Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Timbro överskattar effekten av höjd a-kassa

Harald Petersson, ordförande Sveriges a-kassor.Foto: Michael Steinberg
Tomas Eriksson, kanslichef Sveriges a-kassor.Foto: Michael Steinberg

Sveriges a-kassor svarar Timbro i debatten om höjd ersättningsnivå:

”Det går inte att med säkerhet säga att en höjning av a-kassan automatiskt leder till avsevärt högre arbetslöshet.”

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Timbro varnar för att de tillfälligt höjda ersättningsnivåerna i arbetslöshetsförsäkringen skulle leda till en högre arbetslöshet om de blir permanenta. Vi menar att det är att tillmäta ersättningsgraden alltför stor betydelse. Faktorer som aktuell arbetsmarknadspolitik och den konjunktur som råder har betydligt större effekt.

Sveriges a-kassor beställde 2018 en forskningsstudie för att ge en bild av hur förändringar i ersättningsgraden kan påverka arbetslösheten. Timbro hänvisar till rapporten och skriver att ”Sveriges a-kassor menar att höjningen 2015 kan ha inneburit så mycket som 3,4 procentenheters ökning av arbetslösheten”. Men spannet var mycket stort, mellan 0,1 procentenheters ökning och de 3,4 som lyfts fram i artikeln. Det går alltså inte att med säkerhet säga att en höjning av ersättningen från a-kassan automatiskt leder till avsevärt högre arbetslöshet.

Bör följa löneutvecklingen

För att a-kassan ska vara en långsiktigt effektiv omställningsförsäkring krävs det att den ger god ekonomisk trygghet. Därför är det viktigt att ersättningen ökar i takt med löneutvecklingen. Innan årets tillfälliga förändringar höjdes ersättningen senast 2015. Innan dess stod taket stilla i tretton år – samtidigt som lönerna, hyrorna och priserna i butikerna gick upp. Till slut fick mindre än var tionde heltidsanställd ut 80 procent av sin tidigare lön från a-kassan.

Därför vill vi se en så kallad indexering av ersättningen. Det är bra för den enskilde och för samhällets utveckling.

 

Av Harald Petersson

Ordförande, Sveriges a-kassor

Tomas Eriksson

Kanslichef, Sveriges a-kassor

 

SVERIGES A-KASSOR

Sveriges a-kassor är service- och intresseorganisation för 25 a-kassor med totalt mer än 3,7 miljoner medlemmar. I uppdraget ingår att stötta a-kassorna med opinionsbildning, utbildning och IT-utveckling.