Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tjänstemannaansvar hade behövts i krisen

Statsepidemiolog Anders Tegnell och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT
Ida Drougge är riksdagsledamot för Moderaterna.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT

Socialdemokraternas politiska charader imponerar inte.

Dagens regelverk ger för stort utrymme för generaldirektörer och andra tjänstemän att begå allvarliga fel utan några konsekvenser, skriver Ida Drougge (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I och med att den globala pandemin slagit till har krisledningsorganisationer aktiverats över hela landet. Många viktiga beslut har fattats av tjänstemän. Bortsett från diskussionen om lämpligheten i att tjänstemän fattar beslut av politisk karaktär är det viktigt att ansvar kan utkrävas av tjänstemän för besluten de fattar. När coronahanteringen ska granskas längre fram kommer det kanske inte finnas någon möjlighet att formellt hålla någon tjänsteman ansvarig för besluten som påverkat allas våra liv under lång tid.

Straffrättsligt ansvar

Tjänstemannaansvar innebär att en tjänsteman i offentlig förvaltning har ett straffrättsligt ansvar för beslut och därmed kan bli föremål för disciplinåtgärder, avsked eller rättsliga påföljder vid förseelser. Den påläste vet att detta till viss del redan finns i dag, men att lagstiftningen har blivit obsolet då den nästintill aldrig tillämpas. Antalet anmälningar om tjänstefel har tiodubblats men samtidigt lagförs mindre än 0,5 procent av alla anmälda tjänstefel. Detta är förödande för den starka tillit vi känner till våra myndigheter och vår rättsprocess. 

I offentlig sektor belönas alltför ofta misstag med ekonomiska fallskärmar i stället för med disciplinära åtgärder och straff.

De slutna forum, där fack och arbetsgivare bakom stängda dörrar i personalansvarsnämnder förhandlar om disciplinåtgärder, räcker inte. Parterna är just parter och kan därför inte likt en domstol agera opartiskt och i medborgarnas intressen. Ett utökat straffansvar för tjänstefel kommer att öka skyddet för medborgarnas rättssäkerhet och öka förtroendet för den offentliga verksamheten men också tydliggöra ansvarsfördelning mellan både politiker och tjänstemän samt mellan tjänstemän.

Socialdemokraterna förhalar

En effektiv lag om tjänstemannaansvar skulle därför ha varit användbar i dag. Riksdagen har givit regeringen i uppdrag att tillse att en sådan kommer på plats. Men när det uppdraget efter lång väntan äntligen passerat kvarnarna i regeringskansliet så har det som en gång var ett tjänstemannaansvar i stället landat i att en ensam utredare ska få till uppgift att överväga om det straffrättsliga ansvaret för tjänstefel bör utvidgas. 

Utredaren kan alltså komma fram till att någon utvidgning av det straffrättsliga ansvaret inte är påkallad överhuvudtaget. Detta vore helt i strid med riksdagens intentioner. Socialdemokraternas politiska charader imponerar inte.

Skandaler utan konsekvenser

Dagens regelverk medger för stort utrymme för generaldirektörer och andra tjänstemän att begå allvarliga fel utan att behöva ta några konsekvenser för det. Skandalerna vid Transportstyrelsen och Sjöfartsverket ligger färskt i minnet och om ingen ändring sker är risken för nya skandaler överhängande.

I offentlig sektor belönas alltför ofta misstag med ekonomiska fallskärmar i stället för med disciplinära åtgärder och straff. Det är ett moraliskt felaktigt system som skapar en osund kultur. 

En stor stat behöver kontrolleras bättre

För mer än två år sedan fattade riksdagen ett enigt och historiskt beslut om att låta regeringen utreda hur ett vidgat och ökat tjänstemannaansvar kan se ut. Det tydliga målet och syftet var att kriminalisera fler fel och försummelser i svensk statsförvaltning. Initiativet togs av Moderaterna och allianspartierna, men i slutändan ställde sig en enig riksdag bakom förslaget om utökat tjänstemannaansvar. Därför är det inte acceptabelt att Socialdemokraterna och regeringen fortsätter förhala införandet av ett utökat straffansvar för tjänstefel.

I ett land som låter staten styra så stor del av våra liv behöver också kontroll- och ansvarsmekanismerna balanseras mot alla de beslut som varje enskild människa påverkas av. Därför arbetar Moderaterna vidare med att driva regeringen framför sig i frågan om utökat tjänstemannaansvar.

 

Av Ida Drougge

Riksdagsledamot (M)

Hård kritik mot myndigheterna för dödsvågen i äldrevården: