Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tillträdesförbudet en flopp för utsatta butiker

Lagen om tillträdesförbud till butiker trädde i kraft i mars i år, men om den inte tillämpas så tillåts brottsligheten att frodas, skriver Adam Marttinen.
Foto: NILS JAKOBSSON/BILDBYRÅN
Adam Marttinen är rättspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna.
Foto: SD

Varje ny åtgärd mot brottsligheten måste användas effektivt. Samtidigt larmar Svensk handel om att tillträdesförbuden i praktiken inte genomförs.

Vi kommer därför att kalla Åklagarmyndigheten till riksdagens justitieutskott för att höra deras tolkning av den nu införda lagen, skriver Adam Marttinen (SD).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Brottsligheten i samhället fortsätter att växa, dess uttryck är lika varierande som dess följder är upprivande. Påverkan på samhället och enskilda är påfrestande, och de som drabbas får sina liv omkullkastade. I vissa fall drabbas folk i det privata, i vissa fall på arbetet. I det senare fallet lyckades oppositionen driva regeringen till att införa en möjlighet till tillträdesförbud i butiker, något som regeringen nu verkar ha gjort till ytterligare ett slag i luften. 

Svensk handel larmar om att tillträdesförbuden i praktiken inte genomförs, då det enligt Åklagarmyndigheten i princip kräver en fällande dom om brott i just den butiken sedan tidigare. Det är visserligen särskilt värt att beakta tidigare brottslighet när man förutser risken för kommande brottslighet, vilket är varför detta särskilt ska beaktas, men den otrygghet som återkommande brottslighet innebär kan inte accepteras med grund i denna tolkning. 

Ny lag sedan mars

Butiksbrottsligheten ökade förra året, efter flera års kontinuerlig nedgång. Problemet har sin grund i flera frågor. I vilken mån främst unga män faller utanför samhällets normer och värderingar. I vilken mån brottslighet upptäcks, beivras och lagförs. Lagen om tillträdesförbud till butiker trädde i kraft i mars i år, men om den inte tillämpas så tillåts brottsligheten att frodas, och uteblivna konsekvenser förstärker de asociala beteenden som driver brottsligheten till nya höjder.

Vill man undgå ett tillträdesförbud kan man alltid välja att inte begå brott, det handlar om att foga sig efter hur man bör bete sig i ett civiliserat samhälle.

Sverigedemokraterna har alltid värnat brottsoffrens perspektiv, vi strävar alltid efter ett samhälle där lag och ordning gäller och där de som är villiga att begå brott möter de konsekvenser deras gärningar föranleder. De som hotar anställdas trygghet på jobbet, som trakasserar barnfamiljen som är och handlar, som förstör butiksägarens produkter och leverne – de försakar rätten att få befinna sig där. 

Visst rör det sig om en inskränkning i den personens rörelsefrihet, men varje människa har ett eget ansvar för sina egna handlingar och vill man undgå ett tillträdesförbud kan man alltid välja att inte begå brott, det handlar om att foga sig efter hur man bör bete sig i ett civiliserat samhälle. 

Hur ser åklagarna på situationen?

Effekterna efter snart åtta år med en rödgrön regering har gett oss ett allt mer otryggt och konfliktfyllt land. Sverigedemokraterna har kanske varnat mest av riksdagens partier för denna utveckling som nu visar sig. Det är ett år kvar till nästa val men vi kan inte låta avgörande förändringar vänta tills Sverige kan få en ny regering.

Vi kommer därför att kalla Åklagarmyndigheten till riksdagens justitieutskott för att höra deras tolkning av den nu införda lagen och deras tillämpning utav den. Tillträdesförbuden kan inte tillåtas bli en papperstiger. Varje åtgärd som genomförs för att stävja brottsligheten måste användas effektivt. 

Tryggheten i samhället måste återupprättas och det är Sverigedemokraternas främsta ambition att åtgärder omedelbart vidtas för att ge önskvärd effekt.


Av Adam Marttinen (SD)

Rättspolitisk talesperson