Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Till vilket pris sitter
du kvar, Reinfeldt?

Jonas Sjöstedt vill ha besked från statsminister Fredrik Reinfeldt om han är beredd att regera vidare med stöd från Sverigedemokraterna.Foto: Jens L'Estrade

Reinfeldt leker med tanken på att kunna regera vidare med SD:s direkta eller indirekta stöd, även om de rödgröna partierna blir större än högeralliansen i valet, skriver Jonas Sjöstedt. Åkesson själv talar om SD som ett borgerligt stödparti.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Vilka ska styra Sverige efter valet? Vi vänsterpartister har gett ett tydligt besked till väljarna. Vi vill bilda en rödgrön regering tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Vi vill se en regering helt utan borgerliga partier.

Vi är det enda parti som har gett det beskedet. Det är en regering med vänsterpartister, inte med folkpartister eller centerpartister, som kan ta sig an de stora utmaningarna med vinsterna i välfärden, de otrygga jobben, klimathoten och bristen på jämställdhet.

Det är därför en rödgrön regering är den populäraste enligt de flesta mätningar.

För oss är det självklart att Fredrik Reinfeldt ska avgå på valnatten om de rödgröna partierna sammantaget blir större än den borgerliga alliansen. Då ska talmannen ge Stefan Löfven uppdraget att bilda en ny regering.

En rödgrön riksdagsmajoritet är en garanti för att rasisterna i SD inte får något inflytande över politiken.

Sverigedemokraterna är ett högerparti och ett rasistiskt parti. Under de fyra år som de suttit i riksdagen har de röstat med Alliansen i nästan alla avgörande frågor. Om de inte hade gjort det, skulle regeringen Reinfeldt aldrig kunnat sitta kvar i dessa fyra år. Att Alliansen sitter kvar är alltså SD:s enda möjlighet att kunna påverka politiken.

Åkesson själv talar om SD som ett borgerligt stödparti.

Vad säger då Reinfeldt om detta? Vad sker efter valdagen om alliansen blir mindre än de rödgröna samtidigt som alliansen och SD får en majoritet av platserna i riksdagen?

Faktum är att svaret blir oklarare och mer oroande för varje gång Reinfeldt uttalar sig i frågan. Förra året här i Almedalen tog statsministern upp det i sitt tal. Han klargjorde att allianspartierna då är beredda att släppa fram en rödgrön regering, för att isolera Sverigedemokraterna.

Vi i Vänsterpartiet uppfattade det som ett viktigt och glädjande besked. Alliansen skulle inte hjälpa fram Åkesson till en maktposition efter valet. Problemet är bara att moderatledaren sedan tog tillbaks sitt uttalande i en intervju i Svenska Dagbladet i november i fjol.

Det raka beskedet, eller löftet om man så vill, från förra sommaren om att Löfven ska få bilda regering om de rödgröna blir större än högeralliansen togs i praktiken tillbaka. Plötsligt menade han att det inte räcker att de rödgröna partierna tillsammans är större än de borgerliga. I stället försökte Reinfeldt villkora hur en rödgrön regering ska se ut för att han inte ska försöka klamra sig kvar vid makten.

I senare uttalanden har han upprepat att han kan släppa fram en rödgrön regering, men lyssnar man noga på hans formuleringar fortsätter han att hålla dörren öppen för att sitta kvar.

Jonas Sjöstedt.Foto: Foto: Cornelia NordströmReinfeldts otydlighet kan bara tyda på en sak. Han leker med tanken på att kunna regera vidare med SD:s direkta eller indirekta stöd även om de rödgröna partierna blir större än högeralliansen i valet. En sådan regering skulle bli beroende av rasisternas välvilja och därmed ge Sverigedemokraterna inflytande och en förhandlingsposition. Det vore mycket illa.

Det går inte att bortse från opinionsläget, där det ser mörkt ut för Alliansen. Vi ser hur desperationen börjar spridas bland regeringspartierna, med allvarliga motsättningar som följd. Den stora frågan nu är till vilket pris Reinfeldt eller hans efterträdare som moderat partiledare tänker klamra sig fast vid makten.

Vi har gett vårt tydliga besked i regeringsfrågan. Men Moderaterna har inte gett sitt.

Det är hög tid att ge besked nu, Fredrik Reinfeldt. Kommer du att meddela din avgång på valnatten om de rödgröna partierna tillsammans får fler mandat än högeralliansen?

 

JONAS SJÖSTEDT

Partiledare Vänsterpartiet