Tjejer, vi måste ta över grillen

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.
I kväll kommer tusentals svenska män att rigga familjens grill på campingplatser och i trädgårdar över hela landet. Samtidigt kommer fruarna att marinera köttet, ta fram den kylda bag-in-boxen och skära potatissallad. Det är inte så att mannen har något emot att hacka potatis om man ber honom snällt - men hans fru vill absolut inte tända grillen. "Nej, usch! Det är så läskigt. Jag är livrädd för att den ska explodera."
Under Politikerveckan i Almedalen eldade Gudrun Schyman och Feministiskt Initiativ som bekant upp 100 000 konor för att uppmärksamma den orättvisa skillnaden mellan kvinnor och mäns löner. Pådraget var enormt. Hundratals kvinnor, feminister och journalister stod runt grillen och väntade på vad som skulle bli Almedalens största snackis. Jag var en av dem - nu, nu skulle grillen tändas. Och fram genom havet av kvinnor kom han som skulle göra det.
Just det, det var en HAN som tände Gudruns grill.
Varför är det alltid männen som grillar?
Enligt en undersökning som TCO har låtit Novus Opinion göra i sommar står tre av fyra män framför grillen, jämfört med knappt var femte kvinna. Jag ringer upp en av Sveriges äldsta grilltillverkare: Stämmer det verkligen?
"Ja, det gör det."

Under de 25 år som företaget har tillverkat grillar har det alltid varit män som bytt gasoltub, män som har sprutat tändvätska på kolet och tänt grillen, män som har vänt på fläskkarréerna. Enkätundersökningar som grilltillverkaren har gjort visar att tjejer tycker det är läskigt att just tända grillen - däremot har de inget emot att använda den. Problemet är att de inte vågar det heller. De är rädda för att grillen ska explodera eller övertändas.
GRILLEN SPELAR ROLL. Arbetet för ett jämställt samhälle börjar i hemmet. Såsom vid grillen, så ock i resten av vardagslivet, skriver Karin Adelsköld. Foto: Karl NilssonÄr det svårt att tända en grill? Nej, det är inte svårare än att sätta på en modern diskmaskin. Tar männen ut skilsmässa om vi kollar oljan på bilen eller byter en packning på kranen? Troligtvis inte. Så vad är problemet? Jo, kvinnor kan, men vill inte.
Vi är osäkra, lata och skyller helt enkelt på att vi är mindre lämpade. Hellre bråka om disken än ta ansvaret för bilen. Feminister och kvinnorättskämpar därute, varför är det alltid så mycket prat om kvinnors rättigheter men så sällan om våra skyldigheter?
Spelar det någon roll vem som gör vad under grillkvällen då? Absolut.
Debattörer, forskare och politiker bråkar om det mesta, men en sak är de överens om: Arbetet för ett jämställt samhälle börjar i hemmet.
Såsom vid grillen, så ock i resten av vardagslivet.
Jämställdhet börjar inte längre vid köksbordet. Jämställdhet börjar vid grillen.

Det rostande tankegods som säger att ett av könen handskas bättre med avancerade prylar än det andra skadar både män och kvinnor. Att kräva djupgående teknikkunskaper av en man är precis lika illa som att kvinnor inte kan hantera apparater med mer än tre knappar på.
I mitt jobb som teknikskribent och föreläsare möter jag dagligen kvinnor som överlåtit hela sin ekonomi till sin man för att de känner sig osäkra med internetbanken. Det är som om ingenting har hänt sedan det 50- och 60-tal som skildras i tv-serien "Mad men", där hemmafruarna fick gå till sin yrkesarbetande man för att få pengar till hushållskassan. Det är fina kläder i "Mad men". Men som modell för ett jämställt familjeliv känns serien minst sagt olämplig.
Vi kvinnor måste tuffa till oss, våga oss på ny teknik och våga trycka på knappen på en apparat utan att tro att den går sönder. Ni män måste å andra sidan släppa in oss på era områden och inspirera oss att lära oss mer om vardagsteknik.
Byta vinterdäck? Det är ju till och med roligt!
Och Gudrun, du hade inte behövt bränna 100 000 spänn för att manifestera dina krav på ett mer jämlikt samhälle.
Det hade räckt om du tänt grillen själv.

KARIN ADELSKÖLD

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag