Tindermännen vill beställa mig som en takeaway-pizza

Vad är det för män som anser att de inte behöver visa sitt ansikte på sina profilbilder, men som under en chatt direkt kräver att kvinnor ska skicka minst tio lättklädda bilder? skriver Annelie Babitz.
Foto: JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES
Annelie Babitz är journalist och författare.

Ända sedan jag skapade mitt Tinderkonto har jag känt mig manad att ta mig an de svåraste patienterna där – de som är helt vilse i diskussioner om jämlikhet och feminism, skriver Annelie Babitz.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Att dejta under en pågående coronapandemi kanske inte är det optimala. Men det är många av oss singlar som nu börjar känna oss som Hamletfigurer med dystra kläder och insjunkna kinder, på grund av närhetssvält. Men att chatta lite på en dejting-app kan man alltid göra, trots corona. 

Våldtäktshot och orimliga önskemål

Därför skapade jag för ett tag sedan ett konto på dejting-appen Tinder där jag har en uttalad feministisk profil. Tinder säger sig vara en jämlik dejtingsajt, men tyvärr har jag fått uppleva det motsatta. Sedan jag gick med där har jag fått tonvis av våldtäktshot- och hatmeddelanden från en mängd Tindermän. Män som säger att jag borde sluta med den där feministskiten. Män som frågar om jag kan komma till deras lägenhet NU eftersom de ska ”rätta till mig”, få mig på andra tankar. Som om jag vore en ”free pizza delivery”, som förväntas dyka upp utanför deras dörr, omgående, redo för en mängd sexuella aktiviteter. 

De hopplösa fallen

Ända sedan jag skapade detta konto har jag känt mig manad att ta mig an de svåraste patienterna där. Ja, jag kallar dem för patienter eftersom många av dem verkar ”lost” i diskussioner om jämlikhet och feminism. Dessa män som på sina profilbilder ofta poserar med en stor fisk i famnen, som en symbol för deras potens. Eller män vars profilbilder visar när de är på semester i något fattigt land och poserar med mörkhyade barn. I utkanten av dessa bilder kan man ofta se fattigdom i form av plåtskjul och kvinnor som bär vatten på huvudet. 

Skicka gärna en bild där du har på dig en leopardmönstrad bh och bara trosor nedtill.

Bilder som är till för att visa den vite mannens överhet. Det är rasifierade bilder i kolonial stil. Det mest skrämmande är att Tindermännen inte verkar förstå vad felet ligger i när de poserar med mörkhyade barn i något fattigt land. När jag frågat dem om detta brukar svaret vara att det kändes helt naturligt att fotas med barnen som sträcker fram sina händer mot dem, i hopp om en liten peng. 

En typisk konversation

Sedan har vi förstås Tom. Jag använder här namnet Tom som ett övergripande namn för de män på Tinder som anser att de inte behöver visa sitt ansikte på sina profilbilder, men som under en chatt direkt kräver att kvinnan ska skicka minst tio lättklädda bilder till honom.

Så här brukar en chatt med Tom se ut:

JAG: Men hur kan du kräva att jag ska skicka lättklädda bilder till dig när du själv knappt visar ditt ansikte?

TOM: Alla kvinnor gör det. Skicka gärna en bild där du har på dig en leopardmönstrad bh och bara trosor nedtill. 

JAG: Du får nog förklara lite mer ingående varför jag ska göra det. 

TOM: Du måste ju försvara din ”sexuella label” som kvinna. 

JAG: Tycker du inte att det är lite av en feministisk backlash att en kvinna ska behöva försvara sin ”sexuella label”? Är det något som vi måste försvara överhuvudtaget?

TOM: Du förstår inte. Ditt värde kommer från din sexualitet här på den här appen. Om du vill vara med i spelet så måste du ju kunna reglerna.

JAG: Reglerna? 

Klick – och så var man raderad. 

Mina väninnor har vant sig

Jag skulle kunna vara cynisk och säga att jag inte vill ha ett förhållande om det är detta som är reglerna. Och det stämmer, det vill jag inte heller. När jag har frågat andra väninnor som dejtar på Tinder så säger de att man vänjer sig, att man lär sig. Men jag kommer aldrig att vänja mig vid män som ser på jämlikhet som pesten. 


Av Annelie Babitz

Journalist och författare