Delar av de ensamkommande under demonstrationen på Medborgarplatsen i Stockholm. Foto: CHRISTINE OLSSON/TTDelar av de ensamkommande under demonstrationen på Medborgarplatsen i Stockholm. Foto: CHRISTINE OLSSON/TT
Delar av de ensamkommande under demonstrationen på Medborgarplatsen i Stockholm. Foto: CHRISTINE OLSSON/TT
Många svenska pensionärer ligger under EU:s fattigdomsgräns. Genrebild. Foto: Fredrik Sandberg/TTMånga svenska pensionärer ligger under EU:s fattigdomsgräns. Genrebild. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Många svenska pensionärer ligger under EU:s fattigdomsgräns. Genrebild. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Stefan Krakowski är överläkare i psykiatri, författare och skribent. Foto: PRIVATStefan Krakowski är överläkare i psykiatri, författare och skribent. Foto: PRIVAT
Stefan Krakowski är överläkare i psykiatri, författare och skribent. Foto: PRIVAT

Till er som förnekar att grupp ställs mot grupp

Publicerad

Politik handlar alltid om prioriteringar. Om en grupp får mer pengar måste en annan få mindre. Eller inga pengar alls.

Frågan är bara vilka man vill prioritera. Fattiga pensionärer – eller afghanska män utan asylskäl, skriver Stefan Krakowski. 

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | DE ENSAMKOMMANDE. Jag misskötte min ekonomi under ett skede av mitt liv. Banklån och amorteringar tyngde och jag levde över mina tillgångar. Även om jag tjänade hyfsat bra så översteg utgifterna mina inkomster.

Slutet av varje månad var ångestfylld eftersom jag desperat letade efter lösningar för att få ordning på privatekonomin. Till sist flyttade jag till ett billigare boende, sålde min bil och anpassade mig till verkligheten. 

Jag lärde mig att prioritera.

Samma sak gäller för en statsbudget

Samma princip gäller även för ett land; det gäller att få en statsbudget i balans. Ett av mina senaste inlägg på Twitter slog ett personligt rekord: Över 60 000 visningar och en stor mängd reaktioner och kommentarer.

Tweeten, som handlade om den så kallade "gymnasieamnestin" för afghaner, löd:

"Att lyfta alla pensionärer över fattigdomsgränsen skulle kosta ca: 4,5 miljarder kr/år. Att låta 9 000 afghaner utan asylskäl stanna kostar ca: 3 miljarder. Uppmaningen från vissa politiker att inte ställa grupp mot grupp känns ihålig i dag."

https://twitter.com/KrakowskiStefan/status/988902959948976129

Att ämnet engagerar är ingen överraskning. Invandring och integration ser nämligen ut att bli de viktigaste valfrågorna enligt siffror från både SOM-institutet och DN/Ipsos.

Det allra flesta i Twitterflödet höll med mig i min slutsats: Centerns beslut att stödja regeringens förslag var förödande för trovärdigheten i migrationspolitiken men också på grund av att en grupp gynnas på bekostnad av en annan. De få kritiska röster som uttryckte en annan åsikt hade en sak gemensamt: Man ansåg att jag ställde grupp mot grupp.

Den direkta kostnaden för 9 000 afghanska mäns boende och försörjning är en miljard kronor per år enligt regeringen. Dessutom tillkommer kostnaderna för de gymnasieplatser som nu måste skakas fram.

De som opponerade sig mot min tweet verkade ha glömt bort vikten av en balanserad statsbudget. För om vi haft en obegränsad penningpåse att ösa ur skulle en budget överhuvudtaget inte vara nödvändig.

Oroande siffror om fattigpensionärer

Beräkningar från Eurostat, EU-kommissionens egen statistik, visade förra året att närmare 17 procent av Sveriges pensionärer lever under gränsen för risk för relativ fattigdom. Det är en klart högre andel än i de övriga nordiska länderna och även högre än i majoriteten av EU:s länder. En majoritet av fattigpensionärerna är kvinnor, något som borde mana till eftertanke hos en regering som kallar sig feministisk.

När socialminister Annika Strandhäll lägger skulden för den alltmer ansträngda situationen inom vården på pensionärerna, talar hon mot bättre vetande.

Regeringens prioritering av afghanska män utan asylskäl framför svenska pensionärer är en tydlig signal till väljarkåren. 

Mer än var fjärde väljare kommer att vara 65 år eller äldre vid nästa val, något som regeringen nu tycks ha upptäckt. Det är ju som bekant allmänna val i september. Stefan Löfvens vallöfte om 600 kronor extra i pension är en klen tröst för pensionärerna eftersom en väsentlig del av höjningen äts upp av skatten. 

 

LÄS MER: Skulle du betala 403 000 för en Iphone, Löfven?

 

Annika Strandhäll skyller på en åldrande befolkning

När socialminister Annika Strandhäll lägger skulden för den alltmer ansträngda situationen inom vården på pensionärerna, talar hon mot bättre vetande.

Socialstyrelsen skrev redan i ett pressmeddelande för två år sedan:

"Förra årets ökning av asylsökande har påverkat hälso- och sjukvården på flera sätt. Störst är utmaningarna inom primärvård, mödrahälsovård, förlossningsvård, barnhälsovård, barnpsykiatri, infektionsvård och tandvård. Det är områden där situationen redan innan var ansträngd, bland annat på grund av personalbrist."

Politik handlar alltid om prioriteringar. Om en grupp får mer pengar måste en annan få mindre. Eller inga pengar alls.

Frågan är bara vilken grupp man vill prioritera.

 

Av Stefan Krakowski

Överläkare i psykiatri, författare och skribent 

Krönikör i Folkbladet 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag