De flesta har vid flera tillfällen stått där och skakat irriterat på huvudet. Jag syftar på de ofta orimligt långa köerna till Systembolaget. Utan att överdriva finns det likheter mellan dessa köer och brödköerna i forna Sovjet. Det är inte värdigt ett land som Sverige. Det är därför hög tid att Sverige reformerar alkoholmonopolet.
Andra länder såsom Danmark, Nederländerna, Tyskland och Schweiz, med betydligt mindre restriktiva regelverk, är fullt fungerande och välmående samhällen.
Frågar man däremot Systembolagets styrelse eller tillhörande propagandaorgan får man en mer dystopisk verklighetsbeskrivning.
Mellan 2004 och 2012 sjönk den totala alkoholkonsumtionen med 14 procent i Sverige. Vad som utmärker sig mest är starkspriten. Mellan 1996 och 2012 sjönk spritdrickandet med 25 procent. Vad som bör noteras är att dessa minskningar i konsumtion har skett i takt med öppnare nationsgränser och införandet av liberalare införselregler, vilka är ett resultat av det svenska EU-medlemskapet.
LÄS MER: Energidrycker hör hemma på Systembolaget
Eftersom dessa EU-bestämmelser står över nationell lagstiftning har de mottagits med sura miner av alkoholmonopolets förespråkare. Legitimiteten för monopolet undermineras när det är tillåtet att ta bilen till Danmark eller Tyskland, eller importera via internet. Detta till trots dricks det allt mindre, i synnerhet bland unga, vilket ska ses som någonting positivt.
Lösningen är dock inte att från en dag till en annan lägga ned Systembolaget och släppa fram vilka aktörer som helst. Man behöver vara mer pragmatisk än så. En förändring måste göras försiktigt för att inte riskera den goda utvecklingen.
Ett mer realistiskt tillvägagångssätt är att som vid omregleringen av apoteksmonopolet behålla den statligt ägda verksamheten. Systembolaget kan alltså vara kvar, samtidigt som nya aktörer får möjligheten att etablera sig.
Genom att skapa ett licenssystem med tillsynskrav, kan det offentliga försäkra sig om att de nya aktörerna liksom Systembolaget följer regler och förordningar. Ett sådant system skulle anpassa Sverige till övriga Europa.
Den svenska alkoholkulturen är redan i dag på väg att forma sig efter den kontinentala dryckeskulturen. Det betyder att starkspriten marginaliseras och i stället ersätts av mer kvalitetsmässigt öl och vin.
En uppluckring av monopolet är därför nödvändigt för att främja folkhälsan och kvalitet framför kvantitet i vad och hur vi väljer att dricka.
Max Törnqvist
Centerpartist och borgerlig debattör