vi och dem inom polisorganisationen.

Totalt finns det 29 000 anställda inom polisen och av dem är 9 400 civila. Vi i Fackförbundet ST organiserar majoriteten av civila inom polisen. Vår syn på polisorganisationen är att anställda inom polisen har olika bakgrund men vi har gemensamma mål.  

 

LÄS MER: Utvecklingen inom polisen är allvarlig och farlig 

 

Målet är förebygga och bekämpa brott, skapa trygghet för medborgarna, säkerställa rättssäkerheten och bevara demokratin. Det ska inte spela någon roll om du är polis eller om du är civil, tillsammans ska vi skapa en bra verksamhet som hjälper alla som befinner sig inom våra gränser. Vi behöver olika kompetenser, utbildningsbakgrunder, funktioner och erfarenheter för att komplettera varandra och alla medarbetare behövs för att vi ska kunna lyckas.

Civila inom polisen, som receptionister, administratörer, utredare och chefer, är en viktig del av polisorganisationen. Våra medlemmars arbete frigör resurser så att poliser i högre utsträckning kan finnas ute på gator och torg. 

 

LÄS MER: Alla har fattat utom du, Dan Eliasson 

 

Civila utredare har funnits sedan 60-talet, under det decenniet började Polishögskolan utbilda civila i utredningsarbete. Många civila utredare kan vara specialister med hög utbildningsnivå. På senare år har civila utredare fått ökade befogenheter. Regeringen har beslutat att även civilanställda inom Polismyndigheten kan leda förundersökningar, att de kan hålla fler förhör och delge information om förenklad delgivning. Vi ser positivt på den ändrade lagstiftningen eftersom det betyder att fler medarbetare kan utreda brott. 

Att polisen har låga löner framställs av Carina Bäck som att det är de civilanställdas ansvar. Medellönen för poliser som är utredare är 31 999 kronor och för civila utredare är medellönen 28 898 kronor. Vi anser också att många poliser har för låga löner och de kraven riktar vi emot arbetsgivaren, inte mot våra kollegor.  

Vi är många som jobbar inom polisen för att vi har valt att jobba för ett bättre samhälle och för att skydda medborgarna. Vi är stolta över vårt yrkesval och vi vill göra ett bra jobb. Det finns en hel del att förbättra i polisverksamheten och vi skulle bli starkare om vi fackliga drev det tillsammans. 

 

Karin Svenning

Fackförbundet ST inom polisen

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag