Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Timbro bryr sig inte om barnen

Föräldraförsäkringen används alltså precis som den är avsedd – för att barn, även när de är äldre, ska kunna ha tillgång till sina föräldrar, skriver Elinor Odeberg.
Foto: Pressbild
Föräldradagar ska inte vara jullov för vuxna, har Kajsa Dovstad, välfärdsansvarig på Timbro, tidigare skrivit.
Foto: OLLE SPORRONG

Att föräldrar kan ta ledigt över jul är inte ett argument för att försvaga rätten att vara ledig med sina barn. 

Föräldraförsäkringen används alltså precis som den är avsedd, skriver Elinor Odeberg på Arena Idé.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Timbro har gjort ett ”fynd”: de har upptäckt att föräldrar tar ut föräldraledighet under jullovet. Föräldraförsäkringen används alltså precis som den är avsedd – för att barn, även när de är äldre, ska kunna ha tillgång till sina föräldrar. 

Detta tycker Timbros Kajsa Dovstad är fel. Arbetsgivare borde få rätt att neka föräldrar att ta ledigt för att vara med barnen och vårdpersonal med barn ska inte få ”paxa ledighet på julafton”. Det stämmer att det kan skapa gnissel på en del arbetsplatser, men det är chefsfråga, inte ett argument för att försvaga rätten att vara ledig med sitt barn.

Den inkomstbaserade föräldraförsäkringen är tillsammans med barnomsorg och äldreomsorg de viktigaste politiska verktygen för att främja både barnafödande och kvinnors arbetskraftsdeltagande. Den – i jämförelse med andra länders – generösa svenska föräldraförsäkringen har ökat svensk produktivitet. 

Familjefientligt

Men föräldraförsäkringen har också baksidor. Inte att föräldrar är hemma med sina barn över julen, utan att uttaget av föräldraledighetsdagar fortfarande är ojämställt. Trots vikta månader tar kvinnor fortfarande ut 70 procent av föräldrapenning och vab-dagar. Detta bidrar också till att cementera en deltidsnorm i kvinnodominerade yrken. 

Ojämställdhet i familjelivet är en av den viktigaste förklaringen till att det fortfarande skiljer 3,2 miljoner kronor i livsinkomst mellan en kvinna och en man i Sverige. För att jämna ut kvinnor och mäns villkor som föräldrar och arbetstagare borde därför föräldraförsäkringen individualiseras, det vill säga delas lika. 

Det vore en reform för att stärka barnperspektivet i försäkringen och främja kvinnors arbetskraftsdeltagande. Att neka föräldrar tid med barnen i jul är däremot inte företagsvänlig politik, bara familjefientligt. 


Av Elinor Odeberg

Chefsekonom Arena Idé


Svenonius: ”Hadzialic försöker svartmåla den här regionen”

Ur arkivet: Regionalpolitisk oenighet i Expressens debatt.