Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Timbros arbetsmarknad minner om mörkare tider

Ali Esbati är arbetsmarknadspolitisk talesperson för Vänsterpartiet.Foto: DENNY LORENTZEN
Siri Steijer är programansvarig för arbetsmarknadsfrågor på tankesmedjan Timbro.

Otrygga anställningar är ett problem för både individen och samhällsekonomin. Timbro och Siri Steijer utgör en god illustration på hur ointresserade och oinsatta många högerdebattörer är när det gäller förhållandena på arbetsmarknaden, skriver Ali Esbati (V).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

SLUTREPLIK | ARBETSMARKNAD. Timbros Siri Steijer har inkommit med en replikvåra förslag om hur den svenska arbetsmarknaden behöver moderniseras, så att jobben kan bli fler, tryggare och mer produktiva. Debatten kompliceras något av att hon i sitt tankesmidande inte förefaller se sig nödgad att förhålla sig till fakta och statistik. Men låt oss likväl förtydliga. 

Det är inte så att fler människor arbetar i länder som har mer otrygga anställningsförhållanden. Detta kan man enkelt konstatera om man jämför statistik mellan olika länder, och även om man ser på Sverige över tid. 

Allmän visstid ska bort

Vi har inte argumenterat för att inga jobb ska vara visstidsanställningar. Det vi vill ha bort är anställningsformen ”allmän visstidsanställning”, som, vilket namnet också antyder, är en visstidsanställning utan specifikt syfte. Självklart behövs möjligheten till provanställningstid, till säsongsarbete eller projektanställning under en viss tid – och det ska vara fullt möjligt att avtala om detta. Det är godtycket i ”allmän visstidsanställning” som vi vill få bort och som Steijer omhuldar.

Otrygga anställningar ett samhällsproblem

Steijer förstår heller inte, eller vill åtminstone inte kommentera, det faktum att otrygga anställningar i sig är ett problem för såväl individen som samhällsekonomin. Det bidrar, i den observerbara verkligheten, till lägre timlöner, sämre löneutveckling, sämre arbetsvillkor, mindre tillgång till vidareutbildning på arbetet, större risker för olyckor och skador, negativa jämställdhetseffekter, kostsamma hälsoeffekter, med mera. På en arbetsmarknad där kompetensutveckling är en nyckel till framgång, är detta ett samhällsproblem, inte något som aktivt bör eftersträvas genom politiska ingrepp à la Timbro, baserade på fria fantasier om att ”anställda vågar ta fler chanser” om de är utsatta för ekonomisk stress och enskilda arbetsgivares godtycke.

Gå inte på högerns PR-snack

Timbro och Steijer utgör samtidigt en god illustration på hur ointresserade och oinsatta många högerdebattörer är när det gäller förhållandena på arbetsmarknaden. Då kan de få för sig att anställningstrygghet är en ”inlåsningseffekt” eller att ofrihet kan säljas in som ”liberalisering”. Det är ett PR-behandlat eko från mörkare tider, före arbetarrörelsens många framsteg. Vi i Vänsterpartiet ser det däremot som avgörande att bygga politiken på kunskaper om människors faktiska villkor, och med sikte på en arbetsmarknad som gör oss friare, friskare och mer produktiva. Det borde också vara en självklar utgångspunkt för kommande utredningar om arbetsrätt och arbetslöshetsförsäkring. 

 

Av Ali Esbati

Arbetsmarknadspolitisk talesperson för Vänsterpartiet