Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Till er som förnekar att grupp ställs mot grupp

Delar av de ensamkommande under demonstrationen på Medborgarplatsen i Stockholm.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT
Många svenska pensionärer ligger under EU:s fattigdomsgräns. Genrebild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Stefan Krakowski är överläkare i psykiatri, författare och skribent.
Foto: PRIVAT

Politik handlar alltid om prioriteringar. Om en grupp får mer pengar måste en annan få mindre. Eller inga pengar alls.

Frågan är bara vilka man vill prioritera. Fattiga pensionärer – eller afghanska män utan asylskäl, skriver Stefan Krakowski. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | DE ENSAMKOMMANDE. Jag misskötte min ekonomi under ett skede av mitt liv. Banklån och amorteringar tyngde och jag levde över mina tillgångar. Även om jag tjänade hyfsat bra så översteg utgifterna mina inkomster.

Slutet av varje månad var ångestfylld eftersom jag desperat letade efter lösningar för att få ordning på privatekonomin. Till sist flyttade jag till ett billigare boende, sålde min bil och anpassade mig till verkligheten. 

Jag lärde mig att prioritera.

Samma sak gäller för en statsbudget

Samma princip gäller även för ett land; det gäller att få en statsbudget i balans. Ett av mina senaste inlägg på Twitter slog ett personligt rekord: Över 60 000 visningar och en stor mängd reaktioner och kommentarer.

Tweeten, som handlade om den så kallade "gymnasieamnestin" för afghaner, löd:

"Att lyfta alla pensionärer över fattigdomsgränsen skulle kosta ca: 4,5 miljarder kr/år. Att låta 9 000 afghaner utan asylskäl stanna kostar ca: 3 miljarder. Uppmaningen från vissa politiker att inte ställa grupp mot grupp känns ihålig i dag."

https://twitter.com/KrakowskiStefan/status/988902959948976129

Att ämnet engagerar är ingen överraskning. Invandring och integration ser nämligen ut att bli de viktigaste valfrågorna enligt siffror från både SOM-institutet och DN/Ipsos.

Det allra flesta i Twitterflödet höll med mig i min slutsats: Centerns beslut att stödja regeringens förslag var förödande för trovärdigheten i migrationspolitiken men också på grund av att en grupp gynnas på bekostnad av en annan. De få kritiska röster som uttryckte en annan åsikt hade en sak gemensamt: Man ansåg att jag ställde grupp mot grupp.

Den direkta kostnaden för 9 000 afghanska mäns boende och försörjning är en miljard kronor per år enligt regeringen. Dessutom tillkommer kostnaderna för de gymnasieplatser som nu måste skakas fram.

De som opponerade sig mot min tweet verkade ha glömt bort vikten av en balanserad statsbudget. För om vi haft en obegränsad penningpåse att ösa ur skulle en budget överhuvudtaget inte vara nödvändig.

Oroande siffror om fattigpensionärer

Beräkningar från Eurostat, EU-kommissionens egen statistik, visade förra året att närmare 17 procent av Sveriges pensionärer lever under gränsen för risk för relativ fattigdom. Det är en klart högre andel än i de övriga nordiska länderna och även högre än i majoriteten av EU:s länder. En majoritet av fattigpensionärerna är kvinnor, något som borde mana till eftertanke hos en regering som kallar sig feministisk.

När socialminister Annika Strandhäll lägger skulden för den alltmer ansträngda situationen inom vården på pensionärerna, talar hon mot bättre vetande.

Regeringens prioritering av afghanska män utan asylskäl framför svenska pensionärer är en tydlig signal till väljarkåren. 

Mer än var fjärde väljare kommer att vara 65 år eller äldre vid nästa val, något som regeringen nu tycks ha upptäckt. Det är ju som bekant allmänna val i september. Stefan Löfvens vallöfte om 600 kronor extra i pension är en klen tröst för pensionärerna eftersom en väsentlig del av höjningen äts upp av skatten. 


LÄS MER: Skulle du betala 403 000 för en Iphone, Löfven?


Annika Strandhäll skyller på en åldrande befolkning

När socialminister Annika Strandhäll lägger skulden för den alltmer ansträngda situationen inom vården på pensionärerna, talar hon mot bättre vetande.

Socialstyrelsen skrev redan i ett pressmeddelande för två år sedan:

"Förra årets ökning av asylsökande har påverkat hälso- och sjukvården på flera sätt. Störst är utmaningarna inom primärvård, mödrahälsovård, förlossningsvård, barnhälsovård, barnpsykiatri, infektionsvård och tandvård. Det är områden där situationen redan innan var ansträngd, bland annat på grund av personalbrist."

Politik handlar alltid om prioriteringar. Om en grupp får mer pengar måste en annan få mindre. Eller inga pengar alls.

Frågan är bara vilken grupp man vill prioritera.


Av Stefan Krakowski

Överläkare i psykiatri, författare och skribent 

Krönikör i Folkbladet