Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tips till er som ägnar er åt nätmobbing

Emelie Jonstad.
Sanna Nilsen. Foto: (C) Pelle T Nilsson / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES

Hur ska jag kunna lära mina barn hur man ska bete sig om internet svämmar över med dessa vidriga kommentarer? skriver Emelie Jonstad.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I förra veckan annonserades det ut att Sanna Nielsen skulle bli årets julvärd. För mig är det ingen större nyhet som jag hoppar av glädje av att få läsa. Inte av den anledningen att just Sanna blev årets julvärd, utan att jag inte är den personen som firar jul på det sättet. Vissa julaftnar kanske vi inte ens tittar på SVT och får se årets julvärd. Men jag vet vilket fantastiskt uppdrag detta är och ville gratulera Sanna för framgången och denna fantastiska chans.

Men det som fångade min uppmärksamhet var hur människorna valde att kommentera bilden på henne som publicerades tillsammans med nyheten på hennes Facebooksida.

Det var en jättefin bild på Sanna Nielsen där hon satt i en axellös tröja med en otroligt fin sminkning. På bilden såg jag en kvinna som sitter i kläder som hon är bekväm i. Under bilden började kommentarerna hagla in, de flesta från andra kvinnor.

''Vackra du men jag hoppas att du inte tänker använda denna gräsliga tröja i tv sändningarna''

''Ser otroligt fånigt ut. Spännande till jul om hon ska klä på sig eller? Läppar röda som, ja jag vet inte vad ''

''Varför har hon nakna axlar? inte snyggt på julafton ''

Jag skulle kunna sitta och citera ett stort antal kommentarer till, detta är bara ett fåtal. Vad håller ni på med? Vad får alla människor och tro att de har rätten att kommentera dessa hemska saker? Jag blir mer och mer rädd för varje dag som går. Vi alla slåss för ett jämställt samhälle där alla får vara precis den de vill vara. Och så händer detta på sociala medier.

 

Att kommentera någons kläder, sminkning och kropp är för mig ett under. Sanna har inte bett om det, utan har lagt in en nyhet om att hon ska bli årets julvärd. DET borde kommentarerna handla om.

Hur ska jag kunna lära mina barn hur man ska bete sig om hela internet svämmar över med dessa vidriga kommentarer? Hur ska jag kunna få mina barn att bidra till en fantastisk framtid om hatet som haglar fram bland vuxna människor är okej? Hur tror ni att vi ska kunna komma framåt om det är så här vi formar våra barn? För det är precis det ni gör just nu. Ni visar alla människor runtomkring er att detta beteende är okej.

Jag har under en period i livet genomgått en fas där jag mådde så dåligt över mig själv, hade svåra kroppsideal och varje gång jag såg mig i spegeln hatade jag det jag såg. Hur smal jag än var, vilka kläder jag än tog på mig och hur mycket smink som än täckte mitt ansikte så dög jag aldrig.

Detta var inget som någon såg, ingen visste om detta och jag gjorde allt för att dölja detta hat mot mig själv i verkliga livet. Hade jag då fått dessa kommentarer på min Facebook eller liknande kan jag rakt ut ställa frågan till mig själv om jag verkligen hade valt att fortsätta leva. Och svaret är ganska säkert nej.

Hade jag fått genomgå liknande hat då som Sanna får i dag så hade jag inte suttit här där jag sitter i dag.

Jag har lite tips till er som ägnar er åt nätmobbing. En fråga ni kan ställa er själva innan ni bidrar med era kommentarer på de sociala sidorna: Måste jag skriva detta? Om svaret är nej: skriv inte. Svårare än så är det inte.

 

Emelie Jonstad

Bloggare och egenföretagare

En längre version av denna text publicerades först på Emelies blogg.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!