Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tillsammans med C vill vi ta ansvar för Sverige

Mikael Damberg (S) är närings- och innovationsminister.
Foto: JOHAN JEPPSSON
Lena Rådström Baastad är Socialdemokraternas partisekreterare.
Foto: SVEN LINDWALL
S-topparna öppnar dörren för Annie Lööfs Centerpartiet.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG
Mikael Damberg (S) och Centerledaren Annie Lööf i Almedalen 2014.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Vi uppskattar Centerpartiet som konstruktiv och ansvarstagande kraft i svensk politik och våra samarbeten går långt tillbaka i tiden.

Blocköverskridande alternativ måste kunna prövas, skriver S-topparna Mikael Damberg och Lena Rådström Baastad.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | VALET 2018. Den 2 mars för 105 år sedan bildades Bondeförbundet, sedermera Centerpartiet. Ett av två folkrörelsepartier som kavlat upp ärmarna och tagit ansvar när Sverige gått igenom tuffa tider. Som socialdemokrater delar vi inte alltid Centerpartiets åsikter. När det gäller arbetsmarknaden är vi ofta på motsatt sida och det lär märkas i den kommande valrörelsen. Men vi uppskattar Centern som konstruktiv och ansvarstagande kraft i svensk politik. 

S+C-samarbetena har varit bra för Sverige

Centerpartiet och Socialdemokraternas samarbeten går långt tillbaka i tiden och har varit bra för Sverige. Den naturliga grunden för samarbete ligger i partiernas breda förankring i hela landet. Samarbete har också kunnat byggas på en gemensam tro på varje människas rätt och förmåga att forma sin egen framtid. 

Vi socialdemokrater säger att "människan ska vara fri att utvecklas som individ, råda över sitt eget liv, forma sin tillvaro efter egna önskningar och påverka det egna samhället." Centerpartiet "tror på ett gemensamt ansvar för att ge alla människor möjligheter att förverkliga sina liv och sina drömmar och utjämna de orättvisor som arv och uppväxt skapat."

Redan under 30-talet samarbetade Axel Pehrsson-Bramstorp (C) och Per-Albin Hansson (S). Kanske allra mest ihågkomna för den krisuppgörelse – kohandeln – som slöts för att få bukt med massarbetslösheten och krisen för landets småbrukare. I Tyskland kom hopplöshet att skapa grogrund för nazismen. I Sverige blev utvecklingen en annan. Småbrukarna fick en drägligare tillvaro, massarbetslösheten motades tillbaka och socialpolitiska reformer som två veckors betald semester infördes. 

Flera exempel på fin personkemi

Samarbetet mellan Gunnar Hedlund (C) och Tage Erlander (S) var inte mindre viktigt för att forma Sveriges starka utveckling efter andra världskriget. Mellan 1951 och 1957 regerade man landet tillsammans. Det var ett gott samarbete som skapade parlamentarisk stabilitet och hanterade arbetskrafts- som bostadsbrist till följd av högkonjunktur och urbanisering.

För Göran Persson och Olof Johansson räckte det att ta varandra i hand, man behövde inte skriva dokument för att lita på varandra.

Under andra tider har personkemin mellan partiledarna inte varit lika självklar. Olof Palme (S) och Torbjörn Fälldin (C) minns vi snarare för deras debatter. En storhetstid för Centerpartiet där Fälldin gjorde C till största borgerliga parti, blev statsminister 1976 och besegrade socialdemokratins kanske mest briljante partiledare. Mellan andra ledare har personkemin varit desto mer utmärkande. För Göran Persson (S) och Olof Johansson (C) räckte det att ta varandra i hand, man behövde inte skriva dokument för att lita på varandra.

Olof Johansson (C) och Göran Persson (S) tar en fika 1997.
Foto: LEIF ENGBERG/DN

Landsbygden har mest att vinna på ett samarbete

Nu lever vi i en tid där Sverige har stora utmaningar att ta oss an. Inte minst gäller det klimatet. Regeringen har presenterat den största miljö och klimatbudgeten någonsin. Men mer kommer behöva göras för att vända utvecklingen. Tyvärr finns inte den insikten i alla partier. SD vill lämna Parisavtalet och övriga allianspartier saknar offensiv klimatpolitik. 


LÄS MER: Kristerssons tystnad om klimatet duger inte 


I land efter land växer klyftan mellan städer och landsbygder. Sällan har det varit mer viktigt att ta tillvara på hela Sveriges tillväxtkraft. Vi är övertygade om att våra landsbygder har mest att vinna på samarbete mellan landets två folkrörelsepartier. 

M söker makten med SD:s stöd

Den stora utmaningen för svensk demokrati handlar om att stå emot främlingsfientliga krafter som söker inflytande. I ett läge där Moderaterna söker gripa makten genom SD:s stöd måste blocköverskridande alternativ kunna prövas. Varken centerpartister eller socialdemokrater kommer bidra till att ge SD inflytande. 


LÄS MER: Alliansen bluffar – bestäm er om SD nu eller gå skilda vägar 


Födelsedagar och jubileum fyller en viktig funktion. Det ger oss tillfälle att fundera över den tid som varit och erfarenheterna vi bär med oss. Centerpartiet har under 105 år tagit ansvar för Sverige, gjort stora insatser för hela landet och verkat i mitten av svensk politik. Så grattis på 105-årsdagen, centerpartister! Vi tror och hoppas att ni också har sådana perioder framför er.


Av Lena Rådström Baastad

Partisekreterare (S)

Mikael Damberg

Närings- och innovationsminister (S)