Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Till er som kräver att barn till IS-terrorister ”hämtas hem”

Återigen har ett svenskt politikområde kokat ner till en konflikt mellan den ”goda humanismen” och den ”onda populismen”, skriver Hanif Bali.Foto: ANDREA ROSA/TT
Hanif Bali är riksdagsledamot för Moderaterna.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

”De goda humanisterna” yrar om att man ska åka till Syrien och hämta barnen till IS-terrorister. Det väcker en rad frågor – som alla behöver besvaras.

Tro fan att folk är oroliga för att även detta går åt skogen, skriver Hanif Bali (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | ISLAMISKA STATEN. Debatten rörande barnen till IS-terrorister i det kurdkontrollerade lägret al-Hol har ballat ur.

Självklart berör det en att se de underviktiga utmärglade barnen, men kom ihåg att barnen inte har svultit i lägret, barnen har svultit när deras föräldrar använt dem som mänskliga sköldar i den IS-kontrollerade byn Baghouz.

Återigen har ett svenskt politikområde kokat ner till en konflikt mellan den ”goda humanismen” och den ”onda populismen”.

Delvis beskrivs barnen som ”farliga” och en säkerhetsrisk. Detta är en överdrift. Att Sverige släpper in vuxna IS-terrorister men skulle dra gränsen vid en 2-åring som ett säkerhetshot är jättemärkligt. Snarare borde principen vara tvärtom.

Hur ska hämtandet gå till?

Flera av barnen som har ”någon form av svensk anknytning” till Sverige har tekniskt sett inte svenska medborgarskap, de små barnen är alla födda i Syrien som resultat av äktenskap mellan tillresta jihadister från alla världens hörn.

”De goda humanisterna” yrar om att man bara ska åka dit och hämta barnen. Vilka av dem? I flera av fallen är den svenska föräldern avliden. I de flesta fall vet man inte om barnen ens har en svensk förälder.

Med stöd av vilken lag och rätt ska man ta en tvååring från en sydamerikansk IS-morsa för att dess far misstänks ha haft ett svenskt uppehållstillstånd? Ska modern då åka med till Sverige? Ska enbart barn till medborgare hämtas?

Alla dessa frågor ska alltså hanteras av samma människor som gett dig de strålande succéerna Flyktingkrisen och Gymnasieamnestin.

I flera fall har modern gift om sig, ska hennes nya barn också följa med? Har hennes nya man rätt att förenas med sina barn? Kommer vi få en följdinvandring av IS-terrorister på grund av detta? Hur ska man identifiera om barnen verkligen har en svensk förälder? Hur kan svenska byråkrater göra DNA-test i norra Syrien mot en avliden förälder? Med vilket och hur mycket våld ska man separera barnen och dess föräldrar?

Folks oro är befogad

Alla dessa frågor behöver besvaras innan man rycker ut för att ”hämta barnen”.

Alla dessa frågor ska alltså hanteras av samma människor som gett dig de strålande succéerna Flyktingkrisen och Gymnasieamnestin. Ivrigt påhejade av samma mediala figurer som föranledde dessa katastrofer.

Tro fan att folk är oroliga för att även detta går åt skogen. Tyckonomer pratar om att humanismen tagit slut, men det stämmer inte.

Det är förtroendet för de som ska exekvera humanismen som tagit slut.

 

Texten publicerades först på Hanif Balis Facebook. 

 

Av Hanif Bali

Riksdagsledamot (M)