Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Timbros tragiska hållning till arbetskraftsinvandring

Lena Rådström Baastad är Socialdemokraternas partisekreterare. Foto: Socialdemokraterna
Caspian Rehbinder är programansvarig för arbetsmarknadsfrågor på tankesmedjan Timbro.

Om en arbetsgivare så önskar kan människor från andra länder komma hit och jobba i vilket yrke eller i vilken bransch som helst – oavsett hur behovet ser ut.

Löner pressas nedåt och i vissa fall skapas till och med ett skuggsamhälle. Så kan vi inte ha det, skriver Lena Rådström Baastad (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

SLUTREPLIK. Caspian Rehbinder från Timbro försvarar i en replik på min artikel dagens system med arbetskraftsinvandring. För den som gillar ordning och reda på svensk arbetsmarknad är det inget annat än en tragisk hållning. 

Vi socialdemokrater vill, precis som jag skrev i min artikel, inte stoppa människor från andra länder från att jobba i Sverige. Vi behöver allt från programmerare till ingenjörer. Det vi också behöver är ett hållbart system för arbetskraftsinvandring. Det är helt orimligt att det kommer utländsk arbetskraft för att jobba deltid på en restaurang eller som hantlangare på olika byggen. Jobb inom branscher där det inte råder brist på arbetskraft ska i första hand tillsättas med arbetslösa personer som redan bor i Sverige.

Ett arv från regeringen Reinfeldt

2008 avvecklade den dåvarande moderatledda regeringen den myndighetsprövning av vilka branscher som hade arbetskraftsbrist. Till dessa branscher var personer från andra länder välkomna att komma hit för att jobba i. Det fanns således inget ”fackligt veto” utan det handlade om ett myndighetsbeslut och en prövning.

Detta drabbar så klart arbetslösa svenskar, inte minst de nya svenskar som har svårt att etablera sig på arbetsmarknaden.

Idag sker ingen sådan prövning. Om en arbetsgivare så önskar kan människor från andra länder komma hit och jobba i vilket yrke eller i vilken bransch som helst oavsett hur behovet ser ut. I branscher där det redan råder arbetslöshet skapas därmed en konkurrens mellan de arbetssökande och vi har kunnat ta del av många exempel på där utländska arbetare tvingas jobba till avsevärt sämre villkor. Löner pressas nedåt och i vissa fall skapas till och med ett skuggsamhälle. Detta drabbar så klart arbetslösa svenskar, inte minst de nya svenskar som har svårt att etablera sig på arbetsmarknaden.

Större än asylinvandringen

Det som ofta glöms bort i debatten är att vi i dag har en situation där det kommer betydligt fler arbetskraftsinvandrare än asylsökande till Sverige. Många tvingas jobba till dåliga villkor och löner och om de protesterar så kan ”arbetserbjudandet” från arbetsgivaren dras in och de tvingas lämna landet. OECD bedömer att Sverige i dag kan anses ha det mest liberala systemet för arbetskraftsinvandring bland alla OECD-länderna, eftersom krav varken ställs på särskilda kvalifikationer eller lönenivåer.

Så kan vi inte ha det. 

Det är därför dags att göra om och göra rätt. Både för de som kommer hit och jobbar och för arbetslösa svenska medborgare. Vi vill inte ha är en osund lönekonkurrens som bara gynnar oseriösa arbetsgivare. Det är en uppfattning som jag hoppas att även Timbro kan ställa sig bakom. 

 

Av Lena Rådström Baastad

Partisekreterare (S)