Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tillåt privata aktörer att starta fängelser

Sten Storgärds är jurist och förbundssekreterare i Fria moderata studentförbundet.
Foto: Joakim Zenk / Joakim Zenk
Rättsstaten bör inte expandera genom celldelning. Det finns goda möjligheter att driva kriminalvård även i privat regi, skriver Sten Storgärds.
Foto: www.orasisfoto.se / Kriminalvården

Det finns goda möjligheter att driva bättre, mer effektiva anstalter och expandera fortare om privata aktörer tillåts starta fängelser, skriver Sten Storgärds, förbundssekreterare i Fria moderata studentförbundet.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Överbelastningen på fängelserna blir allt mer påtaglig. Polisen har föredömligt rensat gatorna allt mer från kriminella, men hela rättskedjan hänger inte med. Resultatet är att vårt sammanhållna rättsväsende inte är dimensionerat för att hantera de volymer av kriminella som behöver fångas, ställas inför rätta och straffas.

Nu sitter drygt 400 fler intagna jämfört med samma period förra året. Kriminalvården som har monopol på fängelser i Sverige varnar nu för överbeläggningen och meddelar att allt fler intagna kommer att behöva dela cell. Följden för den intagna riskerar att bli en sämre rehabilitering för den som bestämt sig för att ta sig ur kriminaliteten. Dessutom blir belastningen på anstalternas personal allt högre.

Möjligheter här och nu

Rättsstaten bör inte expandera genom celldelning. Det finns goda möjligheter att driva bättre, mer effektiva anstalter och expandera fortare. Lösningen är inte heller att som Kriminalvården gör hoppas på mer skattepengar till myndigheten i nästa budget. Det finns möjligheter här och nu.

Privata fängelser vore liksom privat vård eller skola betydligt mer resurseffektivt, och ledarskapet skulle hamna närmare verksamheten än vad som sker i ett centraliserat statligt monopol.

Fler bör tillåtas driva fängelser, häkten och andra anstalter. Uppgiften kan lösas av många engagerade ur civilsamhället och duktiga företagare. Ansvaret för samhällskontraktet och de normer som ligger till grund för vad vi en demokrati bestämt ska vara tillåtet eller brottsligt ligger på oss alla. Det är inte självklart att en statlig myndighet löser behandlingen och förvaret av dömda brottslingar bättre än någon annan. I de flesta verksamheter har det visat sig vara tvärtom.

Privata fängelser vore liksom privat vård eller skola betydligt mer resurseffektivt, och ledarskapet skulle hamna närmare verksamheten än vad som sker i ett centraliserat statligt monopol. Fängelseverksamheten skulle också bli bättre för de intagna som skulle få en relation till en annan del av samhället än den kriminella världen och statliga myndigheter. Och inte minst skulle platsbristen lösas snabbt, och utan att slösa våra skattepengar.

Stärka hela rättskedjan

Hela rättskedjan behöver stärkas. Brottsligheten blir allt grövre och allt mer utbredd. Samtidigt lider vi brist på poliser och domstolarna har allt för få verktyg och för lite resurser. 

När så äntligen rättssystemet lyckats både fånga och döma en brottsling till att sitta i fängelse är det nu inte ens självklart att personen kommer att kunna sättas i det där fängelset. Än mindre avtjäna det allt för låga straff som man antagligen dömts till. Då behövs fler celler, fångvaktare och anstalter. Gärna i form av privata komplement till Kriminalvården.


Av Sten Storgärds

Jurist och förbundssekreterare i Fria moderata studentförbundet