Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Totalt orimligt att min son nekas coronatest

Med den naiva inställning som min son möttes av kommer vi snart att ha viruset katastrofalt utbrett, skriver Kenneth Kronohage.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT
Kenneth Kronohage, leg sjuksköterska med 30 års erfarenhet inom akutsjukvård, ambulanssjukvård och räddningstjänst

Jag är livrädd för vad corona kan ställa till med och inte blir rädslan mindre av myndigheternas tafatta och motsägelsefulla hanterande.

Statsministern uppmanar oss att ringa 1177 men vi möts av enfaldiga telefonister, skriver Kenneth Kronohage.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Står vi inför det värsta hotet på mer än hundra år? Hur många vet egentligen att spanska sjukan skördade flest dödsfall av allt elände som hände under 1900-talet? Den tog mer liv än vad det stupade soldater i de båda världskrigen tillsammans.

Jag är faktiskt livrädd för vad detta kan ställa till med och inte blir rädslan mindre av myndigheternas tafatta och motsägelsefulla hanterande. 

Sverige är ett land där det skjuts och sprängs av en sällan skådad dignitet. Det är skrämmande att se hur rådvilla och oförmögna vi är inför detta hot. Vad är det då som säger att ett land som inte klarar av vardagskriminalitet skulle klara av ett stort virushot?

Då tog min oro rejäl fart

I slutet av januari såg jag en kort filmsekvens på Linkedin. Den visade hur döda människor låg i korridorerna på en överfull akutmottagning någonstans i Kina. Det centrala som diskuterades var om filmen var sann och inte vad den förmedlade. Min konklusion var att om den var sann, borde vi vara oroliga. Kort därefter plockade den kinesiska censuren bort filmen från sociala medier. Då visste jag att vi borde vara riktigt oroliga. 

Sedan dess har svenska myndigheter, stundtals med en dåres envishet, hänvisat till kunskaper från det officiella Kina. Kunskaper vars sanningshalt bör ifrågasättas.

När vi nu börjar få kunskaper från lite mer transparenta länder som till exempel Italien, står det plötsligt klart att vi bör vara mer vaksamma. Men kanske är det redan försent och om det är det, hur kommer det då att sluta? 

Varför testas inte min son?

För några dagar sedan fick min son plötsligt 40 graders feber, ont i kroppen och torrhosta. Han har inte varit utomlands, är vaccinerad mot influensa och på utbildningen som han går på finns en del personer som har anknytning till både Italien och Iran. Då han inte orkade ringa 1177 och jag som vårdutbildad inte ville påverka samtalet, bad jag min dotter ringa för hans skull. Efter mer än 40 minuters väntan fick hon prata med en person som jag upplevde som särdeles okunnig, på gränsen till förvirrad då hon ställde om samma frågor flera gånger. Allt slutade med att han naturligtvis inte skulle testas för corona eftersom han inte varit utomlands. Med en sådan naiv inställning kommer vi snart att ha viruset katastrofalt utbrett.

Enfalden hos 1177

Vi har redan dåliga förberedelse i form av brist på provtagningsresurser, brist på sjukvårdspersonal, vår klassiska naivitet och en tidigare generell kunskapsinhämtning från ett slutet land. Måste då 1177 bemannas med enfaldiga telefonister som bara kan agera utifrån sina direktiv? Det är det här Stefan Löfven uppmanar oss att ringa till när vi är oroliga och det är det här vi får för att vi betalar världens högsta skatter. En dålig vård på lika dåliga villkor.

Snart går det inte går att uppbringa skyddsutrustning till vare sig vårdpersonal eller andra eftersom majoriteten av världens skyddsmasker, kläder, handskar med mera tillverkas i Kina. Ett land som officiellt har mindre än 100 000 smittade, men som enligt NASA:s satellitbilder helt har stängts ned.

Tro inte att vanligt folk inte förstår

Jag hoppas naturligtvis att jag har fel i min rädsla för corona, men jag vågar helt enkelt inget annat än att vara livrädd när jag lägger samman alla rapporter som myndigheterna försöker tona ned, eller försöker låtsas att vi mindre förstående inte förstår. Därför är jag i grunden mer rädd för naiva och manipulerande myndigheter än jag är rädd för corona. 

Men nu åker jag i varje fall och bunkrar mat för minst en månad, bensindrivet elverk har jag redan efter ett otal oförklarade strömavbrott och den egna brunnen är en trygghet trots det kommunala vattnet. 

Världens högsta skatter fortsätter jag dessvärre också att betala, naiv som jag är.


Av Kenneth Kronohage

Leg sjuksköterska med 30 års erfarenhet inom akutsjukvård, ambulanssjukvård och räddningstjänst

Corona: Dödssiffran stiger i USA