"Alliansen bör införa en frivillig kändisskatt".
"Alliansen bör införa en frivillig kändisskatt".

Tillåt kändisarna betala extraskatt

Publicerad

"Värnskatten, den skatt som i dag tas ut på de högsta inkomsterna, har av de flesta ekonomer dömts ut som kontraproduktiv. Alliansen bör införa en frivillig kändisskatt - och kanske skicka ett diplom till den kändis som betalat mest, skriver Sara Skyttedal.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Det råder budgettider i Sverige. De fyra regeringspartierna förhandlar just nu som bäst om hur statens budget för nästa år ska se ut, och mycket tyder på att den kommer att innehålla ett femte jobbskatteavdrag. Från KDU:s sida är vi väldigt positiva till detta. Sverige har fortfarande bland världens högsta skatter på inkomster, och för normalinkomsttagare utgör skatten fortfarande en väldigt stor andel av de månatliga utgifterna.

 

Men alla är inte glada. Under sommaren har ett antal kändisar kritiserat alliansens skattesänkningar. Alexander Skarsgård har varnat för systemskifte och växande inkomstklyftor (Aftonbladet 30/5). Jan Guillou har meddelat att "jobbskatteavdraget har skapat fler fattiga människor". (Aftonbladet 14/7). Dogge Doggelito påstod att skattesänkningarna har gjort att "Landet vi kallade Sverige inte längre finns kvar" (17/7). Tidigare har kändisar som Stellan Skarsgård, Henning Mankell, Jonas Gardell och Alex Schulman uttryckt liknande tankar.

Det verkar alltså finnas många kändisar som har åsikter om Sveriges skatter, och de tycks vara särskilt förtjusta i att ventilera dem i Aftonbladet. Tidningen tycks för övrigt ha tagit intryck av det. I tisdags startade Aftonbladets ledarredaktion ett namnupprop mot skattesänkningar. Men om så många välbetalda medie- och kulturprofiler nu vill betala högre skatter, varför inte låta dem göra det? Redan i dag finns visserligen möjlighet att ge av sitt överflöd till frivilligorganisationer, investera dem i samhällsprojekt eller genom att satsa på det man själv tycker är viktigt. Men vi bör samtidigt respektera dem som tror att deras pengar förvaltas bäst i politikers händer.

 

Ett sätt skulle kunna vara att regeringen startar ett särskilt konto för inbetalningar av frivillig extraskatt. Man kan rent av tänka sig att inbetalningarna blir offentliga, så att vi alla kan få veta hur stort intresset egentligen är för högre skatter. Ytterligare en möjlighet är att varje år öronmärka extrapengarna till ett specifikt ändamål, säg mindre barngrupper i förskolan eller höjda löner till vårdanställda.

Och det bästa av allt är att denna frivilliga skatteinjektion - de flesta av dessa kändisar är ju förmögna människor - skulle adderas till Sveriges ekonomi utan att skatten skulle behöva höjas för sjuksköterskor, busschaufförer, poliser eller lärare. Win-win, helt enkelt.

 

Mot detta lär vänsterrösterna invända att skatten inte är en fråga om enskilda miljonärer, utan om oss alla. Och så är det förstås. Men skatten, och skattedebatten, har även en stark moralisk dimension. När så många rika kändisar så tydligt säger att vanligt folks skatter måste bli högre är det ett rent anständighetskrav att de själva föregår med gott exempel och gräver ur sina egna plånböcker först.

Värnskatten, den skatt som i dag tas ut på de högsta inkomsterna, har av de flesta ekonomer dömts ut som kontraproduktiv. Den står inte ens för en halv procent av statens intäkter, samtidigt som den skrämmer bort globala talanger från landet. Det problemet skulle inte finnas med den frivilliga extraskatten, just eftersom den är frivillig. Faktum är att frivilliga inbetalningar från alla dessa deckarförfattare, komiker, rappare och skådespelare rent av skulle kunna underlätta ett slopande av värnskatten, och därmed faktiskt även få viss statsfinansiell betydelse.

En gång varje år skulle så staten kunna redovisa de frivilliga intäkterna, och kanske rent av skicka ett diplom till den kändis som betalat mest. Varför inte i samband med Bokmässan eller Grammisgalan? Sedan skulle kändisarna kunna sporra varandra att betala mer. Så kom igen Guillou, Skarsgård och allt vad ni heter: Vem vill betala först?

 

SARA SKYTTEDAL

är ordförande för Kristdemokratiska Ungdomsförbundet

 


Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag