Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Till alla hbtq-personer – jag vill be om förlåtelse

Galaxia Wallin är grundare av Centrum för jämlikhet och demokrati och var initiativtagare till metoo-uppropet #UnderYtan.
Stockholm Pride 2018 inleddes nu i helgen i Stockholm.
Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hbtq-personer hotas och förföljs på grund av hedersförtyck i Sverige. 

Jag vet hur det fungerar. Jag har själv sett förtrycket på nära håll, skriver Galaxia Wallin, grundare av Centrum för jämlikhet och demokrati.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | HOMOFOBI När jag var 16 år och bodde i Syrien fick jag höra om de nya inflyttade grannarna och deras 22-årige son Jalal. Jalal var sjuk. Symptomen var tajta kläder, långt hår och tjejaktigt beteende. Jalal krossade sina föräldrars hjärtan när han vägrade gifta sig med en kvinna.

Hans föräldrar sökte botemedel hos läkare, imamer, präster och schamaner. Jalal skickades till heliga platser och tvingades bära på en amulett som kostade föräldrarna en förmögenhet. Men ingen och inget kunde ”bota” honom.

Familjen blev utfryst

Grannarna engagerade sig. Visst, de pratade om Jalal bakom hans rygg, men de försökte stötta föräldrarna. Folk tipsade om makalösa medicinmän som hade direktkontakt med djinner. Men när inget fungerade blev Jalal och hans familj utfrysta. De packade sina saker och försvann, fyllda av skam och tvivel.


LÄS MER: Hederskulturen dödar bögar och vi tittar på


Sex var äckligt och farligt

Jag köpte aldrig rykten om att Jalal var en förbannelse, jag trodde varken på goda eller onda övernaturliga krafter. Men att Jalals sjukdom hade något med sex att göra, gjorde frågan lite dunkel för mig. Sex var ett laddat ämne. 

Sex var något som gifta par gjorde enbart för att skaffa barn. Sex, hörde jag folk säga, gjorde ont och allt kring det var äckligt och farligt. Vi fick ingen sexualundervisning i skolan och förbjöds titta på film för att det kunde förekomma ”omoraliska” scener. 

Men ändå, varför ifrågasatte jag inte historien om Jalal? 


LÄS MER: Hedersförtryck drabbar inte bara unga kvinnor


Fick höra rena skräckhistorier

Frågorna kom naturligt ur min mun när jag var liten. Jag ifrågasatte både min familj och mina lärare, även om de tyckte att det stred mot de oskrivna reglarna om hur en ”duktig flicka” skulle vara. Men mitt kritiska tänkande fungerade inte när det gällde hbtq-personer.

Hbtq-personer sågs som orena och perversa. De var inte bara sjuka, utan saknade helt moral. Hela deras tillvaro gick ut på sex. De ville inte bara ha sex med samma kön, utan också med sina mammor, systrar, bröder. Jag fick höra rena skräckhistorier. Jag borde ha ifrågasatt allt detta, men i stället blev jag rejält skrämd. Och rädslan kan förgöra förnuftet. Det gör den än i dag.

För hur mycket jag än önskar att Jalals historia endast hade skildrat en ensam hbtq-persons liv i Syrien för 20 år sedan finns det tyvärr många historier i dagens samhälle som liknar Jalals. Inte bara i Mellanöstern utan också här i Sverige. 

Lever under hedersförtryck i Sverige

I mitt arbete med #UnderYtan har jag träffat flera hbtq-personer som lever under hedersförtryck i Sverige. Förtrycket slår hårdast mot dem som vågar stå för att de är homosexuella. De förföljs, hotas och upplever systematiska påtryckningar. Och precis som Jalal ses de faktiskt också som sjuka. Att de är födda eller uppvuxna i Sverige verkar inte spela någon roll, det garanterar dem inte ett fritt liv. Kunskapen är fortfarande för låg.

För mig kom insikten först när jag lärde känna en kollega på universitetet som var homosexuell. Då jag varken såg honom som sjuk eller mindervärdig väcktes återigen mitt kritiska tänkande och jag började skaffa mig kunskap.

Tystnaden är ett ställningstagande

Kunskap kräver ansvar, så till min barndoms granne Jalal – och alla ni andra hbtq-personer: Jag vill erkänna mitt misstag och be om ursäkt.

Jag ber om ursäkt för att jag en gång i tiden var rädd för er, orolig och nervös när det pratades om er. Jag ber om ursäkt att det dröjde så många år tills jag vågade ifrågasätta de hemska påståendena jag fått höra om er. Jag ber om ursäkt för att jag, även när jag visste, inte vågade säga ifrån. Jag var tyst. Och tystnaden är ett ställningstagande och något jag verkligen skäms över. Jag hoppas innerligt att min ursäkt blir mottagen och har betydelse för er.

Skaffa er kunskap

Och alla ni familjer och familjemedlemmar där ute som än i dag ifrågasätter era barn, förtrycker dem och desperat letar efter botemedel för deras ”sjukdom”. 

Vakna, skaffa er kunskap och häng med oss i Pride. Det handlar om kärlek och rätten att älska den man vill. 

Och om ni älskar era barn, älska dem ovillkorligt. 


Av Galaxia Wallin

Grundare av Centrum för jämlikhet och demokrati och initiativtagare till projektet #UnderYtan