Anna Kinberg Batra. Foto: Anna-Karin Nilsson
Anna Kinberg Batra. Foto: Anna-Karin Nilsson

Tomas Eneroth: Ge besked i skattefrågan

Publicerad

Efter stora skattesänkningar bytte Reinfeldt och Borg plötsligt fot förra våren och talade om ett skattestopp. Nya partiledaren måste vara tydlig med vad som gäller, skriver Tomas Eneroth.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Efter att Moderaterna i höstas gjorde ett historiskt dåligt valresultat och tappade nära var fjärde väljare så samlas partiet i morgon till stämma för att välja en ny partiledare. Att Anna Kinberg Batra kommer att väljas till partiledare står redan klart men vilken politik hon och Moderaterna vill föra framöver är däremot oklart. Förra gången partiet samlades till stämma var hösten 2013 och då togs beslut om att genomföra flera nya stora skattesänkningar. I ett läge där Moderaterna sedan 2006 sänkt skatten med 140 miljarder kronor så var de ändå inte nöjda. De tog på stämman beslut om fler skattesänkningar, och fokus låg på lägre skatter för de som redan tjänar allra mest. I "Handlingsprogram" och "Framtidsförslag för hela Sverige" tog partiet beslut om att de bland annat ville: Sänka bolagsskatten, sänka ägarskatten, införa fler jobbskatteavdrag, höja brytpunkten för statlig skatt och avskaffa värnskatten.

Dessa förslag, precis som tidigare skattesänkningar, skulle innebära mindre pengar till vår gemensamma välfärd och ytterligare omfördelning från de med lägre inkomster till de som tjänar mest.

Moderaterna kunde 2013, liksom så många gånger förr, inte svara på frågan: Vad är det som ska bort? Vilken välfärd ska inte längre erbjudas medborgarna? Är det sämre kvalitet och ytterligare försämrad jämlikhet i utbildningssystemet, äldreomsorgen eller sjukvården som ska bekosta skattesänkningarna?

Tomas Eneroth

Nu vet vi att de stora ofinansierade skattesänkningarna och de privatiseringar som den moderatledda regeringen genomförde har skadat resultaten och jämlikheten i skolan, vården och omsorgen.

Svenska elever har haft störst kunskapsras inom hela OECD och samtidigt har klyftorna växt, både mellan skolor och elevgrupper. Färre unga har fått möjlighet att studera på högskolan, trots att kompetensen efterfrågas av arbetsgivare och universitet och högskolor har inte heller kunnat erbjuda en hög kvalitet i utbildningarna.

I sjukvården vittnar anställda om ständiga sparkrav och personalbrist. Att inte hinna äta lunch eller ens ta en kortare rast. Bristerna i äldreomsorgen har lett till att 140 000 personer i arbetsför ålder har gått ner i arbetstid eller helt slutat arbeta för att ta hand om sina anhöriga.

Inte heller har de borgerliga skattesänkningarna lett till högre sysselsättning. Tvärtom, arbetslösheten var högre efter att Moderaterna sänkt skatten med 140 miljarder kronor än vad den var dessförinnan. Den var dessutom högre än i andra jämförbara länder i Europa. De långtidsarbetslösa unga är tre gånger fler än 2006 och problemen med ungdomsarbetslösheten är så stora att EU riktar krisstöd till Sverige.

Men så förra våren, 2014, bytte Fredrik Reinfeldt och Anders Borg plötsligt fot och talade om ett skattestopp för hela den kommande mandatperioden. Det skulle inte ske några skattesänkningar mellan 2014 och 2018 om Moderaterna fick fortsatt förtroende. Det var ett oväntat besked eftersom Moderaterna bara några månader tidigare slagits i riksdagen för att sänka den statliga inkomstskatten för de som tjänar mest.

Nu är Moderaterna i opposition och Anna Kinberg Batra har sagt att hennes viktigaste fråga är Sveriges ekonomi. Samtidigt saknar vi svar på hennes ekonomisk-politiska prioriteringar. Gäller Borg och Reinfeldts löfte om skattestopp hela mandatperioden eller kommer Moderaterna att föreslå nya stora skattesänkningar?

 

Tomas Eneroth (S)

gruppledare i riksdagen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag