Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tobias Billström: Invandrarna behöver städjobben

Varför vill Mona Sahlin skåpa ut invandrarna från arbetsmarknaden, undrar Tobias Billström, M:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Svensk integrationspolitik har stora utmaningar. Decennier av misslyckanden präglar den situation som många nyanlända befinner sig i idag. Utanförskapet är högt och många nyanlända står långt ifrån arbetsmarknaden. Genomsnittstiden från det att man kommer som nyanländ till Sverige till dess att man får ett arbete är sju år. Ansvaret för detta faller till stor del på socialdemokraterna som styrt Sverige under lång tid och inte minst Mona Sahlin som själv varit integrationsminister och ansvarat för politikens utformning under många år i regeringen.
Oppositionens besked att RUT-avdraget för hushållsnära tjänster avskaffas om de vinner valet, trots att det gett många personer med utländsk bakgrund möjligheten till ett första arbete i Sverige, skulle ytterligare försämra integrationen. Flera företag inom städbranschen uppger nu att de kommer att vara tvungna att säga upp personal eller till och med lägga ned verksamheten helt om RUT-avdraget avskaffas.

RUT-avdraget har
gjort att hela städbranschen fått ett kraftigt uppsving och att många svartjobb har blivit vita. Enligt Almega har över 11 000 nya jobb skapats tack vare avdraget och enligt SCB är åtta av tio städare i Stockholm födda utomlands. Sett till hela landet är nästan hälften av städarna födda utomlands. Det visar att städbranschen är en av de branscher där nyanlända har lättast att få in en fot. Många av de som får dessa jobb har under lång tid stått utanför arbetsmarknaden och kan med detta första arbete i Sverige äntligen stå på egna ben.

Målet för integrationspolitiken
måste vara att se till att fler nyanlända kommer i arbete. Politikens utmaningar handlar om hur vi kan hitta fler sätt att göra nyanlända anställningsbara och arbetsgivarna intresserade av att anställa dem. Regeringen har infört nystartsjobb och instegsjobb för att sänka kostnaderna att anställa och därmed sänka trösklarna för de som har svårast att komma in på arbetsmarknaden. Över en tredjedel av nystartsjobben har gått till utrikes födda.

Vi moderater vill bland annat inrätta startkontrakt för nyanlända för att tydliggöra vilka rättigheter och skyldigheter den enskilde har i sin introduktion i Sverige. Vi vill i stället för Sfi se startsvenska med tydligare koppling till arbetsmarknaden och nystartscenter i utanförskapsområden som i samarbete med myndigheter och det civila samhället kan hjälpa människor till egen försörjning. Men även om dessa åtgärder genomförs så behövs företag som vill och har råd att anställa. Vi har inte råd att säga nej till jobb på det sätt som oppositionen nu föreslår. Det vore att dra undan mattan för dem som är i störst behov av att få fäste på arbetsmarknaden.

Integration handlar om
att tillvarata möjligheter, inte att stämpla vissa jobb som "fina" och andra som "fula". Konsekvenserna om de rödgröna får sin vilja igenom vore förödande och ett bakslag för svensk integrationspolitik samtidigt som tusentals människor skulle skickas direkt ut i arbetslöshet. Om det var på detta sätt Mona Sahlin resonerade när hon var integrationsminister är det inte konstigt att problemen ser ut som de gör

Tobias Billström

Tobias Billström är migrationsminister och moderaternas talesman i integrationsfrågor
.