Timbro tror att arbetare helst ligger och latar sig

Timbros Caspian Rehbinder varnade för att höjningen av a-kassan är en björntjänst som leder till ökad arbetslöshet: ”Som att kissa i byxorna”.
Annelie Karlsson är gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen.
Foto: Patrik Österberg/TT

Resonemanget om den lata arbetaren är en gammal myt som har torgförts från högersidan i svensk samhällsdebatt tidigare. 

Att det förs fram mitt under brinnande pandemi gör dock faktiskt att jag häpnar, skriver S gruppledare i riksdagen Annelie Karlsson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Det krävs inte så lite kreativitet för att mitt under brinnande corona-pandemi både komma fram till – och torgföra – slutsatsen att det är en höjd nivå på arbetslöshetsförsäkringen som kommer att orsaka högre arbetslöshet på sikt. Nej förresten - byt ut ”kreativitet” mot ”verklighetsfrånvänt” så blir det kanske mer rättvisande. 

Jag förutsätter att Timbros Caspian Rehbinder jobbar där han gör för att han både vill ha en inkomst att leva på samtidigt som han vill göra nytta, och bidra till något större. Jag ska avslöja en illa dold hemlighet från Sverige av i dag: så är det för de som nu hotas av, eller drabbats av, arbetslöshet också. 

Många kommer förlora jobbet

Ännu vet ingen vilka de långsiktiga effekterna blir av den pandemi som vi nu har att hantera. I riksdagen, där jag verkar, jobbar vi hårt över alla partigränser för att besluta om åtgärder som ska mildra effekterna av pandemin. Det beslutas om stora krispaket som kostar hisnande belopp. I dessa paket återfinns som tur är ett flertal åtgärder som inte bara riktas mot företagen utan också är till gagn för löntagarna. Här är höjda tak i arbetslöshetsförsäkringen en viktig del. Detta då vi vet att många tyvärr kommer att förlora sina jobb, trots de åtgärder som nu sätts in.

Det är detta som fått debattören att reagera. 

Folk vill göra rätt för sig

I Caspian Rehbinders värld vill nämligen hundratusentals svenska handelsanställda, hotellanställda och metallarbetare som nu riskerar att förlora sina jobb helst av allt vilja ligga hemma och lata sig på en eventuellt långsiktigt höjd a-kassa i stället för att göra rätt för sig. Resonemanget om den lata arbetaren är en gammal myt som har torgförts från högersidan i svensk samhällsdebatt tidigare. Att det förs fram mitt under brinnande pandemi gör dock faktiskt att jag häpnar. 

Jag har aldrig träffat någon som hellre lever på a-kassa än jobbar och gör rätt för sig.

Min egen erfarenhet av att först under många år jobba på Kapp-Ahl, och därefter engagera mig fackligt i Handelsanställdas förbund, har gett mig en rakt motsatt bild. Jag har under mina år nämligen aldrig träffat någon som hellre lever på a-kassa än jobbar och gör rätt för sig. Jag har absolut träffat många som understundom har varit i behov av denna omställningsförsäkring. Men bara tillfälligt; tills de fått ett nytt jobb. 

Det handlar om överlevnad

Pliktkänslan hos vanliga löntagare runtom i landet är avsevärt större än vad Caspian Rehbinder tillskriver dem. Vi snackar ju inte heller om några fantasibelopp ens med den tillfälliga höjningen av taket i a-kassan. Snarare, och förhoppningsvis, innebär de förslag som nu beslutas av riksdagen att vanliga knegare inte omedelbart behöver fundera på hur de ska betala hyran, eller hur den där ryggsäcken som ungen behöver till skolstarten ska betalas. Kanske behöver du inte sälja den skruttiga bil du behöver för att ta dig till det jobb du hoppas skaffa framöver.

De beräkningar Caspian Rehbinder hänvisar till må komma fram till den slutsats han för fram, i den matematiska modell där beräkningen är gjord. Men så funkar det inte i den riktiga verkligheten. A-kassan är en trygghet, en försäkring, när tiderna är tuffa. 

Blir företag också lata?

Låt oss ponera vad som skulle hända om vi byter ut ordet ”a-kassa” mot ”direktstöd” och ”arbetslösa” mot ”företag” – blir det måhända samma slutsats då i den matematiska modellen? Blir företag slöa och slappa av hjälp från staten? Tappar de innovations- och konkurrenskraft? 

Något säger mig att svaret på den frågan är nej. Men å andra sidan kan man ju aldrig veta säkert när vi verkar leva i så olika verkligheter. 


Av Annelie Karlsson

Gruppledare (S) i riksdagen