Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bränderna och torkan är inte enskilda företeelser

Frode Pleym är chef för Greenpeace Sverige.
Foto: © Christian Åslund / Greenpeace
Torkan har drabbat landets lantbrukare hårt.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD /IBL IBL BILDBYRÅ

Det har utfärdats en klass 2-varning på grund av värmen och på flera håll rasar skogsbränder.

Klimat- och miljöfrågan måste bli en huvudfråga, skriver Frode Pleym, chef för Greenpeace Sverige. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | KLIMATFÖRÄNDRINGAR “Rekordvärmen håller i sig!”, “Solen fortsätter värma semesterfirarna”. Rubrikerna är klassiska på de flesta mediewebbplatser och löpsedlar. Texterna bildsätts med foton på glada barn i badkläder, smältande glassar och tecknade solar med solglasögon.

Men nu är det tyvärr inte lika trevligt.

Dör av värmeslag

Sverige upplever i nuläget en svår torka som drabbar lantbrukare och livsmedelsindustrier hårt. Det rapporteras om människor som dör av värmeslag i Montreal, Kanada. I Stockholm utfärdas en klass 2-varning på grund av värmen. På flera håll i Sverige rasar skogsbränder.

Och i länder som redan har ett varmt klimat blir det nu ännu varmare. I Algeriet uppmättes förra veckan ett nytt värmerekord - 51,3 grader, den varmaste temperaturen som någonsin uppmätts i Afrika. Tyvärr är detta inte enskilda företeelser. 


LÄS MER: Ska vi tvingas skjuta våra djur – och bränna kropparna? 


Rekord på rekord slås. År för år. Även i Sverige. Temperaturen för maj var så hög att den statistiskt sett bara händer tre gånger på en miljon år.

Forskare varnar nu för att om ingenting förändras snart, så kommer ännu fler värmerekord att bräckas, fler isar kommer smälta och grundvattennivåer fortsätta sjunka betydligt.

Sverige befinner sig i slutskedet av en valrörelse. Enligt en av SOM-institutets två senaste årliga undersökningar, som frågade vad svenska folket oroade sig mest för toppade klimatförändringar, tätt följt av miljöförstöring på andra plats. 2017 visade en undersökning från Novus att klimatfrågan är den viktigaste valfrågan för personer mellan 18-29 år.

Flygskatten är viktig - men inte tillräcklig

Men i partiledardebatterna lyser miljö- och klimatfrågan med sin frånvaro.

Absolut, det finns de partier som diskuterar klimat. Men i den mån partierna faktiskt presenterar handlingsplaner är de ofta luddiga och inte ambitiösa nog för att möta Parisavtalet, som Sverige förbundit sig till.

Visst, flygskatten är viktig - men den är inte tillräcklig. Att vi har en klimatlag som alla riksdagspartier, förutom Sverigedemokraterna, stöttar är symboliskt sett bra. Däremot behöver vi se den få verkan på en rad samhällsområden. När Greenpeace följer valdebatterna slås vi av bland annat följande ämnen som inte tas upp av politikerna:

Vi saknar handlingsplaner som berättar exakt hur Sverige ska bli en fossilfri välfärdsstat, utan att på köpet skövla de få gammelskogar vi har kvar.


LÄS MER: Så hamnar dina pengar hos klimatvärstingarna 


Kött- och mejeriproduktion måste minska

Vi saknar handlingsplaner för hur vår kött- och mejeriproduktion ska minska till förmån för mer växtbaserad mat. Den industriella djurindustrin står för mer koldioxidutsläpp än hela transportsektorn tillsammans.

Vi saknar handlingsplaner för hur dricksvatten och mat säkras i ett förändrat klimat. Vi vill se framtida regeringar ta ansvar för de förändringar Sverige nu befinner sig i.

Att Sverige ska vara ett föregångsland i klimat- och miljöfrågor är inte ett ansvar som främst ska tas av individer. Staten har ett ansvar att göra det lättare för dess medborgare att vara klimatsmarta.

Greenpeace vill se klimat- och miljöfrågan integreras i finanspolitiken, i jobben och i våra statliga investeringar. Miljöfrågan kan inte längre vara en bifråga. Den behöver bli en huvudfråga.

Särskilt i den rekordvarma valrörelsen 2018.


Av Frode Pleym

Chef för Greenpeace Sverige